25η Μαρτίου – Μέρα εθνικής παλιγγενεσίας κι άγνωστες πτυχές

Print Friendly, PDF & Email

25.03.2018 08:08 

 SigmaLive

25η Μαρτίου σήμερα και ο απανταχού ελληνισμός τιμά την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821.

Στην Ελλάδα επίκεντρο των εορτασμών είναι η Αθήνα.  Στην Κύπρο επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία. Στις 10.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα παραστεί στη δοξολογία για τον συνεορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία.

Στις 11.00 θα δεχθεί τον χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Στις 12.15 θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη δεξίωση, που θα παραθέσει ο Πρέσβης της Ελλάδας, με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, στην Πρεσβευτική Κατοικία.

Θ.Κολοκοτρώνης Πνύκα 8 Οκτώβρη 1838

«Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Η ελληνική επανάσταση του 1821, επικός απελευθερωτικός αγώνας, του επί αιώνες, υπόδουλου ελληνικού λαού, υπήρξε ο πιο σημαντικός σταθμός της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης

1814-1820: Ιδρύεται στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία, από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο, με αποκλειστικό σκοπό την προετοιμασία της επανάστασης. Γενικός Επίτροπος της «Ανωτάτης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας» ανέλαβε, το 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αξιωματικός του τσαρικού στρατού.

Φεβρουάριος-Μάρτιος 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο της Μολδαβίας, πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, την επίσημη έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου. Είχε προηγηθεί η επαναστατική του προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Μετά τις πρώτες επιτυχίες, ο τσάρος αποκηρύσσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ο Ιερός Λόχος θα ηττηθεί τον Ιούνιο του 1821 στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Τερματίζεται έτσι η επανάσταση στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

25 Μαρτίου 1821: Συμβολική ημερομηνία έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Οι επαναστάτες είχαν εισέλθει από τις 23 Μαρτίου στην πόλη των Πατρών και κήρυξαν την επανάσταση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.

Με πληροφορίες από onalert.gr

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/497466/25i-martiou-mera-ethnikis-paliggenesias-ki-agnostes-ptyxes