Μα, τι συμβαίνει; Η «ρεαλιστική σχολή» έχασε τον μπούσουλα;

Print Friendly, PDF & Email

31.5.2018
του Άριστου Μιχαηλίδη

Τώρα καταλάβαμε γιατί τα κάνει όλ΄ αυτά τα απορριπτικά ο Αναστασιάδης. Το αποκάλυψε χτες ο Άντρος Κυπριανού από το ΡΙΚ. Με όλες αυτές τις ανακρίβειες και τις διαστρεβλώσεις, ο Πρόεδρος έχει στόχο την υπόσκαψη του ΑΚΕΛ, είπε. Δηλαδή, το ότι επιμένει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 4ης Ιουλίου και όχι της 30ής Ιουνίου, όπως υποστηρίζει ο Ακιντζί και το ΑΚΕΛ, το ότι είχε την ευκαιρία να μας απαλλάξει από τον κατοχικό στρατό και τις τουρκικές εγγυήσεις και δεν την άρπαξε, ήταν για να υπονομεύσει το ΑΚΕΛ. Το ότι παραδέχεται ότι μας έσπρωχναν να αποδεχτούμε λύση που θα δίνει υπερεξουσίες στους Τουρκοκύπριους και ουσιαστικά θα ελέγχει η Τουρκία την Κύπρο ολόκληρη, δεν είναι επειδή έτσι έγινε, είναι για να υποσκάψει το ΑΚΕΛ. Μα, σοβαρολογούν; Και θέλουν να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που μας λένε; Προπάντων, όταν ο καβγάς είναι ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που επί της ουσίας δεν έχουν καμιά διαφορά όχι μόνο στη φιλοσοφία της λύσης αλλά ούτε και στις κόκκινες γραμμές, ούτε δηλαδή σε αυτά που είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν. Και που δεν έχουν βέβαια μεγάλη διαφορά από εκείνα που αποδέχτηκαν το 2004.

Εδώ έχουν φυσικά ένα δίκαιο να επαίρονται. Το ότι ο λαός από τότε, τρεις φορές επιβράβευσε την πολιτική τους και τους παρέδωσε την εξουσία. Τους ανέθεσε να κυβερνήσουν και να λύσουν το Κυπριακό, γνωρίζοντας τις απόψεις και τη φιλοσοφία τους. Και σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένοι να λένε ό,τι τους καπνίσει, να προκαλούν και να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Καλά να μας κάνουν και μπορούν ακόμα περισσότερο. Για την ακρίβεια, είναι όσοι διαφωνούσαμε με τη φιλοσοφία και τις απόψεις τους, που θα έπρεπε να κλείσουμε το στόμα μας. Να παρακολουθούμε αυτό το θέατρο και να χειροκροτούμε.

Επιβάλλεται, όμως, να μας εξηγήσουν ποια είναι η διαφορά τους τώρα γιατί δεν είναι καθαρό. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Αναστασιάδης πέρασε στο απορριπτικό μέτωπο και ο Αναστασιάδης θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία και διαμηνύει στους ξένους ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δίκαιο. Άντε να βγάλεις άκρη. Πάντως, θα έπρεπε να εξηγήσουν, τουλάχιστον στους ψηφοφόρους τους, γιατί αυτή η σχολή σκέψης του Κυπριακού, η σχολή του λεγόμενου ενδοτικού μετώπου, δέκα ολόκληρα χρόνια με τους καλύτερους οιωνούς, δεν κατάφερε να λύσει το Κυπριακό. Και να θυμίσουμε ότι στη θητεία Χριστόφια όταν έκανε συνομιλίες και υποχωρήσεις ο Αναστασιάδης στήριζε τους χειρισμούς του. Σε τέτοιο βαθμό που όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής τότε στο ΔΗΣΥ, ασκούσε κριτική στον Χριστόφια για την οικονομική πολιτική του, η Χαραυγή και τα στελέχη του ΑΚΕΛ τον μαντάτευαν δημοσίως στον Αναστασιάδη. Τόσο στενοί συνεργάτες ήταν. Όπως επίσης κι όταν ο Αναστασιάδης έκανε τις συνομιλίες είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Ακριβώς γιατί είναι ταυτισμένη η φιλοσοφία και το όνειρο τους για τη μελλοντική Κύπρο. Τώρα, βέβαια, που δεν υπάρχουν συνομιλίες, ανάβουν τις φωτιές να ζεστάνουν το κομματικό μαντρί. Ειδικά το ΑΚΕΛ, που επιδιώκει να εκφράσει πια το πιο ακραίο ενδοτικό μέτωπο, τον Παπαπέτρου, τον Βασιλείου, την Πραξούλα, τον Ρολάνδη… Μόνο που το κάνει άτσαλα και φτάνει στο σημείο να εκφράζει και τον Ακιντζί.

«Δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που κατά τον κ. Γκουτέρες υπήρξε, ώστε να απαλλαγούμε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα», έλεγε χτες το ΑΚΕΛ, σε μια από τις πολλές επιθέσεις του κατά του Αναστασιάδη. Υπήρξε ευκαιρία να απαλλαγούμε και την έχασε ο Αναστασιάδης; Να τον στήσουμε στα έξι μέτρα αν είναι έτσι. Αλλά, αυτά είναι πυροτεχνήματα δεν είναι πολιτική. Η ουσία είναι ότι και οι δύο, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με την ίδια δεκαετή πολιτική τους, μας οδήγησαν σε μια πενταμερή διάσκεψη (και όχι διεθνή) όπου αποδέχτηκαν τα πάντα και απέμεινε να αποδεχτούν συνέχιση εγγυήσεων και κατοχικά στρατεύματα με καινούργιο περιτύλιγμα. Αυτό πέτυχαν. Το περιτύλιγμα. Θέλουν και χειροκρότημα για την επιτυχία;

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/533502/ma-ti-symbainei-i-realistiki-scholi-echase-ton-boysoyla