ΛΟΝΔΙΝΟ – ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Print Friendly, PDF & Email

25.3.2018

της Φανούλας Αργυρού*

Βρετανία  vs Ρωσία:

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας…

Το θέμα της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας ξεκίνησε ως γνωστό με την δηλητηρίαση/απόπειρα δολοφονίας με τη τοξική νευρο-ουσία novichok,  στρατιωτικού τύπου (που δημιουργήθηκε στη Ρωσία όπως επικαλείται η βρετανική κυβέρνηση)  του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της θυγατέρας του Yulia Skripal στην πόλη Salisbury της Αγγλίας. Από την οποία προσβλήθηκε και τρίτο πρόσωπο, ο Αστυνομικός αξιωματούχος Detective Sergeant Nick Bailey που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και εκείνος στο νοσοκομείο. 

Στις 12 Μαρτίου 2018 η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων είπε «αυτή ήταν μια απευθείας ενέργεια του ρωσικού κράτους εναντίον της χώρας μας, ή η ρωσική κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο αυτή της καταστροφικής νευρο-ουσίας και την άφησε να πέσει στα χέρια άλλων». Ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Boris Johnson την ίδια μέρα ζήτησε από τον Ρώσο  πρέσβη η κυβέρνησή του να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 9 της Σύμβασης για τα Χημικά ΄Οπλα,  δίδοντας διορία της Ρωσίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 13 Μαρτίου 2018. Η Ρωσία αρνήθηκε να δεχθεί το «τελεσίγραφο» μέχρι να της δοθεί πρόσβαση στην νευρο-ουσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπ. Εξωτερικών. 

Στις 14 Μαρτίου 2018 η Πρωθυπουργός May  προέβη σε νέες δηλώσεις από τη Βουλή και είπε « Η Ρωσία δεν έδωσε καμία εξήγηση ως προς το πώς η ουσία αυτή χρησιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εξήγηση από το ότι το ρωσικό κράτος ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Skripal και της θυγατέρας του. Αυτό αποτελεί μια παράνομη χρήση βίας του ρωσικού κράτους  εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

 Μέτρα και αντίποινα

Έτσι η βρετανική κυβέρνηση προέβη σε μέτρα εναντίον της Ρωσίας ξεκινώντας με την απέλαση 23 διπλωματών που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζονταν μέσω της ρωσικής πρεσβείας και είχαν αναγνωριστεί ως αδήλωτοι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δίδοντάς τους μια εβδομάδα να εγκαταλείψουν τη χώρα, και άλλων μέτρων. Ακολούθησαν αντίποινα από την Ρωσία με απέλαση  εξίσου αριθμού Βρετανών διπλωματών κάποιοι εκ των οποίων επίσης θεωρούνται των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην Ρωσία με επίσης μια εβδομάδα προθεσμία να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλων μέτρων.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες

Στις 18 Μαρτίου 2018 το Φόρειν ΄Οφις με ανακοίνωση του και δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Boris Johnson ενημέρωσαν ότι ανεξάρτητοι ερευνητές από την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons ) θα βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 για έρευνες σχετικά με την νευρο-ουσία. Το πόρισμα της έρευνας των ανεξάρτητων εμπειρογνωμοσύνων  αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η  ομάδα από την Χάγη είχε συναντήσεις  με αξιωματούχους του Defence Science and Technology Laboratory στο Porton Down και την Αστυνομία  και τα δείγματα θα σταλούν σε διεθνή εργαστήρια διεθνούς φήμης που θα επιλέξει η ομάδα. Αυτό γίνεται, έγραψε η ανακοίνωση του Φόρειν ΄Οφις,  για ανεξάρτητη ανάλυση από εκείνη των εργαστηρίων στο Porton Down όπου αναγνωρίστηκε η δηλητηριώδη νευρο-ουσία. Την ομάδα κάλεσε με επιστολή του ο Μόνιμος Βρετανός  Αντιπρόσωπος  στον οργανισμό, σύμφωνα με το ΄Αρθρο 8 της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Επίσης στις 18 Μαρτίου 2018 ο Boris Johnson είπε  (BBC) : « έχουμε μαρτυρίες ότι εντός της τελευταίας δεκαετίας, η Ρωσία ερευνά τρόπους για εκτελέσεις με νευρο-ουσίες. Και μέρος αυτού του προγράμματος περιλαμβάνει και την κατασκευή και αποθήκευση ποσοτήτων του novichok.»

Το Φόρειν ΄Οφις επίσης τόνισε την συμπαράσταση που εξασφάλισε από πέρα από 20 χώρες από τις 6 ηπείρους και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους  και συμμάχους ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία για την συλλογική ασφάλεια.

Εργατικό Κόμμα

Ταυτόχρονα από πλευράς Εργατικού Κόμματος, απομονωμένος βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο ηγέτης του Jeremy Corbyn, καθώς επικρίθηκε έντονα από το ίδιο το κόμμα του για το ότι δεν καταδίκασε ευθέως τη Ρωσία και δεν υποστήριξε ανεπιφύλακτα την Πρωθυπουργό για την θέση που πήρε στην Βουλή. Πέραν των 30 Εργατικών βουλευτών υπέγραψαν «ψήφισμα» με το οποίο ανεπιφύλακτα υποστηρίζουν ότι ευθύνεται το ρωσικό κράτος.

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας του Εργατικού Κόμματος και σκυώδης υπ. Οικονομικών John Macdonald ήταν κατηγορηματικός σε συνέντευξή του στο ITV 18.3.2018 αφενός προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι παρεξηγήθηκε ο Corbyn και αφετέρου  όταν είπε « υποστηρίζουμε ακριβώς όσα είπε η Πρωθυπουργός και καταδικάζουμε την Ρωσία γι΄αυτό, τους καταδικάζουμε». Υπέρ της Πρωθυπουργού τάχθηκε και η σκυώδης Γενική Εισαγγελέας Shami Chakrabarti λέγοντας « Η Ρωσία φαίνεται να είναι υπεύθυνη», σύμφωνη δε είναι και η σκυώδης Υπ. Εξωτερικών Emily Thornberry και ο Sir Keir Starmer, σκυώδης υπουργός για το Brexit,  όταν είπε η επίθεση πρέπει να καταδικαστεί «δεν υπάρχουν εάν και αλλά».

H συσπείρωση των βρετανών πολιτικών όλων των κομμάτων δίπλα στην Πρωθυπουργό  οφείλεται στο ότι όλοι θεωρούν το θέμα αυτό ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Δήλωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στις 19 Μαρτίου 2018 η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ανακοίνωσή της καταδίκαζε έντονα την επίθεση στις 4.3.2018 στο  Salisbury και προσέφερε ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη της προς το Η.Β τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει πολύ σοβαρά τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανόν υπεύθυνη γι΄αυτή να είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.  Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη με την χρήση της στρατιωτικού τύπου νευρο-ουσίας για πρώτη φορά για 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν απειλή ασφάλειας για όλους μας… Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει κατεπείγον στις ερωτήσεις που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο και η διεθνής κοινότητα και να αποκαλύψει αμέσως και πλήρως στο Οργανισμό για την Απαγόρευση τω Χημικών Όπλων το πρόγραμμά  της για το Novichok…»

Θέση Ρωσίας

Εν τω μεταξύ η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη, αντιστρέφει τα πυρά και κατηγορεί την Βρετανία ότι ίσως αυτή να ευθύνεται για την δηλητηρίαση και χρησιμοποιεί το επιχείρημα  ότι το ερευνητικό κέντρο Porton Down βρίσκεται πολύ πλησίον της πόλης Salisbury.

Το όλο σκηνικό ίσως ξεκαθαρίσει όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των ανεξάρτητων επιστημόνων, σε δύο εβδομάδες περίπου, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

 

Το ερευνητικό κέντρο PORTON DOWN

To επιστημονικό ερευνητικό κέντρο PORTON DOWN, που καλύπτει μια έκταση  7,000 στρεμμάτων και που μόνο σχεδόν 10 μίλια απέχει από την πόλη Salisbury είναι ένα από τα πιο μυστικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για 100 χρόνια. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται επιστημονικά εργαστήρια του Υπουργείου Άμυνας όπου διεξάγονται ποικίλες έρευνες και πειράματα αλλά και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας  της Αγγλίας,  καθώς και άλλων συνεργαζομένων εταιριών.

Η είσοδος της άκρως μυστικής ερευνητική; Βάσης του Porton Down από το δημοσίευμα της «Daily Mirror» 15.3.2018

Το εργαστήριο αυτό ξεκίνησε το Μάρτιο του 1916 για έρευνες και δοκιμές χημικών όπλων εις απάντηση της γερμανικής χρήσης χημικών όπλων.  Το 1926, προστέθηκαν στις ευθύνες του και η άμυνα του άμαχου πληθυσμού. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι έρευνες συγκεντρώθηκαν στα χημικά όπλα όπως το nitrogen mustard.  Για να εξετάσουν τα βιολογικά όπλα, το 1940, ένα άκρως μυστικό τμήμα δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψη του βετεράνου μικροβιολόγου Paul Fildes…  Οι έρευνες συνεχίστηκαν με βάση τις νευρο-ουσίες που είχαν ανακαλύψει οι Γερμανοί, και που ήσαν την δεκαετία του 1940 άγνωστες ακόμα στη Βρετανία όπως το sarin και άλλα, και το 1952 αναπτύχθηκε στο Porton Down η νευρο-ουσία VX. Και οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση άμυνας έναντι αυτών των όπλων.

 

Επιστήμονας από το Porton Down κρατώντας το εμβόλιο εναντίον της θανατηφόρου Πανούκλας (Plague)  Από την εφημερίδα «Daily Mirror» 15.3.2018

Μεταφορά

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England)  από το Σεπτέμβριο του 2015 σχεδιάζει  να μεταφέρει το εργαστήριο από το Porton Down στο Harlow και τον Ιούλιο του 2017 αγόρασε μια περιοχή που δεν χρησιμοποιεί πλέον η φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline με στόχο να επικεντρώσει τις εργασίες της εκεί μέχρι το 2024.

Σε γενικές γραμμές οι διεργασίες στο ερευνητικό αυτό κέντρο και τα πειράματα που διεξάγονται εκεί παραμένουν άκρως μυστικά. Να λεχθεί όμως ότι στο Porton Down είναι που το 1976 είχε σταλεί αρχικά δείγμα του θανατηφόρου ιού  Ebola όταν πρωτοεμφανίστηκε στη Αφρική. Το εργαστήριο αυτό, σήμερα κατέχει δείγματα των πλέον επικίνδυνων μικροβίων, όπως το Ebola, anthrax και plague και ηγείται των ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου για ιογενή εμβολιασμούς. Μπορούμε να πούμε σε τελική ανάλυση ότι χάρη στην δύσκολη, και επιβεβλημένα μυστική δουλειά που διεξάγεται στα κέντρα αυτά, χρωστούμε και όσα γίνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά παγκοσμίως. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και των βρετανικών ερευνών στη χρήση αλλά και την άμυνα εναντίον χημικών όπλων.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/496501/vretania-vs-rosia-zitima-ethnikis-asfaleias