Τσίπρας… καλεί Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

11 Φεβρουάριος 2018, 18:00

Του Νέστορα Βασιλείου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΥΛΩΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ», ΤΟΝΙΖΕΙ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για Ελλάδα και Κύπρο τη συνέχιση της κοινής τους στρατηγικής, η οποία αναπτύσσεται σε επίπεδο τριμερών συνεργασιών

Τα πρώτα δημόσια μηνύματά του στέλνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, αναφέρεται στο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, στις διαπροσωπικές του σχέσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τις ιδεολογικές τους διαφορές. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για Ελλάδα και Κύπρο τη συνέχιση της κοινής τους στρατηγικής, η οποία αναπτύσσεται σε επίπεδο τριμερών συνεργασιών. Σχολιάζοντας τα των οικονομιών των δύο χωρών, επισημαίνει τις βασικές διαφορές, οι οποίες, όμως, επέτρεψαν την προέλαση της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τα μνημόνια και ο Αλέξης Τσίπρας να φορέσει γραβάτα.

Δυνατότητα να εμβαθύνουμε στην κοινή στρατηγική

Εξόχως σημαντικές κρίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τις συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδας με τρίτες χώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η στρατηγική αυτή αποδίδει και επιβάλλεται να έχει συνέχεια και συνέπεια. «Σε ό,τι αφορά την πορεία μας από εδώ και στο εξής, πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίσιμη γεωπολιτική μας θέση και τη στενή μας συνεργασία, ώστε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική ανάδειξης Ελλάδας και Κύπρου ως του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μιαν αποσταθεροποιημένη περιοχή.

»Πράγμα, βεβαίως, το οποίο καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό με αυτήν τη στρατηγική μας των τριμερών συνεργασιών όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τις τριμερείς με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιορδανία πρόσφατα. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα να εμβαθύνουμε σε αυτή την κοινή στρατηγική», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι οι Προεδρικές Εκλογές ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο. «Ήτανε κοινή θέση και στάση η επιδίωξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και τώρα, βεβαίως, η επανέναρξη και των διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση αυτή… ήτανε κοινή και παραμένει κοινή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ίσως η πιο αποδοτική συνεργασία»

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει τη σημασία και την αναγκαιότητα της ύπαρξης αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων και ιδεολογικών διαφορών.

«Όπως θα παρατηρήσατε, εγώ, ως Πρωθυπουργός, και η Κυβέρνησή μας, γενικότερα, δεν είχαμε εμπλακεί στα εσωτερικά της Κύπρου και στην ετυμηγορία του κυπριακού λαού. Έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο και πολύ φιλικές σχέσεις. Ήμουνα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Για μένα, ως Πρωθυπουργό, και για την ελληνική Κυβέρνηση γενικότερα, δεν έχει σημασία ποιο κόμμα στηρίζει τον Πρόεδρο της Κύπρου.

»Σημασία έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου και η κυπριακή Κυβέρνηση να βρίσκεται στη στενότερη δυνατή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση για την από κοινού αντιμετώπιση κρίσιμων στόχων και την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Νομίζω, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτό το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων είναι εξαιρετικά στενή και ίσως από τις πιο αποδοτικές συνεργασίες όλων των τελευταίων χρόνων. Αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι ιδεολογικές μας πεποιθήσεις σε πολλά διαφέρουνε, έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Συνεργαζόμαστε, βρισκόμαστε σε κοινή διάθεση σε πάρα πολλά ζητήματα», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσον έχει κλειδώσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι είθισται η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι στην Αθήνα και στον Έλληνα Πρωθυπουργό, μάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε τον Νίκο».

«Προβάρει»… γραβάτες

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα συμβεί τον ερχόμενο Αύγουστο και ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «σπάσει τον κώδικα» των ενδυματολογικών του προτιμήσεων και να φορέσει… γραβάτα. Ερωτηθείς, κατά πόσον έχει αντλήσει η Ελλάδα κάποια θετικά στοιχεία από τη μνημονιακή απεμπλοκή της Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Εντούτοις, θεωρώ ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πρότυπο για την Ελλάδα και αντίστοιχα η Ελλάδα ένα πρότυπο για την Κύπρο».

Σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι μετά τα «success story» της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έφτασε η ώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα και η Ελλάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βλέπει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία να βελτιώνεται, τον τομέα του τουρισμού να ανεβάζει στροφές και χαρακτηρίζει το 2017 ως έτος προσέλκυσης επενδύσεων.

Στις προτεραιότητές του «φιγουράρει σε πρώτο πλάνο» η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα στρώματα χαμηλής εισοδηματικής «στάθμης» και δη στους πληγέντες από την οικονομική κρίση. Πλέον, η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως και το σύνολο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησής του, δηλώνουν έτοιμοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/487860/tsipras-kalei-anastasiadi