ΕΕ-Τουρκία: “Δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα”

Print Friendly, PDF & Email

26 Μαρτίου 2018, 11:00 μμ

  

Γιούνκερ και Τουσκ φαίνεται ότι δεν «μάσησαν» τα λόγια τους θέτοντας στον Ερντογάν όλα τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα στις Ευρωτουρκικές σχέσεις και ζητώντας του να πάρει θέση, κατά την Ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας. Επέμειναν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Aιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, στηλίτευσαν τη στάση της στην Αφρίν, έθεσαν το ζήτημα των δύο Eλλήνων στρατιωτικών

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Τουσκ: «Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου»

Tην ισχυρή στήριξη του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ, στην ευρωτουρκική συνοδο της Βάρνας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου  καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα στην Κύπρο, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης των φυσικών της πόρων. 

Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Επίσης τόνισε ότι για την Ε.Ε. είναι πολύ σοβαρό θέμα η λύση του Κυπριακού, που θα βελτιώσει όχι μόνο τις σχέσεις Τουρκίας Κύπρου αλλά και αυτές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι “απαραίτητο” για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Επεσήμανε ακόμη ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Παράλληλα ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “επανεξετάσει” το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συμφωνήθηκε η σύσταση ορισμένων κοινών επιτροπών για διάφορα θέματα, όπως και δεύτερη συνάντηση – χωρίς να αναφερθεί το επίπεδο εκπροσώπησης, για τον Ιούνιο.

Ερντογάν: Oι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς η Ε.Ε συνεχίζει να ακολουθεί τον  λανθασμένο δρόμο της υποστήριξης των θέσεων κάποιων μελών της σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου. Εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε μηχανισμό αποφάσεων σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κύπρο και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Αυτή ήταν η δήλωση του Tαγίπ Ερντογάν  στην διάσκεψη τύπου μετά την συνάντηση της Βάρνας.

Εξέφρασε επιπλέον από την πλευρά του την πεποίθηση  η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία το χρηματικό ποσό που της χρωστάει για το προσφυγικό. Όσον αφορά για το Αφρίν, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δίνει μεγάλο αγώνα για την τρομοκρατία, γεγονός που αφορά και την ασφάλεια της Ε.Ε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Ξεχωριστές συναντήσεις Μπορίσωφ με Τουρκ και Ερτογάν πριν το δείπνο

Με πανό με το σύνθημα “Ερτογάν δεν είσαι επιθυμητός” σε κομβικά σημεία των δόμων που οδηγούν από το αεροδρόμιο της Βάρνας μέχρι τα πρώην θερινά ανάκτορα του Ευξίνοβγκραντ όπου και γίνεται η πολύκροτη συνάντηση υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας οργανώσεις της παραθαλάσσιας πόλης της Μαύρης Θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ το τζαμί της πόλης έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί τον Ερτογάν αν τελικά μείνει το  βράδυ στην πόλη – κάτι που μέχρι και την άφιξή του δεν είχε ξεκαθαρίσει. Πριν δύο μήνες ο Ερτογάν είχε υποδεχθεί ο ίδιος τον βούλγαρο πρωθυπουργό στον αναπαλαιωμένο ιστορικό βουλγαρικό “Σιδηρούν Ναό” του Αγίου Στεφάνου, οπότε πιθανή επίσκεψη στο τζαμί στην Βάρνα θεωρείαι ως ανταπόδοση της πράξης αυτής.

Πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ είχε ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Ντόναλτ Τουρκ, όσο και με τον Νταγίπ Ερτογάν.

“Όπως επανειλημμένα δήλωσα, για την Βουλγαρία είναι σημαντικό να έχει καλές σχέσεις με την γειτονική Τουρκία. Οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές και για την Ε.Ε. και για τον έλεγχο των κυμάτων προσφύγων που προκάλεσε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Τούσκ ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

“Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται έντονα για ένα κανονικό διάλογο μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελών και θα προσπαθήσει να συμβάλει για να επιτευχτεί κατανόηση, που θα επιλύσει και όχι θα εντείνει τα προβλήματα”, κατέληξε ο ίδιος.

“Η ιδέα αυτής της συνάντησης, είναι να δοθεί δυνατότητα αποκατάστασης του διαλόγου με την Τουρκία και είναι σπουδαία πρωτοβουλία που εκτιμούν όλοι με όσους συζήτησα το θέμα”, σχολίασε από την πλευρά του ο Ντόναλτ Τούρκ. Υπογράμμισε επίσης ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν και ο καλύτερος τρόπος για την λύση τους είναι ο διάλογος.

Πηγή: philenews

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/505276/ee-toyrkia-den-katalixame-se-kanenan-symbibasmo-simera