Βρέθηκε το «σωστό περιεχόμενο» της ΔΔΟ!

Print Friendly, PDF & Email

11 Φεβρουάριος 2018

Της Φανούλας Αργυρού*

Τελικά βρέθηκε το περιβόητο «σωστό περιεχόμενο» της διαιρετικής βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας. Εδώ και χρόνια οι υποστηρικτές της ξενόφερτης αυτής «λύσης», μετά τη νεκρανάστασή της με την 8η Ιουλίου 2006 από τον μ. Τ. Παπαδόπουλο (αφού απορρίφθηκε από το 76% στο δημοψήφισμα που μέχρι και η International Crisis Group είχε αποφανθεί ότι ο λαός μαζί με το Σχέδιο Ανάν είχε απορρίψει και την ΔΔΟ), υπερασπιζόμενοι την εμμονή τους να μην την αποκηρύξουν, χρησιμοποιούν ως ασπίδα τους το λεγόμενο «σωστό περιεχόμενο» που είχε καθορίσει ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ε, λοιπόν, αυτό το διζωνικό «σωστό περιεχόμενο», που δεν βρέθηκε πουθενά, εντοπίστηκε. Το εξήγησε ο ίδιος ο μ. Τ. Παπαδόπουλος σε δημόσια ομιλία του προς τους Αποδήμους το 2007, αλλά, δυστυχώς, όπως και τόσα άλλα στη μακαρία νήσο, πέρασε απαρατήρητος ο προσδιορισμός του. Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Σημερινή την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2007, με τίτλο «Το “σωστό περιεχόμενο” της διζωνικής», σημείωσε: «Ο κ. Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στους Αποδήμους, διακήρυξε επίσημα: “Μιλάμε για μια λύση συμβιβασμού. Όχι, όμως, για μια διευθέτηση διαμελισμού. Μιλάμε και εννοούμε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο του καθενός από αυτούς τους όρους, μια λύση όπως την προβλέπουν οι αρχές των Ην. Εθνών και όπως την προσδιορίζουν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος».

Πρόνοιες, Χάρτης και διγλωσσία

Επίσημα, λοιπόν, ο Τ. Παπαδόπουλος καθόρισε τι εννοούσε με το περιβόητο διζωνικότατο βρετανο-τουρκικό «σωστό περιεχόμενο». Λύση όπως την προβλέπουν οι αρχές των Ην. Εθνών. Και οι αρχές των Ην. Εθνών είχαν επίσημα προβλέψει και επισημοποιήσει το πώς την προβλέπουν με την παράγραφο 20 της Έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 3.4.1992, στην οποία αναφέρεται και το ψήφισμα 750/92 επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου. Και η λύση που «προβλέπουν οι αρχές των Ην. Εθνών» παραβιάζει και τον ίδιο το Χάρτη του Οργανισμού, οι πρόνοιες του οποίου καθόλου δεν προσδιορίζουν τέτοια ρατσιστική, διαιρετική λύση, όπως και οι αξίες της Ε.Ε.

ΓΓ του ΟΗΕ τότε είχε αναλάβει από την 1.1.1992 ο Αιγύπτιος Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, όταν και οι συνομόσπονδες Ιδέες λύσης των Βρετανών υιοθετήθηκαν ως «Ιδέες Γκάλι» και το ψήφισμα 750/92 αναφερόταν σε εκείνες ακριβώς τις «Ιδέες». Τις οποίες είχαμε απορρίψει με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Λευκωσία.

Αντιγράφω από το άρθρο μου στη «Σημερινή», 5 Νοεμβρίου 2017, με τίτλο «Διζωνικότητα: Η διγλωσσία της «νέας στρατηγικής». Ιδού λοιπόν το περιβόητο «σωστό περιεχόμενο» Τ. Παπαδόπουλου: «Το ψήφισμα 750 της 10ης Απριλίου 1992, αφού επαναβεβαιώνει στη δεύτερή του παράγραφο τα ψηφίσματά του 649/90 και 716/91 και αφού γράφει ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία κ.λπ., προχωρεί και προσθέτει την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελείται από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ (S/23780) σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία…

Στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γ.Γ. κατεγράφη ακριβώς τι επιβεβαίωσε το Σ.Α. ως προς την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας: «Αν και πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα τμήματα της ομόσπονδης Κυβέρνησης και της διαχείρισης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται inter alia με διάφορους τρόπους: Απαραίτητο όπως, για έγκριση ή τροποποίηση του ομόσπονδου συντάγματος του Κράτους της Κύπρου, αυτό γίνεται με έγκριση αμφοτέρων των κοινοτήτων. Στην αποτελεσματική συμμετοχή αμφοτέρων των κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομόσπονδης Κυβέρνησης. Σε ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε η ομόσπονδη Κυβέρνηση να μην έχει την εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων της άλλης κοινότητας και στην ισότητα και ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ομόσπονδων κρατών».

Καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης

Στη δε παράγραφο 20 τονίζεται: «Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μια κοινότητα, η οποία θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Αντικατοπτρίζεται, επίσης, με το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται στην ομόσπονδη Κυβέρνηση να καταπατά τις αρμοδιότητες των ομόσπονδων κρατών, ούτε το ένα ομόσπονδο κράτος να καταπατά τις εξουσίες και αρμοδιότητες του άλλου κράτους».

Το 750/92 τι είναι;

Μια άλλη παρόμοια διγλωσσία μάς προέκυψε πρόσφατα. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, στο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου το πρωί της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου 2018, δύο ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Γιαννάκης Μάτσης είπε, μεταξύ άλλων:

«Παρεμπιπτόντως να αναφερθώ ότι σαν βουλευτής, ευρωβουλευτής, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα της Κύπρου όταν συζητούσαμε για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, και υπήρχε εισήγηση να υποστηρίξουμε το Σχέδιο Ανάν και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αντιτάθηκα σφόδρα και μετά από ορισμένες συνεδρίες της επιτροπής, θυμούμαι σε μία καταληκτική συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στάθηκα όρθιος μέσα στη Βουλή, στο δωμάτιο όπου συζητούσε η Επιτροπή και είπα: “Κύριοι, αν ψηφίσετε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εις την Κύπρο σαν μορφή λύσης, και το Σχέδιο Ανάν, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο την Κύπρο. Θα αφορά και την Καταλωνία, και τους Βάσκους, και την Κορσική, και την Βόρειο Ιταλία και περιοχές της Αγγλίας και θα είναι η απαρχή της διάλυσης της Ε.Ε”… Όταν συνειδητοποίησαν οι βουλευτές αυτά που έλεγα, απέφυγαν να τοποθετηθούν ή να υποστηρίξουν αυτά με τα οποία προσπαθούσαν ορισμένοι να υποστηρίξουν κάποια ξένα συμφέροντα. Και διαβάζω τι είπε πριν από πέντε ημέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. “Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξη για συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρως σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ”».

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιαννάκης Μάτσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ε.Ε., υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής μεταξύ 20.07.2004 – 13.07.2009. http://www.europarl.europa.eu/meps/en/28516/YIANNAKIS_MATSIS_home.html Επομένως με όσα δήλωσε ο κ. Μάτσης, να συμπεράνουμε, δηλαδή, ότι η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου συζητούσε υποστήριξη ενός Σχεδίου («Σχέδιο Ανάν») που ο λαός είχε ήδη απορρίψει από τις 24 Απριλίου 2004;

Μένω, όμως, στη δήλωση του «Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν από πέντε ημέρες», όπως είπε ο κ. Μάτσης (26.1.2018) και για την οποία εμφανίστηκε ευχαριστημένος ο κ. Μάτσης, γιατί όπως άφησε να νοηθεί, το ΕΛΚ δεν υποστηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία. Υπονοώντας ότι αυτό οφείλεται στη δική του προτροπή εναντίον αυτής της λύσης (ΔΔΟ) όταν ήταν βουλευτής (δηλαδή πριν από 9 χρόνια).

Μα, κύριε Μάτση, έχετε διαβάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθόλου; Έχετε υπόψη σας το ψήφισμα 649 του 1990 επί Γιώργου Βασιλείου, που είναι το πρώτο που εμφανίστηκε εισάγοντας τη ΔΔΟ; Μα, κύριε Μάτση, έχετε διαβάσει το διαβόητο ψήφισμα 750 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ψηφίστηκε ομόφωνα και τι ακριβώς γράφει και περιγράφει;

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/487855/vrethike-to-sosto-periexomeno-tis-ddo