Έλυσε τη σιωπή του ο Ακιντζί και απειλεί

Print Friendly, PDF & Email

18.02.2018 14:56 

του Χρήστου Χαραλάμπους

Θέση μάχης δίπλα από την Τουρκία, την οποία τώρα εναγκαλίζεται σφικτά, αποτελώντας τον διαπρύσιο εκπρόσωπο της στην Κύπρο, πήρε ο κατά τα άλλα μετριοπαθής ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά από μία εβδομάδα σιωπής και ενώ στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία ενεργεί ως κανονιοφόρος απειλώντας «Θεούς και Δαίμονες», σε συνέντευξη του στο Τουρκικό δίκτυο CNN Turk, επέλεξε τη λογική του εκβιασμού λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η Τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και έντυσε την απαράδεκτη απειλή του με το επιχείρημα, που αρκούντως συχνά χρησιμοποιεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι «αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους ε/κ». Συνέχισε δε με ύφος χιλίων καρδιναλίων, λέγοντας πως η λύση για εξάλειψη της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι να παραιτηθεί, κατά την έκφραση του, η Ε/κ πλευρά – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – από την αδιάλλακτη στάση της.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα, επειδή έτσι απαιτεί η Τουρκία.

Μάλιστα κατά το τουρκικών προδιαγραφών παραλήρημα του, άφησε να εννοηθεί αυτό που όλοι συζητούν εν μέσω της τουρκικής επιδρομικής ενέργειας στο θαλασσοτεμάχιο 3, την κάθοδο δηλαδή του γεωτρύπανου που απέκτησε η Άγκυρα Deep Sea Metro 2.

«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες» είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.

Σε μια μάλιστα αντίστροφη ανάγνωση των δεδομένων και αντί να θεωρεί την εμπλοκή κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ ως ηχηρό χαστούκι στην Τουρκική ρητορική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί πως η επιλογή να αδειοδοτηθούν εταιρείες όπως η Αμερικάνικη ExxonMobil, η Γαλλική TOTAL και η Ιταλική ΕΝΙ, έγινε με σκοπό να φέρει την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση μαζί τους.

Δεν αρκέστηκε μάλιστα σ’ αυτό αλλά κατάθεσε και την άποψη του για τον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντας τον ως βραχίονα της πιο πάνω πολιτικής της Λευκωσίας και αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη – όπως ο ίδιος την προσεγγίζει βεβαίως – για μεταφορά του Κυπριακού φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, ως την πιο συμφέρουσα λύση, οικονομικά και πολιτικά.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/489668/elyse-ti-siopi-tou-o-akintzi-kai-apeilei