Λόγια-λόγια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την Τουρκία, ούτε συζήτηση για κυρώσεις

Print Friendly, PDF & Email

European Commission President Jean Claude Juncker (R) speaks to the media as he welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the EU Commission in Brussels, Belgium, 05 October 2015. The European Union is expected to ask Turkey for help in stemming the flow of refugees reaching the bloc, during a visit to Brussels by President Recep Tayyip Erdogan at which issues such as Ankara’s record on human rights are also expected to surface. EPA/OLIVIER HOSLET

28.3.2018

Του Κώστα Βενιζέλου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε και στη σύνοδο της Βάρνας ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας. Ακόμη και σήμερα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια και προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος κρατών-μελών της,  καμία διάθεση υπάρχει για να τραβήξει το σχοινί με την Άγκυρα. 

Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να προβεί σε έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, η κράτηση δυο Ελλήνων αξιωματικών στις τουρκικές φυλακές, η απόπειρα βύθισης σκάφους του ελληνικού λιμενικού, δεν είναι αρκετά για να έχει κόστος η Τουρκία; Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η εισβολή στο Αφρίν και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.

Η δυσφορία για την τουρκική συμπεριφορά περιορίζεται στα λόγια και μόνο, αν και είναι σαφές πως υπάρχει μια διαφοροποίηση. Η προσπάθεια συγκάλυψης, που παρακολουθούσαμε στο παρελθόν, ο ποντιοπιλατισμός δεν ίσχυσε αυτή τη φορά. Ωστόσο, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει τα… δόντια της στη Μόσχα, την οποία φορτώνει συνεχώς με κυρώσεις, για την Τουρκία  υιοθετείται μια διαφορετική προσέγγιση: Κανένα κόστος, ούτε συζήτηση για κυρώσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχοντας βιώσει διαχρονικά την τουρκική επιθετικότητα γνωρίζουν ( αν και μερικές φορές το ξεχνούν) πως όταν γίνονται υποχωρήσεις  προς την Τουρκία αυτή αποθρασύνεται περισσότερο. Αυτό θα το βιώσουν και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Βεβαίως οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/logia-logia-apo-tous-evropeous-eterous-mas-gia-tin-tourkia-oute-syzitisi-gia-kyrosis/