Μας περιπαίζετε, κύριοι, που λέει κι ο Άντρος

Print Friendly, PDF & Email

26.5.2018

του Άριστου Μιχαηλίδη

Τι δεν καταλαβαίνετε, επιτέλους; Τα λέει ο Ερντογάν, τα λέει κι ο Γιλντιρίμ κι ο Ακιντζί κι ο Ερχιουρμάν. Θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για δίκαιη λύση. «Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά ως εγγυήτρια για μια δίκαιη λύση στη βάση της διαπραγμάτευσης της πολιτικής βούλησης των δύο λαών και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού», όπως είπε με τόση σαφήνεια και τόση καλοσύνη ο Ερντογάν. Πόσο πιο καθαρά να μας το πουν οι άνθρωποι; Θέλουν δίκαιη λύση. Δεν μας αρκεί αυτό; Γιατί δεν συμφωνούμε, αφού κι εμείς αυτό ζητούμε, τη δίκαιη λύση;  Κι όπως μας το είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, «εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάζουν τρόπο σκέψης, πρέπει να βασίσουμε μια μελλοντική διαδικασία στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί». Καταλάβατε; Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, επιτέλους. Πρέπει να μάθουμε ότι δίκαιη λύση είναι αυτή που ξέρουν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι κι όχι οι ξεροκέφαλοι δικοί μας, οι απορριπτικοί, που δεν αλλάζουν τρόπο σκέψης και θα μας οδηγήσουν στη διχοτόμηση.

Όταν μας λέει κοτζάμ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να δουλεύει για μια δίκαιη λύση, τι άλλο περιμένουμε για να χτυπήσουμε τις καμπάνες, να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας, να δείξουμε ότι είμαστε τόσο συγκαταβατικοί όσο αυτός; Διότι, όπως πάμε, θα χάσουμε την ευκαιρία και θα τραβούμε τα μαλλιά μας. Το λέει κι ο Άντρος Κυπριανού όσο πιο παθιασμένα μπορεί. «Κύριε Προδρόμου μας περιπαίζετε», έλεγε χτες από το ΡΙΚ στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Μας περιπαίζετε! Έτσι έλεγε, ήμαρτόν σου Κύριε. Διότι, λέει, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που αρνείται τις συνομιλίες και βρίσκει δικαιολογίες. Ενώ ο Ακιντζί, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Κυπριανού, που ξέρει καλύτερα κι από τον ίδιο τον Ακιντζί, αποδέχτηκε την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ ο Αναστασιάδης «αλληθωρίζει σε άλλες κατευθύνσεις». Ο Αναστασιάδης, όπως είπε με απόλυτη σιγουριά (8/3/2018), «είναι πλέον πέρα από προφανές, διαφωνεί με το πλαίσιο που έχει χαράξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πώς έρχονται όλα τόσο ανάποδα, αδύνατο να το πιστέψεις. Τόσο καιρό νομίζαμε ότι είναι ο Ακιντζί και η Άγκυρα που δεν αποδέχονταν το πλαίσιο και περιμένουν να τελειώσουν με τις εκλογές του Ερντογάν για να χαράξουν νέο οδικό χάρτη, εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ (όπως λένε οι ίδιοι), αλλά τελικά είχαμε πλάνη. Είναι ο Αναστασιάδης που δεν το αποδέχεται και δεν θέλει τις συνομιλίες. Έτσι είναι. Και μάλιστα, σύντομα θα αποκαλυφθεί και το άλλο. Ότι είναι ο Αναστασιάδης που ψήφισε όχι στο σχέδιο Ανάν (για να τσιμεντώσει το ναι) και ότι όταν έκανε συνομιλίες με τον Ακιντζί, δεν ήταν ειλικρινής στην πολιτική του δώσε – δώσε, παρότι κατηγορήθηκε ότι τα έδωσε όλα, τελικά δεν τα έδωσε, κράτησε πίσω τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό για να τα δώσει αργότερα, ενώ θα μπορούσε να τα δώσει αμέσως για να αποδείξει ότι θέλει λύση και ότι δεν σταματά τη λύση από καπρίτσιο, όπως δικαιολογημένα μας κατηγορεί ο Ερντογάν ο μεγαλοπρεπής.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι μπορεί να μην το είπαμε επίσημα, αλλά είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε και με τις εγγυήσεις και την παραμονή κατοχικού στρατού σε μειωμένους αριθμούς (τα υπόλοιπα ήδη τα συμφωνήσαμε), γι΄ αυτό και δεν το προβάλλουν ως προϋπόθεση. Αυτό που προβάλλουν τώρα είναι τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Όπου επίσης πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, εμείς οι ξεροκέφαλοι, που όπως πάμε θα θυσιάσουμε τη λύση για μικροπράματα. «Το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης. Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά. Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», όπως είπε ο Γιλντιρίμ όταν ρωτήθηκε για τους υδρογονάνθρακες από «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή.

Με αυτή την κοντόφθαλμη προσέγγιση, λοιπόν, δεν πάμε πουθενά. Για όλα αυτά είναι που έλεγε ο Άντρος Κυπριανού: «Μας περιπαίζετε». Εδώ έχουμε την κατηγορηματική θέση της άλλης πλευράς ότι θα συνεχίσει, όπως μέχρι τώρα, τις προσπάθειες για δίκαιη λύση κι εσείς την εμποδίζετε κύριε Αναστασιάδη και λοιποί απορριπτικοί. Μας περιπαίζετε, πράγματι. Ποιος περιπαίζει ποιον θα το γράψει η Ιστορία.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/531395/mas-peripaizete-kyrioi-poy-leei-ki-o-antros