Περαιτέρω συμφωνίες, διμερείς συνεργασίες και κοινές δράσεις συμφώνησε Κύπρος και Σαουδική Αραβία, διά των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

30-04-2018 08:18

Περαιτέρω συμφωνίες, διμερείς συνεργασίες και κοινές δράσεις συμφώνησε Κύπρος και Σαουδική Αραβία, διά των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθισε την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 σε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ. Adel bin Ahmed Al-Jubeir, στο Ριάντ, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας μετά από πρόσκληση του ομολόγου του.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία ανάπτυξής τους, ειδικότερα μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα τον Ιανουάριο 2018. 

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για τις δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών  σχέσεων των χωρών τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προωθηθεί αριθμός συμφωνιών, διμερών συνεργασιών και κοινών δράσεων. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων, με έμφαση στις εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Εκφράστηκε την ίδια στιγμή η κοινή προσέγγιση ότι η λειτουργία Διπλωματικής Αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην εκπλήρωση των πιο πάνω στόχων.   

O κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκτενώς τον ομόλογό του για το Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης εκτενώς περιφερειακά θέματα και εξελίξεις που άπτονται της Μέσης Ανατολής και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την ΕΕ, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να συμβάλουν στην υλοποίηση του “Saudi Vision 2030”.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύσφιγξη των σχέσεων των φίλων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με την ΕΕ, για προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

Τέλος, ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Σαουδική Αραβία, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορικών Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας δρα Sami Al Obaidi και με τον Αντιπρόεδρο Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας κ. Jamal Omar.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητηρίων Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε την πρόθεση πραγματοποίησης κυπριακού επιχειρηματικού φόρουμ στη χώρα του στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα για ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Αρχαιοτήτων και Μουσείων εξέφρασε ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση εκατέρωθεν εκθέσεων αρχαιοτήτων και για θέσπιση ευρύτερης συνεργασίας για την πολιτιστική κληρονομιά των δυο χωρών.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του Πρόεδρου της Επιτροπής Τουρισμού/Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας να επισκεφθεί την Κύπρο με σκοπό την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα του Τουρισμού.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=1502#flat