Πήραμε όσα ζητήσαμε και πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας

  24 Μαρτίου 2018, 11:52 πμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

Θυμάται κανένας να ήταν ποτέ δυσαρεστημένη η πολιτική μας ηγεσία για τα εκάστοτε Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και τις αναφορές για το Κυπριακό; Είναι πάντα ευχαριστημένη. Βρίσκει τα θετικά σημεία και τα αναδεικνύει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και τίποτε άλλο. Και χθες πάλι ευχαριστημένη ήταν. Επειδή τα Συμπεράσματα έκαναν σαφείς αναφορές και συστάσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και την κάλεσε «να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο».

Τι περιμέναμε άραγε και είμαστε τόσο ευχαριστημένοι; Να μην το πουν ούτε αυτό; Ούτε το αυτονόητο, δηλαδή; Εντάξει, είναι θετικά τα Συμπεράσματα και πολύ υποστηρικτικά για την Κύπρο και την Ελλάδα. Όμως, να συγκρίνουμε τη στάση της Ε.Ε. για την κόντρα Βρετανίας – Ρωσίας για τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού, με τη γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε εδώ, αλλά επίσης πιθανόν και με επιπρόσθετα μέτρα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Κι ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τη Σύνοδο, είπε ότι «ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης Ρώσων διπλωματών ή την ανάκληση των δικών τους διπλωματών». Δηλαδή, για την απόπειρα δολοφονίας ενός κατάσκοπου, θα αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αντιδράσουν από κοινού οι 28, θα απελάσουν διπλωμάτες, αλλά, για όσα κάνει η Τουρκία εναντίον δύο κρατών – μελών και του λαού τους, που είναι Ευρωπαίοι πολίτες, οι απειλές και οι στρατιωτικές επιθέσεις, οι παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, η απάνθρωπη φυλάκιση δυο ανθρώπων, που μπήκαν σε τουρκικό έδαφος κατά λάθος (λόγω αποπροσανατολισμού από την κακοκαιρία), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα». Κι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Κι ακόμα πιο ικανοποιημένοι διότι της υπενθυμίζει κιόλας «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αλλά, κυρώσεις θα αποφασιστούν για τη Ρωσία, όχι για την Τουρκία και για έναν κατάσκοπο, που η Βρετανία υποστηρίζει ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει η Μόσχα κι όχι γιατί μια υπό ένταξη χώρα απειλεί να δολοφονήσει ολόκληρο λαό, τους Ελληνοκύπριους, απειλεί να καταλάβει ελληνικά νησιά, απειλεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις σε ΑΟΖ κράτους μέλους. Και μόνο για την εισβολή στην Αφρίν θα έπρεπε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αλλά, ακόμα κι αν θεωρούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι αυτό δεν τους αφορά (που τους αφορά) τουλάχιστον, οφείλουν να αποφασίσουν πρακτικά μέτρα για την προστασία δύο κρατών – μελών, που απειλούνται, όπως ακριβώς απειλούνται και οι Κούρδοι από την υπό ένταξη χώρα.

Είναι αρκετό να της υπενθυμίζουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εξομάλυνση με την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν από το 2005 εκκρεμεί η εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης της με την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός με τεράστιο κόστος για την Κύπρο (προπάντων για την αεροπλοΐα και τη ναυτιλία); Και αντί να της επιβληθεί η εφαρμογή της ένωσης, που είναι υποχρέωση της έναντι της Ε.Ε., συζητούν οι εταίροι, και με την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, αφήνοντας στο περιθώριο τα προβλήματα που δημιουργούνται για ένα κράτος μέλος. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη είναι υποκρισία. Αλλά, όπως είπε η κυβέρνηση για να αναδείξει την επιτυχία της, πήραμε από τη Σύνοδο όσα ζητήσαμε. Ε, μπράβο μας! Ζητήσαμε μια δήλωση συμπαράστασης και την κερδίσαμε. Αν ζητούσαμε κυρώσεις, όπως αυτές που επιβάλλονται στη Ρωσία, θα είχαμε ένταση… Κι εμείς ως γνωστό, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν έχουμε απαιτήσεις, θέλουμε μόνο ένα κλίμα αποχαυνωτικό να μας κοιμίζει όρθιους.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/504204/pirame-osa-zitisame-kai-pleoyme-se-pelag-eftychias