Τα Ίμια είναι γκρίζα ή κόκκινα;

Print Friendly, PDF & Email

19/2/18

του Σάββα Καλεντερίδη 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη απόγευμα), η νέα κρίση των Ιμίων είναι σε μια στατική φάση. Ενώ από το 1996 στην περιοχή υπήρχε «ισορροπία δυνάμεων», τις τελευταίες εβδομάδες τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν σχεδόν αποκλείσει τα Ίμια, μη επιτρέποντας την προσέγγιση ελληνικών πλωτών μέσων, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας όταν επιχείρησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων.

Με άλλα λόγια, αυτές τις εβδομάδες η Τουρκία απέκλεισε τα Ίμια, επιχειρώντας μια κατά κάποιον τρόπο ντε φάκτο προσάρτησή τους.

Η κατάσταση και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και στα Ίμια άρχισε να επηρεάζεται από την απόφαση της Τουρκίας να αποκλείσει τον πλου της πλοίου εξέδρας Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ προς το κοίτασμα «Στούπα», στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί η Τουρκία έστειλε 11 πλοία του πολεμικού της ναυτικού, για να παρεμποδίσουν την πορεία του Saipem 12000 στον προορισμό του, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο εν αναμονή οδηγιών.

Να σημειώσουμε ότι της επιχείρησης αποκλεισμού του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προηγήθηκε επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στη Στρατιά Αιγαίου, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης, και αφού τόνισε ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, κατέληξε ως εξής: «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ [Ίμια], έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Άρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι προτού αρχίσει ο αποκλεισμός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατέστρωσε ένα πλήρες σχέδιο το οποίο είχε διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία προέβλεπε την εμπλοκή της Ελλάδας και την επέκταση της κρίσης στο Αιγαίο, εξού και οι δηλώσεις Ακάρ.

Πάμε τώρα στον εμβολισμό της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος.

Δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιο λόγο έπλευσε εκείνο το βράδυ στην περιοχή. Το πώς και το γιατί αξίζει να διευκρινιστεί, όπως αξίζει να διευκρινιστεί αν είχε προηγηθεί προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και γιατί αυτό το σοβαρό γεγονός που ακολούθησε της προειδοποίησης δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον κ. Καρανίκα, όπως και στο ΥΠΕΞ, οι οποίο φέρεται να ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για το γεγονός.

Πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη του επεισοδίου: «Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου υποστηρίζεται ότι ο γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά ως συνήθως παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.…. Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ [Ίμια], τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

»Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Δεν υιοθετούμε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και δεν είναι σαφές αν το τηλεφώνημα έγινε πριν ή μετά το επεισόδιο. Πάντως αν έγινε πριν από το επεισόδιο, σημαίνει ότι είχαμε προειδοποίηση και ακολούθησε ο πλους της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή και ο εν ψυχρώ εμβολισμός της.

Άρα, το μήνυμα που δόθηκε στην Ελλάδα, με την πράξη αυτή, είναι ξεκάθαρο και είναι το εξής: «Τα νησιά Ίμια είναι τουρκικά και τα νερά γύρω από αυτά είναι τουρκικά χωρικά ύδατα και όποιος από τούδε και στο εξής αποτολμήσει να προσεγγίσει, θα βυθίζεται». Και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην πήρε το μήνυμα η ελληνική πλευρά, την άλλη μέρα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ που προαναφέραμε αλλά και η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια «είναι τουρκικά».

Άρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία προχωρά σε ντε φάκτο προσάρτηση των Ιμίων, ενέργεια που θα υποστηρίξει το επόμενο διάστημα με τη στρατιωτική βάση που κατασκευάζει στο παρακείμενο Γκιουμουσλούκ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι το 1996 για να καταλάβουν τη μικρή Ίμια.

Με άλλα λόγια, ο Σημίτης έκανε γκρίζα τα Ίμια και ο Τσίπρας, με τον κ. Καρανίκα, τα έκαναν κόκκινα, δηλαδή τουρκικά.

Πικρή είναι η αλήθεια αλλά πρέπει να λέγεται.

Αλήθεια, τι έκαναν τους κυβερνώντες στην Αρχαιότητα όταν έχαναν εθνικό έδαφος;

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/article/175341/ta-imia-einai-gkriza-i-kokkina