Αμερικανική Βουλή και Γερουσία λένε «όχι» στα F-35 του Ερντογάν: Δεν είναι σύμμαχος μας…

Print Friendly, PDF & Email

Το αμερικανικό Κογκρέσο. Φωτογραφία www.hellasjournal.com

26.5.2018

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Μερικοί άνθρωποι δεν πιστεύουν σε τίποτα. Είναι μονίμως αρνητικοί και ισοπεδώνουν τα πάντα στο όνομα πολιτικών και ιδεολογιών. Δεν έχουν παλέψει ποτέ στη ζωή τους και πάνε πάντα με το κύμα. Δεν αντέχουν να βρεθούν απέναντί του.

Όταν ετέθη στην αρχή η ιδέα να δοθεί η μάχη της Ομογένειας για την ακύρωση της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία, ουδείς πίστευε ότι υπήρχε η παραμικρή περίπτωση επιτυχίας. Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση HALC μαζί με τους Αρμένιους, την ΠΣΕΚΑ και με τη διακριτική υποστήριξη του Εβραϊκού Λόμπι, έκαναν τους βετεράνους να θυμηθούν μεγάλες δόξες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. 

Βέβαια, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει και την αποτροπή αγοράς των F-35 από την Τουρκία, είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Όσοι θυμούνται την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, στη δεκαετία του ’70, λένε πως η Ομογένεια έτσι άρχισε και τότε. Έκτισε μία ισχυρή υπόθεση, της παραβίασης δηλαδή της χρήσης αμερικανικών όπλων εναντίον ξένης χώρας, είχε τότε εξαιρετικούς νομικούς με πρώτο και καλύτερο τον Γιουτζίν Ρωσσίδη, και κατάφερε να νικήσει όλο το αμερικανικό σύστημα.

Πιστεύω πως σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Το ίδιο αμερικανικό σύστημα που υποστήριζε τότε την Τουρκία, σήμερα -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- βρίσκεται απέναντί της, διότι ήταν απόφαση του ισλαμιστή προέδρου της. Και οι λόγοι είναι πολλοί, και οι αναγνώστες αυτής της ιστοσελίδας τους γνωρίζουν.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα από την Αμερική και τη Δύση γενικότερα και φέρεται εχθρικά, αντιδυτικά και αντιαμερικανικά. Είναι ένας κλασσικός πολέμιος των ΗΠΑ, ο οποίος όμως, παραμένει στο ΝΑΤΟ.

Έχει εξελιχθεί στον Δούρειο Ίππο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν μέσα στο δυτικό κόσμο και ήδη το ΝΑΤΟ δεν μοιράζεται όλες τις πληροφορίες του με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για να μην διαρρεύσουν σε εχθρικές δυνάμεις.

  • Έχει φυλακίσει με έωλες κατηγορίες υπηκόους των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις είναι αυτές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Όλοι είναι όμηροι του Ερντογάν, ο οποίος ζητά ως αντάλλαγμα τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Αττίλα, ταμία της τουρκικής προεδρικής οικογένειας. Οι Αμερικανοί μέχρι της στιγμής αντιστέκονται, αλλά υπάρχει ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία. Είναι ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος εργάζεται και για τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για την Τουρκία.

  • Ο Ερντογάν δεν επιτρέπει τη χρήση βάσεων και εγκαταστάσεων στην Τουρκία από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όποιος υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί κάνουν χρήση του Ινσιρλίκ, δεν λένε την αλήθεια.

Κοντά στα παραπάνω, είναι και οι απίστευτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φυλακίσεις χιλιάδων αντιπάλων του Ερντογάν, οι εξαφανίσεις πολιτών και οι δολοφονίες.

  • Τι είναι η Τουρκία σήμερα; Μία απέραντη φυλακή, που διοικείται από ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έχουν ταχθεί εναντίον της Τουρκίας και του προέδρου της. Ακούστηκε κάποιος να λέει ότι μόνο οι πληρωμένοι υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις. Είναι καλό να μην ομιλούμε εάν δεν έχουμε στοιχεία.

Οι Τούρκοι ξέρουν πάντα, και χρησιμοποιούν, το αντικείμενο της σχέσης τους. Είτε γιατί έκαναν χρήση χρημάτων, ή επειδή προσφέρουν σεξουαλικά οφέλη όταν επισκέπτονται την Τουρκία. Και όποιος κατάλαβε. Κατάλαβε… Αν όντως είναι αλήθεια, ας πρόσεχαν οι ξένοι πολιτικοί. Διότι οι Τούρκοι είναι γνωστοί εκβιαστές.

Μετά τη Βουλή, λοιπόν, και η Γερουσία ενέκρινε την τροπολογία για την αμυντική πολιτική των 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη για την αποτροπή αγοράς αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter, τα οποία κατασκευάζει η Lockheed Martin, στην Τουρκία. Πρόκειται για το νόμο για την Εθνική Άμυνα (NDAA).

Οι γερουσιαστές επιχειρούν να μπλοκάρουν την πώληση των αεροσκαφών προτάσσοντας ως δικαιολογία την κράτηση του Αμερικανού πάστορα. Είναι προφυλακισμένος από το 2016. Ο Άντριου Μπράνσον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνια. Οι Τούρκοι τον κατηγορούν ως συνεργάτη του Ιμάμη Γκιουλέν και των Κούρδων του PKK. Επίσης ως κατάσκοπο. Γι’ αυτό και έγραψε στο Twitte, ο Πρόεδρος Τραμπ, ότι όσο είναι κατάσκοπος ο ίδιος, άλλο τόσο είναι και ο Μπράνσον.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές κατηγορούν την Τουρκία ότι με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, παραβιάζει όλους τους κανόνες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Επίσης ότι παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η Αμερική πρόσφερε στην Τουρκία τους Πάτριοτς για να μην αγοράσει τους S-400. Η τουρκική απάντηση φαίνεται ότι είναι αρνητική. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, μετά τις τουρκικές εκλογές, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Η γερουσιαστής Σαχίν δήλωσε:

  • “Υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες και μεγάλος δισταγμός για τη μεταφορά της ευαίσθητης τεχνολογίας των αεροπλάνων F35 σε ένα έθνος που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, το οποίο σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει αυτά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη”.

Σε μία φράση περιγράφεται βασικά η τραγωδία και η αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη στρατηγική σχέση με την Άγκυρα. Όλα χάθηκαν. Σαν να άνοιξαν μία τρύπα και τα έριξαν μέσα. Η Τουρκία δεν είναι πια σύμμαχος της Αμερικής.

Η μάχη της Ομογένειας για να σταματήσει η πώληση των F-35 στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αλλά αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος όσα μέσα και πόροι χρειαστούν…

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/amerikaniki-vouli-ke-gerousia-lene-ochi-sta-f-35-tou-erntogan-den-ine-symmachos-mas/