Οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων

Print Friendly, PDF & Email

του Ανδρέα Μορφίτη*

03 Νοε 2016

(Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη)

Αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Σε πρόσφατη δημόσια ομιλία σας, είχατε δηλώσει απερίφραστα ότι γνωρίζετε και κατανοείτε πλήρως τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, και ότι θα αναλώσετε όλες σας τις δυνάμεις για να εξευρεθεί μια δίκαιη και σωστή λύση στο εθνικό μας θέμα, που να αντιμετωπίζει και να εξουδετερώνει τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Δράττομαι, κύριε Πρόεδρε, αυτής της ευκαιρίας για να σας απευθύνω μερικές μόνο από τις πολλές και βασανιστικές ανησυχίες μου, που πιστεύω ακράδαντα πως βασανίζουν ταυτόχρονα και χιλιάδες των συμπατριωτών μου.

1ον Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την ημικατοχή της Πατρίδας μας, έχουμε υποχωρήσει σε έσχατα σημεία, τα οποία παραβιάζουν τους στοιχειώδεις κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης, των αρχών του δικαίου και της ηθικής, και ευρίσκονται σε πλήρη αλλά και πρωτοφανή αντίθεση και συγκρούονται με βασικούς πολιτειακούς όρους και συνταγματικά θέσμια.

Και οι επιτευχθείσες συγκλίσεις -όπως τις ονομάζετε- είναι καθαρά προϊόν και εφεύρημα των πιο πάνω παραδοξοτήτων και παρεκκλίσεων (ο καθηγητής μου στο Συνταγματικό Δίκαιο Γ. Δασκαλάκης έγραψε κάποτε ότι το Σύνταγμα του 1960 κατέρρευσε φυσιολογικά γιατί ήταν ένα… «συνταγματικό παράδοξο»).

2ον Έχουμε, Κύριε Πρόεδρε, επικεντρώσει την προσοχή της Διεθνούς Γνώμης αλλά και των Διεθνών Κέντρων λήψης αποφάσεων στα Βασικά Κεφάλαια στα οποία δεν έχουν ακόμα σημειωθεί συγκλίσεις, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, και η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Και εδώ προβάλλονται τα εξής βασανιστικά ερωτήματα. Εάν μας «αποδοθεί» η νεκρή ζώνη και μερικές άγονες εκτάσεις γης κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης, για να πλησιάσει το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου στο 27-29%, εάν τροποποιηθεί τεχνηέντως το καθεστώς των εγγυήσεων και εάν τεθεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου (όπως άφησε να εννοηθεί ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, δηλώνοντας πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσει ολόκληρος στρατός μέσα σε μια μέρα), τότε ποια θα είναι η αντίδρασή μας και πώς θα αναδιαμορφωθεί η διαπραγματευτική μας θέση απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη;

Ένα κράτος που δεν θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της ηττοπάθειας, ούτε και το προϊόν των συνεχών υποχωρήσεων και μονομερών παραχωρήσεών μας στην τουρκική βουλιμία.

Ένα κράτος που δεν θα καθιστά την Κύπρο οιονεί τουρκικό προτεκτοράτο.

Είναι, με μαθηματική ακρίβεια, βέβαιο ότι λύση η οποία δεν θα εδράζεται στις πιο πάνω αρχές, τις οποίες κατά καιρούς είχατε διακηρύξει, θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με όλες τις τραγικές για τον λαό και την πατρίδα μας συνέπειες.

Και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ήδη απολέσει τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας μας, που είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία ως Κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και θα αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε ως ε/κ κοινότητα, ως το συνιστών κρατίδιο του οποίου το έτερον συνεταιρικόν ήμισυ αποσχίστηκε και… ενώθηκε με την Τουρκία.

Και ας μη μου πουν οι αυτοαποκαλούμενοι επαναπροσεγγιστές ότι δεν θέλω τη λύση, ότι προτιμώ τη διχοτόμηση και ότι σπέρνω τον φόβο και καλλιεργώ τη διάσπαση.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε περισσότερον παντός άλλου τον βαρύτατο ρόλο που σας ανέθεσε η Μοίρα και τις ασήκωτες ευθύνες που επωμίζεστε στην ιστορική αυτή καμπή που διέρχεται η Πατρίδα μας.

Ο μάρτυρας λαός μας θα αποτελέσει το δόρυ και την ασπίδα σας στην προάσπιση των δικαίων του για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα διασφαλίζει το μέλλον του.

Αλλά και θα σταθεί αντιμέτωπος σε κάθε πράξη, παράλειψη και ενέργειά σας που θα τον οδηγήσει σε δύσκολες ατραπούς και σε αβέβαιο μέλλον.

Είμαι βέβαιος πως κατανοείτε ότι είστε υπόλογος στον λαό, την Πατρίδα και την Ιστορία.


*Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/375937/oi-anisyxies-ton-ellinokyprion#sthash.b0KBX7gU.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.