9.3.2018
Του Ανδρέα Πιμπίηση
Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων οδηγείται σήμερα Παρασκευή το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Το θέμα θα συζητηθεί με πρωτοβουλία του Γιώργου Περδίκη και έχει ετοιμαστεί σχετικό ψήφισμα για να υιοθετηθεί από τη Βουλή. Ένα ψήφισμα στο οποίο καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις και την ίδια ώρα προβαίνει σε συγκεκριμένες υποδείξεις για ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους της στην ΕΕ.
Τα δύο βασικά σημεία στο ψήφισμα, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για να υιοθετηθεί, είναι:
α) Η έκκληση προς την κυβέρνηση να καταθέσει συντεταγμένες για τον καθορισμό ΑΟΖ βορείως και δυτικά της Κύπρου,
β) Ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναβάλει τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο αρχικό κείμενο που ετοίμασε ο πρόεδρος των Οικολόγων υπήρξαν προσθήκες από άλλα κόμματα. Ωστόσο, η τελική μορφή που θα έχει απόφαση της Βουλής θα διαφανεί σήμερα στη Βουλή.
Το προσχέδιο του ψηφίσματος που ετοιμάστηκε για να τεθεί ενώπιον της Βουλής αναφέρει τα εξής:
«Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
▸ Παρακολουθώντας με έντονη ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου αποτελεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982),
▸ Σημειώνοντας ότι οι τελευταίες αυτές ενέργειες της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με στόχο να αποτρέψουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου,
▸ Επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και επιθετικής δράσης της Τουρκίας αυξάνει περαιτέρω την ένταση και την αστάθεια στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,
▸ Σημειώνοντας ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων,
▸ Σημειώνοντας ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία της ομαλής υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφεται ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης,
▸ Υπογραμμίζοντας ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου,
Ομόφωνα:
1. Καταδικάζει απερίφραστα την επιθετική ρητορική και παράνομη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
2. Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ και του εναέριου χώρου της.
3. Καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό της ΑΟΖ, τόσο στα βόρεια όσο και στα δυτικά της Κύπρου, στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
4. Καλεί την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων με κύριο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας που εκπροσωπεί και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας.
5. Καλεί τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν απερίφραστα τις νέες τουρκικές προκλήσεις και να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και με τις αξίες και αρχές της Ένωσης, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων της χώρας αυτής ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας στην υιοθέτηση μέτρων και κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εάν η χώρα αυτή εξακολουθήσει να προβαίνει σε απειλές και παραβιάσεις.
6. Καλεί ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδράσει άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις, αναβάλλοντας τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου 2018 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, εάν η Τουρκία δεν ανακαλέσει τις απειλές της και δεν αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/498218/i-boyli-zita-katathesi-syntetagenon-ga-aoz