Αρχίζει ο 8ος Γύρος της Κολάσεως

Print Friendly, PDF & Email

18 Φεβρουάριος 2018, 18:00

Σημερινή

Εδώ και χρόνια η Τουρκία καθαρά μάς δήλωσε ότι Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Εξέλιπε η Κυπριακή Πολιτεία, μας είπε. Το έδωσε εγγράφως και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κατηγορηματικά ανέπτυξε τη θέση της και επιμένει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται. Αφού δεν υφίσταται, αφού δεν διαθέτει Οικονομική Ζώνη, προχωρεί η Τουρκία. Κι αφού δεν διαθέτει Οικονομική Ζώνη, όσες Συμφωνίες υπογράφει σχετικώς με αυτήν τη Ζώνη, είναι, λέγει, άκυρες και ανύπαρκτες.

Η πλευρά μας λέγει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρώπη αναγνωρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται, συνεπώς, αναγνώριση της ύπαρξής της από την Τουρκία. Επομένως, δεν μπορεί η Άγκυρα να επεμβαίνει στις Ιστορίες της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία απαντά: «Ισχύ έχω εγώ. Αποφασίζω πώς, πότε και με ποιον τρόπο επεμβαίνω». Η Κυπριακή Πολιτεία δεν έχει δυστυχώς αποτρεπτική, ούτε απαντητική δύναμη.

Περαιτέρω η Τουρκία λέγει στη διπλωματική της προπαγάνδα: «Κι αν ακόμα κριθεί γενικώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν “εξέλιπε”, τότε υπάρχουν τα σχετικά συνεταιρικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορεί η κυπριακή Κυβέρνηση ν’ αποφασίζει, να υπογράφει Συμφωνίες και να κάμνει διαπραγματεύσεις για το μέλλον, χωρίς τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των συνεταίρων Τούρκων. Συνεπώς, η Τουρκία ως Προστάτης και Εγγυήτρια των τουρκοκυπριακών συμφερόντων έχει υποχρέωση να μπλοκάρει τις αποφάσεις της Κυπριακής Πολιτείας, όταν κρίνει ότι αυτές οι αποφάσεις αγνοούν τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα…».

Με αυτήν την Τουρκία θα παλεύει η αδύναμη Κύπρος. Αυτή η Τουρκία θα γίνεται πιο επιθετική, πιο απειλητική και πιο αποτελεσματική στην αντιπαράθεση Ισχύος. Δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη παίζει ρόλους στην περιοχή πολύ ισχυρούς και πολύ αναβαθμισμένους (με περίεργους συνεταίρους και… συμμάχους Μόσχα και Ουάσιγκτον), θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα. Ειδικά στα θέματα της Οικονομικής Ζώνης στόχος και σκοπός της Τουρκίας θα είναι η τελμάτωσή τους μέχρι της επιβολής τουρκικής λύσης στο Κυπριακό. Αυτή η επιθετικότητα σαφώς δεν αντιμετωπίζεται με την υποταγή και την πολιτική τού «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».

Είναι καλές οι επαγγελίες, οι προσδοκίες, οι ελπίδες και η αυτοπεποίθηση για ενεργειακές επιτυχίες και διπλωματική προστασία της Κύπρου. Η πραγματικότης, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Οι Τούρκοι δεν κάνουν αστεία. Εννοούν όσα λέγουν και όσα σχεδιάζουν. Οι Τούρκοι, αυτά που θέλουν, τα παίρνουν ή μπορούν να τα πάρουν. Είναι μέσα στα πλαίσια του τουρκικού Στρατηγικού Στόχου. Εμείς; Τι θέλουμε; Κι αυτά που θέλουμε πού θα τα πάρουμε ή πώς θα κρατήσουμε αυτά που έχουμε; Οι απαντήσεις πρέπει να ανευρεθούν. Να γίνουν γνωστές στην Τουρκία. Και, κυρίως, να έχουν πίσω τους ΔΥΝΑΜΗ, ώστε να είναι σεβαστές.

Αν όχι, ας αναμένονται τότε να αναγγείλει ο Ερντογάν Στρατιωτικές Επεμβάσεις και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Με τις απειλές αυτές προδήλως η Τουρκία τοποθετεί το Κυπριακό και το Αιγαίο και τη Θράκη και τα Σκόπια σε νέα πλαίσια. Στο πλαίσιο του τουρκικού Στρατηγικού Στόχου της επανασύστασης της Τουρκικής Αυτοκρατορίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/489161/arxizei-o-8os-gyros-tis-kolaseos