Ερντογάν: Τώρα εταίροι στο αέριο και χωρίς λύση οι Τ/κ

Print Friendly, PDF & Email

13.5.2018

του   Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες

Διασφάλιση καθεστώτος συνεταίρου, στους φυσικούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ευθύς εξαρχής», ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού και σε ίση βάση, αξιώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τους Τουρκοκυπρίους, με έγγραφο που έδωσε στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ» (βλέπε φωτοτυπία), ο κ. Ερντογάν σημειώνει μεν ότι η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί στη βάση του διαλόγου, αλλά φροντίζει να υποδείξει ότι «ωστόσο είναι απαραίτητο τα μέρη να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες», υπόδειξη, η οποία αφορά αποκλειστικά την ελληνοκυπριακή πλευρά και θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα περιορισμού των απαιτήσεών της στο τραπέζι του διαλόγου.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν υποδεικνύει προς τους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι «η παροχή στήριξης στις παράνομες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών-μελών (σ.σ. εννοώντας προφανέστατα την Κυπριακή Δημοκρατία), με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, βρίσκεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της Ε.Ε.».

Το έγγραφο του κ. Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από ξένους διπλωμάτες ως «shopping list». Ο Τούρκος Πρόεδρος τα θέλει όλα από την Ε.Ε., κάτι που προκύπτει ευθέως από τη λίστα αιτημάτων που υπέβαλε. Αξιώνει, μεταξύ άλλων, ξεπάγωμα όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας του εξακολουθεί να παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα στρατηγικός στόχος. Ζητά επίσης αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την οποία δεν εφαρμόζει καν στη βασική, υφιστάμενή της μορφή έναντι της Κύπρου και ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, θέτοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα προς την Ε.Ε., «μέχρι το τέλος του 2018». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ερντογάν υποδεικνύει προς την Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς την Τουρκία, κάτι που όπως λέει είναι «αδιανόητο».

Ο «Φ» παραθέτει λέξη προς λέξη το έγγραφο του κ. Ερντογάν που δόθηκε στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου: 

«Είναι σημαντικό να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνόδους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινά ζητήματα και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, η βάση των οποίων είναι η ενταξιακή διαδικασία.

Για αυτό τον σκοπό, πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα:

Καθώς οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στοχεύουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων γρήγορα, όπως ορίζεται στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016.

Η Ε.Ε. πρέπει να ενεργοποιήσει το εθελοντικό καθεστώς για μετεγκατάσταση προσφύγων (voluntary humanitarian admission scheme), όπως προβλέπεται στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016.

Η εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού των αρχικά διαθέσιμων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τις δομές που εγκαθιδρύθηκαν για τους πρόσφυγες (facility for the refugees) πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα και τα επιπρόσθετα κονδύλια (σ.σ. δεύτερο πακέτο) των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να διατεθούν μέχρι το τέλος του 2018. Επιπλέον, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να παράσχει επιπρόσθετα κονδύλια κατάλληλου ύψους (appropriate amounts) υπό τις δομές που εγκαθιδρύθηκαν για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό η Τουρκία φιλοξενεί Σύρους (σ.σ. η εν λόγω αναφορά Ερντογάν επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες αξιώνει μόνιμο χαράτσι υπό τύπον ενοικίου από τα κράτη-μέλη, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης). 

Στο πλαίσιο μιας χωριστής προσπάθειας, πλην των δομών που εγκαθιδρύθηκαν για τους πρόσφυγες, η Τουρκία και η Ε.Ε. μπορούν να συζητήσουν συνεργασία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός των συνόρων της Συρίας.

Η οικονομική ολοκλήρωση Ε.Ε.-Τουρκίας θα πρέπει να συμπληρωθεί με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, προς όφελος και των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό, θέματα που αφορούν Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου (FTAs), μεταφορές και εμπόριο αγαθών, θα πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης από την Τουρκία και από την Ε.Ε., σε πνεύμα συνεργασίας. 

Κατάλληλες μέθοδοι πρέπει να αναπτυχθούν από κοινού για πιο αποτελεσματική χρήση του εργαλείου προενταξιακών κονδυλίων στήριξης (IPA-Instrument for pre-accession assistance funds).

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως καθορίζονται στον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, μέχρι το τέλος του 2018. Ταυτόχρονα με την άρση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους πολίτες της, η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας (σ.σ. παράτυπων μεταναστών) με όλες τις πρόνοιές της. 

Η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν επαφές σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι μεταφορές, η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια. 

Μια λύση στην Κύπρο μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω διαλόγου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα μέρη να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Ανεξαρτήτως της πορείας του Κυπριακού στο μέλλον, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπεριλαμβάνονται στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σε σχέση με τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται γύρω από το νησί, ευθύς εξαρχής, σε ίση βάση. Η παροχή στήριξης στις παράνομες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών-μελών, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, βρίσκεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της Ε.Ε.

Οι Σύνοδοι Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να λαμβάνουν χώρα όπως καθορίστηκε στις δηλώσεις της 29ης Νοεμβρίου 2015 και της 18ης Μαρτίου 2016».

Η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να έχουν συχνές διαβουλεύσεις, όπου έχουν κοινές επιδιώξεις και να προσδιορίσουν προοπτικές συνεργασίας.

Βολιδοσκόπηση Κομισιόν για λύση

Τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδιώξει να διαπιστώσει, εκ μέρους της Κομισιόν, ο Μάρτεν Φερβέι, ο οποίος, όπως πληροφορείται ο «Φ», θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Μάρτεν Φερβέι θα βρίσκεται και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, καθώς γίνεται κατανοητό ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια στήριξης της νέας κατάστασης πραγμάτων, που ενδέχεται να δημιουργηθεί. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φερβέι, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Τρόικα κατά το μνημονιακό πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, αναμένεται να επιδιώξει και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.  

«Ρόλο» στην ευρωπαϊκή άμυνα

Ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα επιχειρεί να εξασφαλίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που έδωσε προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προς τον Ντόναλντ Τουσκ και αποκαλύπτει ο «Φ». Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «μια ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη (unthinkable)». Η τοποθέτηση Ερντογάν προσλαμβάνει ιδιαίτερα σημασία υπό το φως της εγκαθίδρυσης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών. Αν και η PESCO δεν έχει αυτονομηθεί και θεωρείται «συμπλήρωμα» των δράσεων του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία κατέχει εξέχοντα ρόλο, ο κ. Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη να υποδείξει ότι σε κάθε περίπτωση ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς τη Τουρκία είναι «αδιανόητη». Προσθέτει ότι «οι κοινές προκλήσεις πρέπει να τυγχάνουν κοινής αντιμετώπισης», σημειώνοντας με νόημα ότι «οι προσπάθειες στην Ευρώπη, στο πεδίο αυτό, πρέπει να λάβουν υπόψη αυτή τη πραγματικότητα».  Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ επιβεβαιώνει πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο «Φ» ότι προσβλέπει στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, πλασάροντας το καθεστώς της Άγκυρας ως συνδετικό κρίκο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να διεξάγουν διαβουλεύσεις για να ενισχύσουν τον διάλογο και για να οργανώσουν κοινές δράσεις μεταξύ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της Ε.Ε., στη διάρκεια της θητείας της Τουρκίας στην προεδρία του OIC». 

Επιπλέον επισημαίνει ότι «η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε περιοχές όπου μπορούν να διαδραματίσουν κοινό ρόλο, όπως Παλαιστίνη/Ιερουσαλήμ, Υεμένη, Ροχίνγκια και στην επίλυση περιφερειακών διενέξεων».

Επίσης ρίχνει το γάντι στην Ε.Ε. για τα ζητήματα πάταξης της τρομοκρατίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που όπως ισχυρίζεται τηρούν κάποια κράτη-μέλη. Ο Ερντογάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία και η Ε.Ε., σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις, την αρχή της συναντίληψης και της άνευ όρων αλληλεγγύης, θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αν και με καθυστέρηση, είναι ένα πρώτο κατάλληλο βήμα για κάποια ευρωπαϊκά κράτη να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που υποθάλπουν, με πρώτο και καλύτερο το PKK. Ομοίως, πρέπει να μπει ένα τέλος στη συνήθεια υπόθαλψης όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των PYD/YPG και FETO», καταλήγει το έγγραφο Ερντογάν προς τους ηγέτες της Ε.Ε.  

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/525148/erntogn-tora-etairoi-sto-aerio-kai-choris-lysi-oi-t-k