Aγκαλιάζει την ΑΟΖ η γαλλο-ιταλική συμμαχία

Print Friendly, PDF & Email

30.5.2018
του Πέτρου Θεοχαρίδη

Οι πληροφορίες για κινήσεις που γίνονται μεταξύ ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ για διεύρυνση της ήδη ισχυρής τους συνεργασίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των βουλευτών της Επιτροπής Εμπορίου χθες, που ενημερώθηκαν εμπιστευτικά σε κεκλεισμένων θυρών συνεδρία για τις εξελίξεις, από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Έγινε αναφορά για επέκταση της συνεργασίας των εταιρειών Total και Εni σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, που θα ακολουθήσει την οριστικοποίηση της συνεργασίας τους στο τεμάχιο 8.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ κατέχει τα δικαιώματα στα τεμάχια 2,3 και 9 ενώ συνεργάζεται – σε όλες τις περιπτώσεις με ποσοστό 50%-50% με την ΤΟΤΑΛ στα τεμάχια 10 και 6 και εκκρεμεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της συνεργασίας τους με τα ίδια ποσοστά και στο τεμάχιο 8. Δηλαδή επέκταση συνεργασίας σημαίνει είσοδος της γαλλικής ΤΟΤΑΛ σε κάποια από τα 2,3 και 9 ή και στα τρία αυτά τεμάχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προοπτικές εμπλοκής TOTAL και σε άλλα τεμάχια με ΕΝΙ

Καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στην Κύπρο, είναι οικονομικοί λόγοι, τεχνικοί και γεωπολιτικοί. Οι οικονομικοί λόγοι, είναι κατ’ αρχήν ο διαμοιρασμός του οικονομικού ρίσκου, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται τόσο για τις γεωτρήσεις όσο και για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων. Η βάση υπάρχει με το κοίτασμα στην «Καλυψώ» αλλά και το μικρότερο στον «Ερατοσθένη». Στους οικονομικούς καταλύτες της συνεργασίας, είναι και οι αυξημένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που προσδοκούν να βρουν, με κυρίως εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Οι τεχνικοί λόγοι που ωθούν την ΤΟΤΑΛ σε ευρύτερη συνεργασία με την ΕΝΙ, είναι το γεγονός ότι η ΕΝΙ έχει πολύ πιο πλούσια εικόνα και επιστημονική εμπειρία σε σχέση με τα κοιτάσματα και τη γεωλογία στην περιοχή μας. Γεωπολιτικοί λόγοι, είναι η ισχυροποίηση ενός γαλλο-ιταλικού «μπλοκ» στην περιοχή, όπου η όποια ενέργεια θα επηρεάζει ταυτόχρονα συμφέροντα Γαλλίας και Ιταλίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στην κεκλεισμένων των θυρών χθεσινή συνεδρία, τέθηκε επι τάπητος και το θέμα της αξιοποίησης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η Noble Energy για να προχωρήσει σε επίσημη συμφωνία με αγοραστές στην Αίγυπτο.

Εξ όσων διαφαίνεται ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν για να αλλάξει η συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Δημοκρατίας και κοινοπραξίας του «Αφροδίτη» εις βάρος της Δημοκρατίας, με αισθητή έως σημαντική απώλεια προσδοκώμενων εσόδων για τη Δημοκρατία σε μια τέτοια περίπτωση. Η αλλαγή στη συμφωνία είναι απαίτηση της κοινοπραξίας με επίκληση των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μελέτες των συμβούλων του υπουργείου Ενέργειας αλλά και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), έχουν δείξει διεξόδους που θα δώσουν λύση που κρίνεται ως δίκαιη. Ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το σκοπό αυτό θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να τους ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις τους πριν προτείνει απόφαση στο Υπουργικό.

Στη χθεσινή εμπιστευτική ενημέρωση των βουλευτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των διεκδικήσεων μικρού ποσοστού του «Αφροδίτη» από ισραηλινή εταιρεία, με το αιτιολογικό ότι το κοίτασμα εκτείνεται πέραν των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για προσφυγή σε διαιτησία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ισραηλινής πλευράς.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο για να το ξεπεράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό, μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Άγγελος Βότσης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κώστας Κώστα, με δικές του δηλώσεις, επέκρινε την κυβέρνηση, ότι ενώ διατυμπανίζει τις άριστες σχέσεις της με το Ισραήλ, «δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία να ρυθμίζει τα ζητήματα ανάπτυξης των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ».

Σε σχέση με το αίτημα της Noble, διαχειρίστριας του Αφροδίτη για τροποποίηση των όρων του συμβολαίου με την Κυβέρνηση, ο κ. Βότσης είπε πως το θέμα τέθηκε από την εταιρεία λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου σε σχέση με τις τιμές όταν υπογράφηκε το συμβόλαιο.

Σε λαβύρινθο για μείωση ρύπων στις μεταφορές

Το από καιρό ηλίου φαεινότερον γεγονός ότι, η Κύπρος είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καλύψει το προβλεπόμενο ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές – κυρίως μέσω βιοκαυσίμων –ώστε να επιτευχθεί μείωση 6% στις εκπομπές ρύπων, έθεσαν επι τάπητος χθες κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και υπουργείο Ενέργειας.

Η Κύπρος έχει ως δεσμευτικό στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές σε ποσοστό 10% μέχρι το 2020 ενώ, μέχρι σήμερα επιτυγχάνει μόνο το 2,5%, με κυβέρνηση και Βουλή να βρίσκονται προ αδιεξόδου για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Γι’ αυτό και το υπουργείο προσανατολίστηκε στη δυνατότητα αγοράς δικαιωμάτων για ΑΠΕ στις μεταφορές από άλλες χώρες της Ε.Ε. που υπερκαλύπτουν τους στόχους τους. Να σημειωθεί ότι οι σχετική Οδηγία της Ε.Ε. έπρεπε να ενσωματωθεί στο Κυπριακό Δίκαιο από το 2017.

Οι μόνες παραγωγικές προτάσεις που ακούστηκαν χθες και φαίνεται να κερδίζουν την κατ’ αρχή στήριξη των βουλευτών, προήλθαν κυρίως από την πλευρά του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου που προτείνει ενέργειες προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι να συσταθεί αμέσως με την εμπλοκή όλων των φορέων σχέδιο για αισθητή υπερκάλυψη των στόχων για παραγωγή ΑΠΕ στην ενέργεια γενικά, οπότε θα έχουμε βάσιμο λόγο να ζητήσουμε εξαιρέσεις και παρατάσεις από την Ε.Ε σε σχέση με τις μεταφορές, αφού θα καλύπτεται η μείωση των ρύπων συνολικά. Η δεύτερη είναι όπως η Κύπρος, για αγορά δικαιωμάτων ρύπων στις μεταφορές, συμβληθεί με μια προοδευμένη στον τομέα χώρα της Ε.Ε. που διαθέτει τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργηθεί στην Κύπρο τεχνολογική υποδομή.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/532847/aggaliazei-tin-aoz-i-gllo-italiki-symmachia