Κυπριακό, Συρία και διμερείς σχέσεις συζήτησαν Τσίπρας – Λαβρόφ

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/Αθήνα 

02/11/2016 11:56 

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην αιματηρή σύγκρουση στη Συρία, το Κυπριακό αλλά και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύντομης συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την κρισιμότητα της στιγμής στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Λαβρόφ, τονίζοντας την αναγκαιότητα επίτευξης ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Στην λύση αυτή, υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, δεν νοείται σε καμία περίπτωση η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας περιόδου κατά την οποία αντιμετωπίζει παράλληλες προκλήσεις, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας λόγω της όξυνσης της τρομοκρατικής απειλής παγκοσμίως.

Ολοκλήρωσε την προσφώνησή του σημειώνοντας ότι το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας εξελίσσεται με εξαιρετικά εποικοδομητικό τρόπο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτή η στενή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η Ρωσία θεωρεί τόσο στο θέμα της Συρίας όσο και του Κυπριακού, ότι το κυριότερο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων όπως αυτά προβλέπονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις.  Τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στο να τεθούν χρονοδιαγράμματα αλλά και στο να υπάρχουν έξωθεν επεμβάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ρωσίας για το αφιερωματικό έτος και για την πληθώρα των σημαντικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει, εκτιμώντας ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.  Τόνισε ότι σήμερα θα ξεκινήσει η συνεργασία της μικτής διυπουργικής επιτροπής δια της οποίας θα ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και εξέφρασε την ικανοποίηση της Μόσχας και για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για πολύ καλές προοπτικές στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.