«Λίφτινγκ» στις κρατικές δομές ετοιμάζει ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email

27 Μάιος 2018, 18:04

Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αλλαγές στην κυβερνητική δομή της Τουρκίας, εφόσον επανεκλεγεί -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό σύστημα, προτίθεται να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ. Σύμφωνα με την Hurriyet, ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κάνει λόγο για μείωση των υπουργείων, καθώς προσανατολίζεται να τα περιορίσει σε 14 ή 15 από τα 25 που είναι σήμερα, με στόχο να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ανάμεσα στα υπουργεία που αναμένεται να κλείσουν και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβάνεται και το Υπουργείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία, εάν γίνει, θα έχει πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα και θα ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, καθώς, όταν δημιουργήθηκε το 2011, το υπουργείο είχε ως στόχο να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Πάντως, ο ίδιος ο Ερντογάν, στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας την Πέμπτη, ανέφερε πως εάν επανεκλεγεί, θα ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με διάφορες περιφερειακές δομές, αρχής γενομένης από την Ε.Ε. «Δεν θα αρνηθούμε να συνεχίσουμε, σε μια βάση όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι, τη διαδικασία της ένταξης στην Ε.Ε., την οποία θεωρούμε ως στρατηγικής σημασίας στόχο», τόνισε, προσθέτοντας πως προτεραιότητα αποτελεί επίσης η διατήρηση της στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, οι αρμοδιότητες του εν λόγω υπουργείου θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τελικά ο Ερντογάν να αναθέσει σε έναν εκ των αντιπροέδρων τη γενική επίβλεψη των ευρωτουρκικών. Υπό το νέο σύστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει να διορίσει τέσσερεις αντιπροέδρους, με καθήκοντα που θα αποφασιστούν στη συνέχεια.

Οικονομία κάτω από μία στέγη

Τα υπόλοιπα υπουργεία που οι πληροφορίες λένε ότι θα βάλουν λουκέτο είναι το Υπουργείο για τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Δασικό και Υδατικό Υπουργείο. Αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα, η σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή που θα επέλθει με την ενοποίηση όλων των τομέων της οικονομικής διαχείρισης. Το ΑΚΡ προσανατολίζεται στη συνένωση των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό μία στέγη, μεταφέροντας σε αυτό και τα χαρτοφυλάκια του εμπορίου, των τελωνείων και του τουρισμού. Όμως φαίνεται πως επ’ αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική απόφαση. Η κίνηση, πάντως, εάν τελικά γίνει, δεν αποκλείεται να εμπίπτει στους ευρύτερους σχεδιασμούς αντιμετώπισης των κλιμακούμενων προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, που αποτελούν αυτήν τη στιγμή και το μεγαλύτερο στοίχημα (βλ. σελίδα 18).

Οι κουρδικές ψήφοι

Στο μεταξύ, στο προεκλογικό πεδίο, ερώτημα παραμένει προς ποιες κατευθύνσεις θα διοχετευθεί η ψήφος των Κούρδων της Τουρκίας, οι οποίοι αριθμούν περίπου 15 εκατομμύρια. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το τουρκικό δίκτυο TRT World, η κουρδική ψήφος θα είναι σημαντική τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς στο παρελθόν έχει καθορίσει εκλογικά αποτελέσματα. «Φυσικά και οι κουρδικές ψήφοι διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις επικείμενες εκλογές. Μέχρι στιγμής, οι κουρδικές ψήφοι έχουν δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πάνε στο ΑΚΡ ή στο HDP», ανέφερε στο δίκτυο ο Huseyin Alptekin, βοηθός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Sehir.

Δεδομένου ότι οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στις νοτιοανατολικές πόλεις της Τουρκίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, λαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των ψήφων. Όμως, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Νεβζάτ Μπινγκόλ, αντιπρόεδρος του New Middle East Strategic Research Center (YORSAM), που έχει τη βάση του στο Ντιγιάρμπακιρ, δεν είναι μόνο αυτές οι πόλεις που είναι σημαντικές. «Οι κουρδικές ψήφοι δεν περιορίζονται στις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Υπάρχουν περίπου 6-10% συντηρητικοί Κούρδοι ψηφοφόροι, που ψηφίζουν για το ΑΚΡ στις μητροπόλεις».

Θέμα προτεραιοτήτων

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το TRT World, η κουρδική κοινωνία της Τουρκίας εκφράζεται με πολλούς τρόπους, αναλόγως των προτεραιοτήτων της. Οι θρησκευόμενοι σουνίτες Κούρδοι αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μουσουλμάνους, ενώ η κουρδική ταυτότητα αποτελεί σημείο κατατεθέν για τους κοσμικούς και αριστερούς Κούρδους. Οι αλαβίτες, από την πλευρά τους, θεωρούν τους εαυτούς τους κυρίως Τούρκους πολίτες, καθώς δεν ανάγουν σε προτεραιότητα την εθνική προέλευση.

Ακριβώς επειδή οι συντηρητικοί αποτελούν δεξαμενή μετακινούμενων ψηφοφόρων, είναι εκλογικός στόχος τόσο για το ΑΚΡ όσο και για το HDP. Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, κατηγορούμενος για διασύνδεση με την τρομοκρατία, όπως και άλλα μέλη του κόμματος, αλλά αυτή η κατηγορία δεν υιοθετείται απαραιτήτως από το σύνολο του κουρδικού πληθυσμού, που έδωσε την κύρια ώθηση στο HDP στις προηγούμενες εκλογές. Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος της κουρδικής ψήφου παραμένει ακόμη διεκδικήσιμο.

Εχθροί και σύμμαχοι

Όπως ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, οι εκλογές της 24ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν υπό το βλέμμα 28 μακροπρόθεσμων και 350 βραχυπρόθεσμων παρατηρητών (για την ημέρα των εκλογών) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των βουλευτικών εκλογών, πλέον κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες και συνολικά θα διεκδικήσουν εισδοχή στην τουρκική Βουλή εννέα κόμματα και 4.200 υποψήφιοι. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, από αυτούς οι 904 είναι γυναίκες, από επτά διαφορετικούς συνδυασμούς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τις τουρκικές εκλογές. Συνολικά οι γυναίκες αποτελούν το 21,5% των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο βασικές συμμαχίες σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές: Η «Συμμαχία του Λαού», που αποτελείται από το ΑΚΡ, το μεγάλο εθνικιστικό κόμμα MHP και το μικρό εθνικιστικό-συντηρητικό κόμμα BBP και η «Εθνική Συμμαχία», στην οποία συμμετέχουν το «Ρεπουμπλικανικό» Κόμμα CHP, το νεοϊδρυθέν «Καλό» κόμμα IYI, το κόμμα της «Ευδαιμονίας» Saadet και το «Δημοκρατικό» κόμμα. Η «Συμμαχία του Λαού» έχει κοινό υποψήφιο και στις προεδρικές εκλογές, τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η «Εθνική Συμμαχία» στο μέτωπο των προεδρικών δεν συμπορεύεται, καθώς τα κόμματα έχουν δικούς τους υποψηφίους, μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας για εξεύρεση κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/world/510497/liftingk-stis-kratikes-domes-etoimazei-o-erntogan