Διευρύνονται οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς

13 Μαρτίου 2018, 11:27 πμ

του   Ανδρέα Πιμπίσιη    

Ο κατάλογος των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς φαίνεται να διευρύνεται όλο και περισσότερο την ώρα που διαμηνύει πως δεν αποδέχεται συνομιλίες ανοικτού τέλους. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, κατέγραψε τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ενώ πολύ πρόσφατα η τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητούσε να αλλάξει η διαδικασία των συνομιλιών, τώρα εμφανίζεται και απαιτητική. Ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέντ Οζερσάι υποστήριξε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «πολύ ξεκάθαρη στο Κυπριακό» και ότι επ’ αυτού θα πρέπει να πάρουν θέση και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Οζερσάι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν και οι δύο πλευρές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση πριν αποφασιστεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Προχώρησε στη συνέχεια για να καταγράψει τη λίστα των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς με τις οποίες θα πρέπει να συναινέσουν οι Ελληνοκύπριοι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι έτοιμοι ή όχι «να μοιραστούν τη διοίκηση, την ανάπτυξη, την εξουσία, τους φυσικούς πόρους στη βάση της ισότητας με τους Τουρκοκύπριους». 

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αναγάγει σε σημαντικό θέμα το άνοιγμα του οδοφράγματος Απλικίου. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, με την ευκαιρία της συνέντευξης στο Ρόιτερς, υποστήριξε ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι που βρίσκουν διάφορες προφάσεις για μην προχωρήσει το άνοιγμα του οδοφράγματος.

Ανέφερε πως «μέχρι στιγμής το άνοιγμα καθυστέρησε δύο φορές και έχουν συζητηθεί τρεις διαφορετικές ημερομηνίες για πραγματοποίηση του ανοίγματος». Υποστήριξε ακόμα πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να ανοίξει η δίοδος στο Απλίκι ή απλώς θέλει να το καθυστερήσει». 

Στο θέμα του φυσικού αερίου ο Οζερσάι υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη για να υπάρξει διπλωματική λύση» και ότι κρατά ζωντανούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει εάν έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά και να καθίσουν κάτω και να το συζητήσουν ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Προειδοποίησε πως εάν συνεχίσουν οι Ελληνοκύπριοι να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους, τότε αυτοί θα αναγκαστούν να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους. Προειδοποίησε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με δικές της γεωτρήσεις εάν από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν υπάρξει ανταπόκριση για «διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος». 

Στόχος της τουρκικής πλευράς, όπως καταγράφεται και μέσα από τις δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι, είναι να ασκηθούν διάφορης μορφής πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να αναγκαστεί να υποχωρήσει και να δεχθεί τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τα ζητήματα της ενέργειας. 

Προσπάθεια για αλλαγή της ατζέντας

Η Λευκωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλλαγή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου (μιλώντας στο ΡΙΚ) ήταν αρκούντως κατατοπιστικός σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες των Τούρκων, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν ήταν αρνητικοί για σύσταση κοινών επιτροπών.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «εάν oι T/κ ήθελαν να συμμετάσχουν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει από χρόνια, καθώς είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υπενθύμισε ποια ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις:

«Υπενθυμίζω πως σε ένα άλλο καίριο, πολύ πιο μεγάλης σημασίας ζήτημα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε προτείνει προς την τ/κ πλευρά τη σύσταση μιας κοινής ομάδας διαπραγμάτευσης για την ΕΕ. Οι Τ/κ την είχαν αρνηθεί. Επομένως, τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έφθασαν σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο, το να αλλάζουμε την ατζέντα, να ξεχάσουμε το ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να κηδεμονεύει την Κύπρο, να πάψει να θέλει ρόλο εγγυήτριας – αντί για αυτό, να αρχίσουμε να κάνουμε επιτροπές για το φυσικό αέριο, αυτό το πράγμα θα είναι παρελκυστικό για το Κυπριακό. Δεν καταλαβαίνω να είναι πραγματικά αυτός ο λόγος της όλης ταραχής, το ότι (δηλαδή) δεν συμμετέχουν σε αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αρχές της χιλιετηρίδας, πριν από το 2008 ακόμα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «ο καθορισμός της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και τα γειτονικά κράτη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, από τότε γινόταν και υπενθυμίζουμε ότι το 2011, η τ/κ πλευρά δοκίμασε να κάνει συμφωνίες με την Τουρκία και αυτές τις συμφωνίες είναι που επικαλείται τώρα η Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις. Άρα, λοιπόν, δεν είναι αλήθεια ότι κάποιοι άφησαν τους Τ/κ στην άκρη. Εάν υπήρχαν κάποιες διαθέσεις να συζητηθεί το τι θα γίνει στην Κύπρο, έπρεπε να υπάρξει ενδιαφέρον από τότε. Η τ/κ πλευρά έδιδε δήθεν δικαιώματα -εντελώς παράνομα και παράτυπα, και χωρίς καμία ισχύ δικαίου- στην τουρκική εταιρεία από το 2011».

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/499629/dievrynetai-o-katalogs-apaitiseon-tis-toyrkikis-plevras