Χάνεται η Μόρφου

Print Friendly, PDF & Email

του Σωτήρη Παπαδόπουλου

31 Οκτ 2016

Κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΔ έχει ήδη προτείνει στην τ/κ πλευρά τη λύση ομοσπονδιακής διοίκησης, κάτι που απέρριψε ο Ακιντζί.

Προβληματισμός για τις εγγυήσεις

Από μειονεκτική θέση φαίνεται πως ξεκινά η ε/κ πλευρά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην Ελβετία για το εδαφικό αλλά και για τα υπόλοιπα σημεία – «αγκάθια» που παραμένουν ανοικτά. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξαν αρκετές εντάσεις ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης για μια σειρά ζητημάτων που αναπτύχθηκαν στην κάτι παραπάνω από τέσσερεις ώρες συνεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στην τ/κ πλευρά την ένταξη της Μόρφου υπό ομοσπονδιακή διοίκηση, κάτι, όμως, που απορρίφθηκε από τον κατοχικό ηγέτη.

Ωστόσο η αναφορά αυτή δημιούργησε μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης, καθώς πολλοί πολιτικοί αρχηγοί υπέδειξαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι από τη στιγμή που πρότεινε τη Μόρφου υπό ομοσπονδιακή διοίκηση και το γνωρίζουν οι Τούρκοι, δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση, κάτι για το οποίο, όπως του υπογράμμισαν, είχε δεσμευτεί πολλές φορές, με πιο πρόσφατη αυτή προ μερικών ημερών στις αντικατοχικές εκδηλώσεις των Μορφιτών.

Για να θυμηθούμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι μεταξύ των περιοχών που πρέπει να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και η Μόρφου, σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου και των κοινοτήτων διαμερίσματος Μόρφου.

Επίσης, διαβεβαίωσε τους Τ/κ ότι θα υπάρξει ικανοποιητική μέριμνα για όσους θα χρειαστεί να μετακινηθούν προκειμένου να επιστραφούν στους Ε/κ οι κατοικίες που κατέχουν, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην εκδήλωση καταμαρτυρεί τη βούλησή του να υπερασπιστεί αυτήν τη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Δημήτρη Χριστόφια προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο τέως Πρόεδρος είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να διεκδικήσει την Αμμόχωστο και την Μόρφου και κάτω από ομοσπονδιακή διαχείριση την Καρπασία. Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι για την Αμμόχωστο υπάρχουν και ψηφίσματα που αναφέρουν για επιστροφή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η πρόταση των Τ/κ για ευθυγράμμιση των εδαφών στον χάρτη ουδέποτε τέθηκε και ότι έχει παραμείνει μόνο στους διαδρόμους των διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία δεν αφήνει τις εγγυήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την αναφορά Κοτζιά στο έγγραφό του για την ασφάλεια περί de facto κατάργησης των εγγυήσεων ως θεωρητικολογίες, προκαλώντας την αντίδραση μέρους της αντιπολίτευσης.

Για το ίδιο θέμα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει τις εγγυήσεις, και ότι πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα που να ικανοποιεί άπαντες, τονίζοντας ότι διαφορετικά δεν θα λυθεί το Κυπριακό. Μεγαλύτερη ωστόσο αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος διαφώνησε ευθέως με την ανάλυση που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ελάχιστες διαφοροποιήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σ’ ελάχιστα θέματα υπήρξε διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση των αρχηγών. Τα μόνα «καινούργια» είναι:
1. Στα Σώματα Ασφαλείας υπάρχει συμφωνία εκπροσώπησης 60% Ε/κ – 40% Τ/κ, εκτός από τα ΤΑΕ και την Άμεση Δράση, όπου εκεί θα είναι μισοί μισοί.
2. Συμφωνήθηκαν ειδικές πλειοψηφίες σε διάφορα νομοθετικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το Σύνταγμα.
3. Κάθε κρατίδιο θα μπορεί να δίδει υπηκοότητα αλλά θα υπάρχει πάντα η ασφάλεια του ομοσπονδιακού νόμου.

Η Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε μεταξύ άλλων ότι «φαίνεται πως η πολιτική ισότητα μεταφράζεται σε όλα τα επίπεδα σε αριθμητική ισότητα, είτε με το βέτο είτε με τις εξαιρέσεις είτε με τις κληρώσεις».

Σε ανάλογο ύφος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι το Κυπριακό διολισθαίνει σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με συνομοσπονδία, και ότι η γραμμή που αναζητείται για να χωρίζει τις δύο περιοχές είναι περισσότερο ένα σύνορο μεταξύ δύο κρατών παρά μια απλή διοικητική περιφέρεια.

Πάμε για μάχη

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να δεχθεί αφόρητες πιέσεις στην Ελβετία για να υπάρξει κατάληξη. Στο Προεδρικό γνωρίζουν ότι δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις για υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει κατάληξη. Η ε/κ πλευρά δείχνει έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να κρατήσει κάποιες κόκκινες γραμμές ειδικά στο ζήτημα της διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση θα γίνει για το κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά.

Πάντως, χαρακτηριστικό του προβληματισμού που υπάρχει είναι και η αναφορά του κ. Αναστασιάδη στο Twitter για τη μη αλλαγή της ώρας στα Κατεχόμενα. «Μας χωρίζει ο χρόνος, μας ενώνει η ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/375539/xanetai-i-morfou

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.