Ερντογάν: Καλεί τους Τούρκους σε Ετοιμότητα για Επιστράτευση (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

24.02.2018 23:19

SigmaLive

Μήνυμα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, απέστειλε στους Τούρκους o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Kahramanmara της νοτιονατολικής Τουρκίας δήλωσε επακριβώς:«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας ανάστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία, και εαν κληθεί ο λαός μας με φύλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».

Eπεσήμανε δε, πως στην επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” στο Άφριν έχουν στείλει εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό και ζήτησε οι έφεδροι – αρχικά- να είναι σε ετοιμότητα.

Ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μίλησε και για το «ένδοξο παρελθόν της οθωμανικής αυτοκρατορίας», λέγοντας με νόημα πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν κάποτε ήταν «18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πού φτάσαμε…»

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι προσπάθησαν μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-devlet) στο διαδίκτυο να ψάχνουν τα φύλα πορείας τους και για το που θα πάνε σε περίπτωση επιστράτευσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους.

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όσοι είναι ικανοί και έχουν ενεργό εντολή επιστράτευσης,να είναι έτοιμοι. Όχι ότι χρειαζόμαστε (να κινητοποιήσουμε επιπλέον δυνάμεις) αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης ο Τούρκος πρόεδρος τίθεται αρχιστράτηγος.

Δηλώσεις και από Τσαβούσογλου: Θα «στύψουμε σαν πορτοκάλια» τους εχθρούς της Τουρκίας

Ο Τσαβούσογλου περιέγραψε πως το έθνος γνωρίζει τα πάντα, ενώ ανέφερε πως “για να ξεπεραστούν τα εμπόδια πρέπει η Τουρκία να είναι πολύ ισχυρή. Έτσι θα μπορεί, όπως τώρα, να διαλύει τους τρομοκράτες”.

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε ως εξής:“Το έθνος αυτό όταν χρειάζεται ξέρει να αντιμετωπίζει τον κόσμο όλο. Όταν έχουμε δίκιο δεν υπάρχουν εμπόδια για εμάς.

Δεν υποκύπτουμε έναντι κανενός. Και όποιοι βρεθούν απέναντι μας θα τους συντρίψουμε. Όλους θα τους στύψουμε σαν πορτοκάλια Φοινίκης και θα περάσουμε. Όπως πράττουμε σήμερα”.

Πηγή:protothema/timesnews/iefimerida