Τα σχέδια Ναμί για ενίσχυση του ψευδοκράτους

Print Friendly, PDF & Email

09.05.2018 10:21
Sigmalive

Ο «Υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους δήλωσε πως η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τουρκία για το ζήτημα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen, o Ναμί δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνουν όλα «τα βήματα που προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

«Υπήρχε μια πολιτική που δημιουργήσαμε στο παρελθόν. Θα ληφθούν ταυτόχρονα και ισοδύναμα βήματα με αυτά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έχουμε καλέσει πολλές φορές σε διάλογο, για να αποφευχθεί η δημιουργία εντάσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα; Το θέμα των υδρογονανθράκων κι ενέργειας θα μετατραπεί σε ευκαιρία και όχι σε πηγή έντασης; Παρακολουθούμε και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη ροή των αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ελληνοκύπριοι συνομιλητές μου σκέφτονται στο ίδιο πλαίσιο με εμένα».

Ο Ναμί δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να διευρύνει τις επαφές του ψευδοκράτους με την Ε.Ε., να εντείνει το πρόγραμμα εναρμόνισης με τους νόμους της Ε.Ε. και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής τους: “Θέλουμε να διατηρήσουμε στενές και ζεστές τις σχέσεις με την Ε.Ε. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη Βόρεια Κύπρο σε κράτος εναρμονισμένο με την Ε.Ε. Και θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα. […] Οι εξωτερικές μας προσπάθειες δεν περιορίζονται μόνο στην Ε.Ε. Έχουμε επίσης συναντήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σχετικά με την οικονομία της ΤΔΒΚ. Πρέπει να προχωρήσουμε από τις γενικές εκθέσεις σε πιο συγκεκριμένες τομεακές μελέτες. Έχουμε δημιουργήσει τη συνεργασία για την έναρξή τους».

Υπάρχουν, επίσης, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο ΟΟΣΑ. Συνεργαζόμαστε επίσης μαζί τους. […] Ειδικά η αγορά του Περσικού Κόλπου είναι πολύ σημαντική για εμάς. […] Αν αυξήσουμε τις αγορές, εάν καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να τους πάρουμε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, νομίζω ότι τότε θα περάσουμε σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Σημειώνοντας ότι ο στόχος τους στον ενεργειακό τομέα είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ναμί πρόσθεσε: «Ενεργώντας με αυτή την κατανόηση, ένα από τα θέματα που έχουμε μπροστά μας είναι η σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Τουρκία μέσω καλωδίων και η ένταξη σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με την Τουρκία. Προσεγγίσαμε αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο το οποίο ανέφερα προηγουμένως. Το βλέπουμε θετικά, υπό τον όρο ότι θα κάνει τους λογαριασμούς φθηνότερους και θα δημιουργηθεί ανανεώσιμη ενέργεια”.

Ο Νάμι ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ένα έργο σε εξέλιξη για την κατασκευή μιας νέας μαρίνας σκαφών στη σκλαβωμένη Αμμόχωστο, ενώ σχεδιάζεται η μεταφορά του υπάρχοντος λιμένα στην περιοχή Καλέτσικ (το χωριό Γαστριά). Πρόσθεσε ότι το νέο λιμάνι, ο νέος αερολιμένας, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από την Τουρκία και η κατασκευή νέων βιομηχανικών περιοχών και νοσοκομείων είναι έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/506780/ta-sxedia-nami-gia-enisxysi-tou-psevdokratous