Τσαβούσογλου: Θα ορίσουμε οδικό χάρτη για Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

“Το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της ‘τδβκ’ τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν προσθέτοντας ότι “η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/Κ”.

Για το Αιγαίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με χωρίς νόημα και αβάσιμα σχόλια”. Πρόσθεσε ότι συχνά στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.

Στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Ντογάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε συγκεκριμένα για το Κυπριακό ότι “οι Ε/Κ δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τ/Κ”. Ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα. “Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η Ε/κ πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των Ε/Κ για ‘μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος’ με τους Τ/Κ.

“Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της Ε/κ πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν αναμένουν να αλλάξει η νοοτροπία των Ε/Κ ξαφνικά. “Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό”, ανέφερε.

“Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στο διάλογο και την διπλωματία για το Κυπριακό. Δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/Κ. 

Ο Τούρκος Υπουργός  είπε ότι  “το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της ‘τδβκ’ τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε” και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση τις προσπάθειές μας για εξεύρεση αυτής της λύσης που στηρίζουμε με ειλικρίνεια συνεχίζοντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά τόσο από άποψης ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και εξετάζοντας τον ενδεχόμενο να διασφαλιστούν τα πολύπλευρα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων πλευρών”.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “είναι η συνέχιση της ειρήνης και σταθερότητας στο νησί, η διασφάλιση της ηρεμίας των ‘δύο λαών’ και ιδιαίτερα των Τ/Κ”.

Για το Αιγαίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “γνωρίζετε ότι στον ελληνικό τύπο συχνά  υπάρχουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας. Εμείς ελπίζουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί στο πλαίσιο των καλών σχέσεων”.

Κληθείς να σχολιάσει φερόμενη δήλωση Έλληνα πολιτικού ότι ‘σε μια ώρα πάμε στην Άγκυρα’, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “δεν γνωρίζω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεστε ωστόσο πραγματικά η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά”. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα προβλήματα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθούν με μόνιμο και δίκαιο τρόπο. “Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο. Επομένως πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα”, ανέφερε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ