Καταγγέλλει στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
25-04-2018 08:47

Καταγγέλλει στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ

Επιστολή που καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/72/819-S/2018/289.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 2 Απριλίου 2018, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισυνάπτει δύο έγγραφα στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη χρήση από τουρκικά πολεμικά πλοία των λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά, που σημειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Επισημαίνει παράλληλα τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας ένα υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι υπάρχει μια νόμιμη Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα στα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο καταδικάζει την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ως νομικά άκυρη.

«Θα ήθελα να παροτρύνω την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους όπως λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Κορνηλίου.

Αυτούσια η επιστολή του Πρέσβη Κορνηλίου επισυνάπτεται εδώ.

 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=1421#flat