Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου για την τουρκική NAFTEX και τα επεισόδια κατά της εφημερίδας του Σενέρ Λεβέντ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

25/01/2018 15:25

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου για την τουρκική NAFTEX και τα επεισόδια κατά της εφημερίδας του Σενέρ Λεβέντ

Η απάντηση στην Τουρκία είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδιασμών που συνεχίζεται, και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική γεώτρηση, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες τουρκικές NAFTEX.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας με τη δέσμευση περιοχών μέσω NAFTEX, ο Εκπρόσωπος απάντησε, «πρόκειται για τη συνήθη πρακτική της Τουρκίας που βλέπουμε εδώ και καιρό να εκδηλώνεται είτε με δημόσιες δηλώσεις είτε με τέτοιες ενέργειες. Για μας αυτές οι NAFTEX, αυτές οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους, δεν υπάρχουν, έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές τις οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους. Για μας η απάντηση στην Τουρκία είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδιασμών που συνεχίζεται, και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική γεώτρηση. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να έχουμε τελικά αποτελέσματα και από κει και πέρα αυτό επαναλαμβάνω αποτελεί την καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία». Κληθείς να προσδιορίσει πότε αναμένονται τα αποτελέσματα, ο Εκπρόσωπος απάντησε «πολύ σύντομα», προσθέτοντας «ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την εταιρεία η οποία διεξάγει την γεώτρηση. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προσδιορίσω συγκεκριμένα το πότε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σε σχέση με τις ενέργειες της Κυβέρνησης με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με την εφημερίδα Αφρίκα στις κατεχόμενες περιοχές, μετά από την υποκίνηση από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είναι «εξελίξεις που μας προβληματίζουν, τις παρακολουθούμε και αξιολογούμε καθημερινά, σε διάφορα επίπεδα. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τις ενέργειές μας, η προσοχή μας εστιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε κάνει ήδη ενέργειες τόσο προς την Επιτροπή όσο και προς το Συμβούλιο, έχουμε γράψει το θέμα για συζήτηση στην αρμόδια ομάδα διεύρυνσης που συζητούνται τα θέματα Τουρκίας.» 

Πρόσθεσε τέλος, ότι, «αναμένεται εντός Απριλίου να ετοιμαστεί και το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας όπου τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, έχουμε πετύχει να συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν και την Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύεται η ευθύνη της Τουρκίας για όλα όσα γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει, όπως γνωρίζετε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και προτίθεται να εγείρει και πάλι το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρούμε ως ιδιαίτερα ανησυχητικό». 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/A95D99BAFF083D83C22582200049BA95?OpenDocument&L=G