Κτύπησε φλέβα Φ.Α. και… επιμΕΝΙ

Print Friendly, PDF & Email

11 Φεβρουάριος 2018, 18:02

Του Μάριου Πούλλαδου

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ “ΚΑΛΥΨΩ” ΚΑΙ Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 6 ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ, ΑΝ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ Ή ΤΡΕΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ 10, 11 ΚΑΙ 7 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

«Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί», διαμηνύει η Αίγυπτος στην Άγκυρα

Μπορεί η ιδιομορφία της γεωλογίας του «Καλυψώ 1» να μην επέτρεψε στην ΕΝΙ να έχει μια πλήρη εικόνα της ποσότητας του κοιτάσματος που βρέθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εντούτοις η Κύπρος μπορεί να είναι αισιόδοξη για το ενεργειακό της μέλλον. Η επίσημη ανακοίνωση του ιταλικού κολοσσού κάνει λόγο για «πολύ υποσχόμενη ανακάλυψη», επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η γεωλογική αυτή δομή αποτελεί επέκταση κοιτασμάτων τύπου «Ζορ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το «Ζορ» απέχει από την «Καλυψώ» περίπου 80 χιλιόμετρα. Ακόμη πιο σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως το αέριο που βρέθηκε είναι «εξαιρετικής ποιότητας», κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, για να εκτιμηθεί το εύρος του όγκου φυσικού αερίου και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και η επόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Από την Παρασκευή, το γεωτρύπανο της Saipem 12000 μεταφέρθηκε στο οικόπεδο 3, όπου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η γεωτρητική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποία αναμένονται εντός Μαρτίου.

Το παρασκήνιο της γεώτρησης

Όσον αφορά το παρασκήνιο της γεώτρησης, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ Ηλίας Κονοφάγος, επικαλούμενος πληροφορίες από ανθρώπους που είναι πάνω στην πλατφόρμα γεώτρησης, δήλωσε αυτήν τη βδομάδα στο «Ράδιο Πρώτο» ότι «όλοι λαχτάρησαν και άρχισαν να ‘κλαίνε’, όταν, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, συνέβη το εξής: Το γεωτρύπανο περίμενε να φτάσει στον στόχο στα 1600 μέτρα, εκεί που είναι ο καρστικός ασβεστόλιθος ή υφαλλογενής του ‘Ζορ’. Εκεί που περίμεναν να βρούνε κοίτασμα, όπως ανέμενε και η εταιρεία PGS που έχει τα σεισμογραφικά, βρήκανε άλλο πέτρωμα σχιστόλιθου, αυτό που λένε οι γεωλόγοι “ιζήματα”, που είναι συμπαγές σαν μάρμαρο. Όλοι άρχισαν να ανησυχούν, αλλά συνέχισαν τη γεώτρηση και τρύπησαν, και, ξαφνικά, εμφανίστηκαν μεγάλες πιέσεις από αέριο. Τα πράγματα, λοιπόν, ανατράπηκαν τελείως».

“Το πιο σημαντικό”, συνέχισε κ. Κονοφάγος, “είναι πως τρύπησαν τουλάχιστον 100 μέτρα γεμάτο πορώδες φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει πολύ καλή ροή». «Το πρόβλημα, ωστόσο, λόγω του ότι η τρύπα δεν έφτασε εκεί που υπήρχε η αρχική χαρτογράφηση, είναι ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στη γεωφυσική εταιρεία PGS να ξαναγίνει χαρτογράφηση, για να διαφανεί το μέγεθος του κοιτάσματος».

Με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις θα πρέπει, επομένως, να εξακριβωθεί, αν το κοίτασμα «Καλυψώ» μπαίνει στα οικόπεδα 10, 11 και 7. Αν ισχύει αυτό, το κοίτασμα θα είναι μεγαλύτερο. Σε τέτοια περίπτωση, εξήγησε ο κ. Κονοφάγος, δημιουργούνται τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως συνέβη στη Λιβύη, όπου αντί να γίνει σε ένα μήνα, η συμφωνία έγινε σε 2 χρόνια. «Αν εκτείνεται το κοίτασμα, η ENI δεν μπορεί να κάνει π.χ. γεώτρηση στο 11 της ΤΟΤAL ή στο 8 που δεν υπάρχει κανείς. Πρέπει να γίνουν συμφωνίες συνεκμετάλλευσης», είπε.

Η δομή

Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός εξέφρασε την εκτίμηση πως μάλλον το κοίτασμα είναι πιο μεγάλο απ’ ό,τι περιμέναμε. «Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν πως είχαμε τρεις δομές, ενώ τώρα φαίνεται πως έχουμε μια», εξήγησε. Σημασία έχει πως πρόκειται για ένα γεμάτο κοίτασμα, επεσήμανε, και έτσι θα σταματήσουμε να λέμε πως έχουμε μόνο την «Αφροδίτη» καθυστερώντας την κατασκευή σταθμού υγροποίησης. Προς το παρόν, έχουμε ένα κοίτασμα ψαμμίτες, ένα με καρστικό ασβεστόλιθο και με το 3 θα πάμε σε νέο μοντέλο, άρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, «δεν θα βιαστούν να πουν μεγάλη ποσότητα και λόγω της Τουρκίας. Είμαστε στο οικόπεδο 6, όπου προσπαθεί να κάνει διάφορα η Τουρκία και περιμένουν να δουν, αν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία επέκτασης σε άλλα οικόπεδα. Αν είναι μόνο στο 6, θα πουν πως έχουμε μερικές βδομάδες να δούμε τα δεδομένα».

Η πρόκληση της «Σουπιάς»

Όσον αφορά στο κοίτασμα “Σουπιά” (οικόπεδο 8), ο Δρ Κονοφάγος είπε πως δυτικά του “Ερατοσθένη”, που μετακινήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κοίτασμα. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει και τα αρνητικό, ότι σε ζώνες συμπίεσης είναι δύσκολη η χαρτογράφηση όπως και η ερμηνεία των σεισμογραφικών. Στην ανατολική πλευρά του “Ερατοσθένη” προς τον Λίβανο είναι μια ζώνη αποσυμπίεσης και ας ελπίσουμε ότι τα πετρώματα στη «Σουπιά» θα είναι σπασμένα, για να βρούμε κοίτασμα.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε αυτήν τη βδομάδα πως πρόκειται για μια πειραματική γεώτρηση υψηλού ρίσκου, όπως και στην περίπτωση «Ζορ», και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές, αλλά, αν είναι επιτυχής, θα ανοίξει νέες προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή.

Νευρικές κινήσεις από Άγκυρα

Σε μια κίνηση που αποκαλύπτει τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέρος ενεργά στις ενεργειακές διεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε «προειδοποιήσεις» προς την ENI, κάνοντας λόγο περί κινδύνου για τη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία από τις γεωτρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η αμφισβήτηση της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου έρχεται μια βδομάδα μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι η συγκεκριμένη οριοθέτηση άνοιξε τον δρόμο για ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» και για νέες έρευνες.

Επιπλέον, η Άγκυρα, βλέποντας πως οι ΝΑVTEX που εκδίδει δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκβιαστικά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, που εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, σημειώνοντας:

«Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί». Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Ahmed Abu Zeid, δήλωσε πως η οριοθέτηση είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί, αναπόφευκτα , να αποτρέψει η Άγκυρα είναι η κοινή τριπλή οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το σύμπλεγμα Καστελορίζου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα απολέσει οποιοδήποτε ενεργό ρόλο στο ενεργειακό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσόγειου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λυγερός δήλωσε πως η Αίγυπτος ποτέ δεν αμφισβήτησε την επιρροή του Καστελόριζου. «Τα 48,6 χιλιόμετρα που καθορίζουν τη ζώνη επαφής των ΑΟΖ της Κύπρου με την Ελλάδα, δεν αμφισβητήθηκαν, χάρη στη σταθερή στάση της Αιγύπτου. Ξεκινούμε από ένα σωστό σημείο, σε αυτή την τριπλή οριοθέτηση. Η Αίγυπτος παίζει πιο δυναμικά, αφού θέλει να έχει πρόσβαση στην Ευρώπη και αυτό γίνεται μόνο με τη ζώνη επαφής με την Ελλάδα», τόνισε.

Οι προθέσεις της ENI

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού της ΕΝΙ, Κλάουντιο Ντεσκάλζι, δήλωσε πως τα διάφορα έργα για την παραγωγή φυσικού αερίου σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ, είναι το κλειδί για να μπορέσει η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές αερίου, καθώς η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα μειώνεται και οι προμήθειες από τη Ρωσία αυξάνονται. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός πως οι νέες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της κατασκευής του αγωγού East Med, ο οποίος, αν και τεχνικά είναι βιώσιμος, εντούτοις χρειάζονται επιπλέον ποσότητες για να γίνει και εμπορικά βιώσιμος.

Περίεργα δημοσιεύματα

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Globes, σύμφωνα με το οποίο οι Ισραηλινοί εμφανίζονται, δήθεν, δυσαρεστημένοι για τη νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Κύπρος «αποκτά προβάδισμα» στις εξαγωγές. Ουσιαστικά, οι φήμες αυτές δεν αποδίδονται ονομαστικά σε κάποιο συγκεκριμένο αξιωματούχο της ισραηλινής Κυβέρνησης και προφανώς εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εφημερίδα, εδώ και χρόνια, βλέπει με θετικό μάτι την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/487861/ktypise-fleva-fa-kai-epimeni