Προς Μινιμαλιστές

Print Friendly, PDF & Email

30.5.2018

του Γ. Σέρτη

ΣΤΗ φετινή 29η Μαΐου –παρότι και Τρίτη– δεν τυπώθηκαν εφημερίδες, ένεκα της αργίας του Κατακλυσμού. Να αναφερόταν το μονόστηλο στην 29η από την προηγούμενη μέρα –την 28η– σήμαινε ότι θα… προσπερνούσε τους Κατακλυζομένους, ωσαύτως και τους –μονίμως– βρεμένους.

Μετάθεση, λοιπόν, μιας ημέρας για την 29η Μαΐου –τόσους αιώνες υπομένει, άλλωστε.

Επικεντρωμένο το μονόστηλο στην ετήσια υπόμνησή του:

Με τον θρήνο για την Άλωση –«η Ρωμανία πάρθεν»– και ο θρύλος για τον μαρμαρωμένο βασιλιά. Τέσσερις αιώνες δουλείας δεν έσβησαν τη Μεγάλη Ιδέα του υπόδουλου Γένους. Μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά έως την ώρα της πραγμάτωσής της, όταν ο εθνεγέρτης Κρητικός πετύχαινε –πριν έναν αιώνα– την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Φευ, ο Διχασμός και τα αλλότρια συμφέροντα και ανέκοψαν το όραμα και επέφεραν τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ξανά:

• Στα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς η παγκόσμια κοινωνία ένιωθε την ανάγκη να αποκατασταθούν η Γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα –ύστερα από δεκαεφτά αιώνες ξεριζωμού οι Εβραίοι επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ– η Μεγάλη Ιδέα των Ελλήνων χαρακτηρίστηκε… μαξιμαλιστικός εθνικισμός!

Με συντονισμένους –κιόλας– Ελληνόφωνους… εκσυγχρονιστές του… μινιμαλισμού και της υποδούλωσης. Απαγορευμένη λέξη η Απελευθέρωση και… υψηλή πολιτική οι κουμπαριές και τα καρτασιηλίκια!

Έτσι που οι ιστορικές αναφορές στις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις να μην ενοχλούν μόνον τους νεοσουλτάνους αλλά και τα… νεο-Γιουσουφάκια τους.

Υ.Γ.

Απόψε, στις 7.30’, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο, παρουσίαση του βιβλίου: «Άγιος Γεώργιος Κερύνειας – Ο παράδεισός μας». Ο τίτλος του βιβλίου καθιστά περιττή όποια άλλη αναφορά.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/532930/pros-minimalistes