04 Μάρτιος 2018, 18:00
Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη
Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η κατοχική δύναμη, που το 1974 εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατέκτησε το 36% του εδάφους της, φέτος έκαμε κάτι παρόμοιο. Με πειρατικό τρόπο εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κ.Δ. και επέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις έρευνες για εύρεση φυσικού αερίου. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα η Τουρκία κατέχει το ευρωπαϊκό έδαφος της Κ.Δ., τώρα εισέβαλε και σε τμήμα της ΑΟΖ της Ε.Ε., που ανήκει στην Κ.Δ., χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Η Τουρκία απειλεί την Κ.Δ. Της ζητά να γίνει συνέταιρος στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κ.Δ., διαφορετικά δεν θα επιτρέψει τις γεωτρήσεις. Αλλά θα φέρει δικά της τρυπάνια για να πάρει μόνη και με τη δύναμη των όπλων το αέριο που απαιτεί.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε καν καταδίκασε την πειρατική και παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενέργεια της Τουρκίας. Απλώς είπε: «Εγώ εν τζιαι…». Η Ε.Ε. σφίχτηκε και ξεσφίχτηκε και έβγαλε μιαν ανακοίνωση, που καλεί μπλα.. μπλα… την Τουρκία, αλλά καμιά ενέργεια που να έχει πολιτικό κόστος για την Τουρκία. Αν έκαμνε καμιά άλλη χώρα, π.χ. η Ρωσία, παρόμοια ενέργεια εναντίον άλλης χώρας, που δεν θα ήταν καν μέλος της Ε.Ε., τότε θα βλέπαμε την Ευρώπη να αστράφτει και να βροντά και να επιβάλλει μέτρα για να προστατεύσει το διεθνές δίκαιο.
Πράγματι βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο. Παρόμοιο του 1974. Κανείς δεν παίρνει το μέρος μας. Οι στρατηγικοί μας εταίροι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μάς καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης και…. να τα βρούμε, για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση του προβλήματος.
Το πιο τρελό, όμως, είναι άλλο. Ακόμα και η ηγεσία του ΑΚΕΛ λέει ότι πρέπει να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης τω συνομιλιών «από εκεί που μείναμε» και να αξιοποιήσουμε τις συγκλίσεις. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι τι πρέπει να κάνει η Κ.Δ. για αποκλιμάκωση της κρίσης. Μήπως πρέπει να βγάλει μιαν ανακοίνωση που να καλωσορίζει «τον τουρκικό στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μεταφέρει τον κλάδο ελαίας»; Μήπως πρέπει να εκδώσει μιαν ανακοίνωση που να λέει ότι «η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχει ΑΟΖ, αλλά αυτή ανήκει στις δύο κοινότητες και στον σουλτάνο και είμαστε έτοιμοι να τη διαμοιράσουμε σύμφωνα με τις συγκλίσεις που υπάρχουν»;
Φυσικά η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν εννοεί τέτοιες παραφροσύνες, όταν λέει «να αποκλιμακώσουμε την κρίση». Όμως σίγουρα εννοεί αυτό που είναι πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων. Να μην κονταροχτυπιόμαστε διπλωματικά με την Τουρκία. Ίσως εννοούν ότι δεν πρέπει να στριμώχνουμε την Τουρκία και να τη φέρνουμε σε δύσκολη θέση, αφού σκοπός μας είναι να συνομιλήσουμε μαζί της.
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ επείγεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Αναστασιάδη – Ακιντζί και να καταλήξουμε σε λύση για να αξιοποιήσουμε το Φ.Α. Διαφορετικά, χωρίς λύση, πάντα θα έχουμε προβλήματα. Αλλά το ΑΚΕΛ και πάλι δεν θέλει να λύσουμε τα προβλήματα κυριαρχίας και αναγνώρισης της Κ.Δ., ούτε οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κ.Δ. με την Τουρκία. Δεν πρέπει να ζητούμε πράματα, που δεν αποδέχεται η Τουρκία.
Για την ηγεσία του ΑΚΕΛ αρκεί να βρούμε λύση, χωρίς αυτές τις διασφαλίσεις, για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, όπως η Ελλάδα με την Τουρκία, που δεν έχουν οριοθετημένη ΑΟΖ. Την ηγεσία του ΑΚΕΛ αρκεί η επιθυμία για ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, έστω και με διάλυση της Κ.Δ.. Ξεχνά ότι τους Τουρκοκύπριους θα εκπροσωπούν ο Ακιντζί, ο Ναμί, ο Οζερσάι και όλοι οι άλλοι που εκφράζουν, μεταφέρουν και στηρίζουν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Και δεν τους ενοχλεί που η Τουρκία θα ορίζει τον εκ περιτροπής πρόεδρο, που θα παίρνει αποφάσεις με τις δικές της οδηγίες.
Κι εμείς θέλουμε λύση και ειρηνική συμβίωση. Αλλά όχι με τους εποίκους και τους εκφραστές της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας. Για τούτο επιμένουμε σε αναγνώριση της Κ.Δ., σε οριοθέτηση της ΑΟΖ, σε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, σε κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβάσεων, σε λύση που να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/492149/i-peiratiki-tourkia-kai-i-logiki-tis-igesias-tou-akel