Ψήνεται το τετ-α-τετ των ηγετών

Print Friendly, PDF & Email

8.3.2018
Του Ανδρέα Πιμπιησιη

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμα να στρώσουν το τραπέζι για μια νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Ωστόσο δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε και τη διάθεση να απευθύνουν προσκλήσεις προς τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
Θεωρούν ότι η πραγματοποίηση είναι αποκλειστικό θέμα των δύο ηγετών και εναπόκειται στους ίδιους να αποφασίσουν το πότε θα συναντηθούν. Όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί «εάν αποφασίσουν οι δύο ηγέτες να συναντηθούν, τότε τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να το διευθετήσουν».


Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο. Κίνηση από δικής της πλευράς αλλά θα αναμένει να ακούσει τα νεότερα από τους δύο ηγέτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ξεκαθαρίσει –κι αυτό επαναλαμβάνεται από το Προεδρικό– ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε μια συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών.
Η τουρκική πλευρά επί του παρόντος μένει στα όσα δημοσίως λέει χωρίς να κάνει ουσιαστικό βήμα για τη συνάντηση. Προφανώς ο Μουσταφά Ακιντζί περιμένει από την Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για να προσέλθει σε μια κοινωνική συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα διαφανεί κατά πόσο η τουρκική πλευρά θέλει να κάνει κίνηση πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποκλείεται η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρήσει –για να διευκολύνει την Τουρκία– να κάνει κίνηση ώστε αποφευχθούν παρενέργειες μέσα από τα συμπεράσματα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια κίνηση παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφοπλίζει την ευρωπαϊκή πλευρά στο να συμπεριλάβει αναφορές για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε χθες πως «το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να δούμε πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης». Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, αν θα οδηγηθούμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα».

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα της Λευκωσίας να υποδεχθεί έναν νέο απεσταλμένο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δεν θα έχει μόνο ως προορισμό του την Κύπρο θα αλλά θα πάει στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοποθέτηση που καταγράφει με αρκετή σαφήνεια τη θέση της Λευκωσίας ως προς τη στόχευση ενός νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να έχει ως βασική του στόχευση μια επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά θα πρέπει να κοιτάξει προς την κατεύθυνση των εγγυητριών δυνάμεων καθώς και την ΕΕ, αφού το ζητούμενο είναι και η συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία είχε διακοπεί το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντάνα. Σε ερώτηση αν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στην πρόσκληση για δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά η αντίδραση είναι ότι δεν είναι της παρούσης. Άρα, εναπόκειται στον κ. Ακιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι».

Προηγουμένως (μιλώντας στο ΡΙΚ) ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «η επιθυμία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών». Ο ΥΠΕΞ αποκάλυψε ακόμα ότι όλοι οι χειρισμοί του θέματος του απεσταλμένου έγιναν από την Τουρκία εν αγνοία των Τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η επιθυμία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό είναι κάτι που ο ΓΓ ΟΗΕ θεωρεί αρνητικό, καθώς και το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η αποστολή στην Κύπρο του συγκεκριμένου πρώην Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ για διερευνητικές επαφές. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η Τουρκία, όχι οι Τ/κ, οι οποίοι έχω την εντύπωση δεν πρόλαβαν καν να ενημερωθούν, ήταν ότι ο πρώην Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ ήταν Ευρωπαίος. Και ο κ. Γκουτέρες είναι Ευρωπαίος. Εμείς θεωρούμε σημαντικό να πραγματοποιηθεί το δείπνο. Η πρόσκληση έγινε από τον ΠτΔ από την πρώτη μέρα που συναντήθηκε με την κ. Σπέχαρ αμέσως μετά την εκλογή του. Μεσολάβησαν περίπου 10 μέρες να διευθετηθεί η συνάντηση της κ. Σπέχαρ με τον κ. Ακιντζί για να διαβιβαστεί. Το μήνυμα μεταφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον Βοηθό ΓΓ. Η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή».

Μπουρτζιού: Δεν απέρριψε ο Ακιντζί πρόσκληση

Στην τελευταία του συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε ημερομηνία που να είναι κατάλληλη και για τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ το πρωί ότι ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου. Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είπε δημοσίως δεκάδες φορές ότι θέλει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με στόχο να καταλάβει (ο Τ/κ ηγέτης) ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις από ‘δω και στο εξής. «Όταν υπάρχουν αυτές οι πραγματικότητες, τέτοιες δηλώσεις που είναι εκτός πραγματικότητας και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις δεν ωφελούν κανέναν. Τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή της κ. Σπέχαρ από τη Νέα Υόρκη, αναμφίβολα θα συνεχισθεί ο διάλογος για να καθορισθεί μια ημερομηνία που να βολεύει και τις δύο πλευρές», καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού.

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από τον Ερχιουρμάν

Κοινή ευαισθησία με την Τουρκική Δημοκρατία είναι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα. Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η διαδικασία μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης θα οικοδομηθεί πάνω στην πολιτική ισότητα», πρόσθεσε.
Ακόμα και στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη δείχνουν ότι δεν έχει μια ξεκάθαρη άποψη ακόμα για το ποιο είναι τελικά το στάτους των Τ/κ, σημείωσε ο κ. Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι το ένα από τα δύο «στοιχεία» (μέρη) που όχι μόνο έχουν ένα μερίδιο από τον πλούτο στο νησί, αλλά έχουν την επιθυμία να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα.

Η έννοια της πολιτικής ισότητας, πρόσθεσε, είναι και γι’ αυτό τον λόγο που έχει προκύψει. «Ακριβώς γι’ αυτό είναι κοινή μας ευαισθησία με την Τουρκία το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ. Είναι γνωστό σε όλους ότι μια συμφωνία, που δεν θα εγγυάται την πολιτική ισότητα των Τ/κ, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

Είπε ακόμη ότι με την τουρκική κυβέρνηση έχουν κοινή ευαισθησία και στα θέματα της οικονομίας. Η «κυβέρνηση» συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων δεν έκλεισε ένα μήνα από τότε που ανέλαβε, σημείωσε, ωστόσο έχουν παράξει πολλά προγράμματα και προβλέπονται κι άλλα. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επειδή οι οικονομικές επιδόσεις μας είναι κοινές. Μας χαροποίησε που είδαμε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα προγράμματά μας στον οικονομικό τομέα», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/497728/psinetai-to-tet-a-tet-ton-igton