«Θα έπρεπε να είχαμε εκδώσει από πριν Navtex» (Vid)

Print Friendly, PDF & Email

12.02.2018 13:57 

Sigmalive

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της Εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι, ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός, αν οι κινήσεις της Άγκυρας είναι περισσότερο για εντυπωσιασμό, για να δείξει την ισχύ της ή για προκλήσεις με στρατηγικό βάθος, απάντησε «Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δήλωσε μια Navtex και εμείς δεν συνδυάσαμε το τι έγινε στο οικόπεδο 6. Θα έπρεπε να είχαμε βγάλει μια Navtex από πριν. Η Τουρκία μπορεί δικαιωματικά να μείνει στην περιοχή μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει παράνομη Navtex, ούτε η αντι-navtex στέκει. Η Τουρκία πάντα σέβεται όλες τις Navtex που έχει βγάλει η Κύπρος. Τώρα πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Στην πραγματικότητα, εμείς δεν το υπολογίσαμε και στείλαμε το γεωτρύπανο ενώ δεν έχει τελειώσει η Navtex».

Θα ήταν καλό, συνέχισε ο κ. Λυγερός, να περιμένουμε να τελειώσει η Navtex και θα δείτε ότι ξαφνικά η Τουρκία θα φύγει και θα μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει όλη αυτή την κίνηση εντυπωσιασμού, λέγοντας ότι αντιστάθηκε σε ένα γεγονός το οποίο είχε δικαίωμα να κάνει μόνο και μόνο επειδή είχε την Navtex.

Το πιο πιθανό, είναι οι Ιταλοί να καθίσουν στην περιοχή μέχρι να τελειώσει η Navtex και να μπορέσουν μετά να περάσουν στο οικόπεδο με τη Νavtex που θα εκδώσει η Κύπρος μέσω Ιταλίας.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Κωνσταντίνος Παπαλουκά, σε δική του τοποθέτηση στην Εκπομπή, υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών συμφερόντων των εταιρειών και συγκεκριμένα της ΕΝΙ με την Τουρκία και τόνισε πως υπάρχουν συμβόλαια μεγάλης αξίας, τα οποία δεν είναι εύκολο να σπάσει η Άγκυρα λόγω τεράστιων νομικών κυρώσεων.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως για την Κυβέρνηση  σημασία έχει να συνεχίσει το σκάφος την πορεία του και να συνεχίσει η γεώτρηση. «Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειές μας σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε, τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνουν ενέργειες πριν τη λήξη της Νavtex.

Αυτή τη φορά, είδαμε πιο αναβαθμισμένη τουρκική πρόκληση και παρουσία, αλλά αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με νηφαλιότητα και ηρεμία.

Ερωτηθείς αν είναι παρούσα η Ε.Ε., ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν έχουν σημασία οι δημόσιες τοποθετήσεις και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν δημόσια οι όποιες ενέργειες που θα βλάψουν την αποτελεσματικότητα των διαβημάτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνάντηση του ΠτΔ με την κα Σπέχαρ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και ακολούθως θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολούθως, ο κ. Λυγερός επανέλαβε πως δεν έχουμε μια περίπτωση κρίσης, αφού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Η ΕΝΙ παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο με καινούργια μοντέλα, παίζει με την Αίγυπτο και αδιαφορεί για το κόστος που θα προκληθεί από την Τουρκία – για την οποία ξέρει πως δεν θα συμμετάσχει. Η ΕΝΙ και η Ιταλία έχουν αποφασίσει ότι η πορεία τους θα είναι με την Κύπρο και ας χτυπιέται όσο θέλει η Τουρκία. Θέλει να παίξει και στον αγωγό και με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο, και με την Ελλάδα και με την Κύπρο».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/488242/tha-eprepe-na-eixame-ekdosei-apo-prin-navtex-vid