Ζήτησε κοινή διακαναλική ο Ακιντζί – «Πόρτα» από τον Πτδ

Print Friendly, PDF & Email

της Φρόσως Βιολάρη

04 Νοε 2016

Κοινή διακαναλική συνέντευξη ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς από το Ράδιο Πρώτο να σχολιάσει ανακοίνωση της λεγόμενης “προεδρίας”, σύμφωνα με την οποία στην τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ο κ. Ακιντζί είχε προτείνει να γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε να ενημερώσει χωριστά, επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας ότι η απάντηση του Προέδρου ήταν πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Χριστοδουλίδης: Πάμε για θετικό αποτέλεσμα στο Μόντ Πελεράν

Τις τελευταίες λεπτομέρειες, λίγα 24ωρα πριν από την αναχώρηση της αποστολής του Προέδρου για το Μοντ Πελεράν ανέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο κρατικό κανάλι.

Ο Νίκος Χριστοδουλίσης, κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς διάσκεψης, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που θα βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης. «Αυτά όλα εξαρτώνται από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αν πάμε σε διεθνή διάσκεψη με θέματα ανοικτά, θα έχουμε αποτυχία», σημείωσε.

«Για να πάμε σε διεθνή διάσκεψη πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης. Όταν γίνει δηλαδή και η ανταλλαγή χαρτών, αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια», συμπλήρωσε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού ΕΕ αναφορικά με τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ότι βρίσκονται εκτός συζήτησης, ο κ.Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «Κανείς από τους διεθνείς συνομιλητές μας δεν μας συμβουλεύει, δεν μας προτρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εγγυήσεων. Δεν θεωρεί κανείς ότι οι εγγυήσεις θα λειτουργήσουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η ιδιότητα της ΚΔ ως κράτος μέλος είναι από μόνη της μια ασφαλιστική δικλίδα». «Προσωπικά δεν ανέμενα από το Τούρκο αξιωματούχο να πει καθαρά ότι δεν επιθυμεί εγγυήσεις για την Κύπρο», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να πάμε και σε παράταση στο Μοντ Πελεράν. Αν δεν καταλήξουμε σε κριτήρια και δεν ανταλλάξουμε χάρτες δεν έχουμε ναυάγιο στις συνομιλίες. Εκτιμώ ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στην Ελβετία, εκείνο που θα αλλάξει είναι ο στόχος για επίλυση Κυπριακού εντός του 2016, που δεν θα είναι πλέον εφικτός στόχος. Ωστόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων», είπε ο ΚΕ κληθείς να σχολιάσει το τι θα εκληφθεί ως ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν.

«Γίνεται μια τεράστια προετοιμασία της ομάδας που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο. Δεν έχουμε μεγάλες ή μικρές προσδοκίες, ξέρουμε το πλαίσιο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Πάμε για θετικά αποτελέσματα στο Μοντ Πελεράν», είπε ο ΚΕ.

Αναφορικά με τα άτομα που δεν πάνε Μοντ Πελεράν, ο ΚΕ ανέφερε ότι «υπάρχει περιορισμός στα διαθέσιμα δωμάτια στο ξενοδοχείο. Μας ζητήθηκε κατάλογος με 16 άτομα. Κάποια μέλη της αποστολής θα είναι σε άλλο ξενοδοχείο. Στον ίδιο χώρο θα διαμένουν οι ηγέτες».

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/376834/zitise-koini-diakanaliki-o-akintzi-porta-apo-ton-ptd#.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.