Κατά τ’ άλλα, φταίω εγώ που λέω ότι οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν τι λένε όταν κάνουν δηλώσεις… Γαλλικές φρέγατες, τέλος! Το Παρίσι δεν παραχωρεί τις FREMM στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

24/4/18

Ανώμαλα προσγειώνει την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί που ουσιαστικά διαψεύδει την είδηση για μίσθωση από την Ελλάδα δύο φρεγατών τύπου FREMM του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Η Φλοράνς Παρλί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mer et Marin, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών FREMM στη χώρα μας το καλοκαίρι.

Η παραχώρηση δεν φαίνεται να είναι δυνατή καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρόλο που δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση διάψευσης της είδησης από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού έγινε ενώπιον στρατιωτικών με γαλλικών μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή στην Τουλόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία. Η εφημερίδα La Τribune μιλά μάλιστα για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

Η Φλοράνς Παρλί επισκέπτεται την φρεγάτα Le Languedoc (φωτ.: France 3 Toulon)

«Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση, αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Τι λέει η κυβέρνηση

Πάντως την ύπαρξη εμπλοκής επιβεβαιώνει και το ότι ενώ έγινε χθες ΚΥΣΕΑ δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες με επισήμως τα θέματα συζήτησης να ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα αναβάθμισης των F-16. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποιηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά με ανακοίνωσή της υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. «Η κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/article/178207/gallikes-fregates-telos-parisi-den-parahorei-tis-fremm-stin-ellada