Τι Μακεδονία, τι Κύπρος – Τι Αβέρωφ τι Κοτζιάς… Και το Το γιαλέλι της Συνθήκη Εγγυήσεως

Print Friendly, PDF & Email

 

24.6.2018

της Φανούλας Αργυρού* 

Σχολιάζω τι είπε ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιάς  στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, στις 13 Ιουνίου 2018, σε μετάφραση από αγγλικά σε ελληνικά,  όπως αυτές αναρτήθηκαν  επισήμως στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ. https://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/speech-of-the-minister-of-foreign-affairs-nikos-kotzias-at-the-moscow-state-university-of-international-relations-13062018.html

Οι αντιφάσεις και αποκαλύψεις του Νίκου Κοτζιά για όσα εν κρυφώ και δίχως εξουσιοδότηση από το λαό διαπραγματεύονται Λευκωσία και Κύπρος εντοπίζονται ,  όμως, μόνο όταν  ένας τις διαβάσει παράλληλα με τις δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων 21 Ιανουάριο του 2017.

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/foreign-minister-nikos-kotzias-interview-with-the-dpa-news-agency.html

1)    Είπε στη Μόσχα ότι  η  «Η ελληνική εξωτερική πολιτική ενεργά στα πλαίσια του διεθνούς νόμου…» Ωραία. Ο διεθνής νόμος,  όμως,  δεν παραχωρεί κλεμμένη γη στον θύτη αλλά επιβάλει την επιστροφή του στον νόμιμο ιδιοκτήτη. Ούτε διαλύει Δημοκρατίες για να δημιουργήσει «δύο συνιστώντα κράτη» νομιμοποιώντας την παρανομία.

2)    Αναφέρθηκε σε διεθνείς διενέξεις, συμφέροντα και αντιφάσεις.  Το Κυπριακό δεν είναι μια διεθνής διένεξη όπως θέλουν να την επικαλούνται ορισμένοι ξένοι και που διοργάνωναν για χρόνια σεμινάρια για conflict resolutions  για να αθωώνουν την Τουρκία και τα εγκλήματά της, ούτε θέμα αντιφάσεων. Η Τουρκία το 1974 έκανε δύο εισβολές που συνεχίζονται και το 1963/64 ένα πραξικόπημα για κατάλυση του κράτους και υπάρχει συν άλλοις τεκμήριο υπογραμμένο από τους Ρ. Ντενκτάς και Δρ. Φ. Κουτσιούκ, δεν υπάρχει καμία αντίφαση.

3)    Συμφερόντων, ναι. Ξένων. Εκείνων της Τουρκίας που θέλει να τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο, σύμφωνα με τα σχέδια Δρ. Νιχάτ Ερίμ από το 1956 και Βρετανών.   Όμως δεν αναφέρθηκε σε τέτοια  ο κ. Κοτζιάς.

4)    Είπε επίσης, ότι το κυπριακό πρόβλημα,  είναι εν μέρει και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και γι΄αυτό,  ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν στους Τουρκοκύπριους τα μάξιμουμ δυνατά δικαιώματα. Δεν είπε στη Μόσχα,  όμως,  πως τα ερμηνεύει αυτά. Τα είπε στους Γερμανούς.

«… Σχεδιάζουμε μια Συνθήκη για μια ομόσπονδη Κύπρο. Αμφότερες οι εθνικές ομάδες (εννοεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) θα έχουν ίσα δικαιώματα.  Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κράτος ή καντόνιο, ή όπως θέλουν αλλιώς να το ονομάσουν. Θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να επιλαμβάνονται της ασφάλειας, καθώς θα έχουν την δική τους αστυνομία.  Γι΄αυτό θα δημιουργηθεί μια ομόσπονδη αστυνομία αποτελούμενη από 50% Τ/κ και 50% Ε/κ. Πέραν της ομόσπονδης αστυνομίας θα υπάρχει και μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις που οι δύο ομόσπονδες δυνάμεις  θα είναι ανίκανες. .. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα. Θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλα τα σημαντικά θέματα. Και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από 4 δικαστές από κάθε εθνική ομάδα. Αυτή είναι μεγαλύτερη ισότητα από ότι έχουν ομόσπονδα κράτη…

Θέλουμε μια οριστική λύση για το Κυπριακό πρόβλημα και όχι να δημιουργήσουμε άλλο ένα. Το θέμα είναι η κατοχή στην Κύπρο. Δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις, εμείς δεν θέλουμε να είμαστε εγγυήτρια.  Το δικαίωμα επέμβασης τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνή νόμο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ… » 

5)    Μέχρι πέρσι είπε (στη Μόσχα) στάθμευσαν 44,000 Τούρκοι στρατιώτες, μήπως γνωρίζει ότι σήμερα δεν σταθμεύουν;  

6)    Σύνολο πληθυσμού (εννοεί στα κατεχόμενα) 200,000. Δηλαδή οι έποικοι κατά τον κ. Κοτζιά είναι μόνο 108,000;

7)    Αναφέρθηκε και σε «τρείς μικρότερες κοινότητες – τους Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους –και αυτές πρέπει να προστατευθούν, γιατί ο περισσότερος κόσμος παραγνωρίζει τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων».  Ο Ν. Κοτζιάς ο ίδιος  παραγνωρίζει ότι τα δικαιώματα των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν αποτελούν άλλες «κοινότητες» στο νησί αλλά είναι ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απολαμβάνουν  πλήρη δικαιώματα, όπως και οι Τουρκοκύπριοι εξάλλου, οι τελευταίοι όμως, είχαν άλλα σχέδια από το 1955…  (Το 1960 τους συμπατριώτες μας Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, τους κατέταξαν  στο Σύνταγμα ως «θρησκευτικές ομάδες» με την έγκριση και της Ελλάδας).

Και εν πάση περιπτώσει ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έπρεπε να διαχωρίζεται σε «κοινότητες» (όπως έγινε κακώς από τους Βρετανούς και Τούρκους διχοτόμους κατ΄απαίτηση Νιχάτ Ερίμ,  με την ανοχή τόσο της Ελλάδας όσο και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1960) αλλά να αναγνωρίζεται σε ΣΥΝΟΛΟ όπως γίνεται σε όλα τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ (ΕΝΙΑΙΑ) ΚΡΑΤΗ. Και αντί σήμερα η Ελλάδα, να πρωτοστατεί στην εγκατάλειψη εκείνου του βρετανο-τουρκικού απαρτχάιντ, και να προτρέπει και την κυπριακή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση,  να παρουσιάζεται  όχι μόνο να το διαιωνίζει  αλλά να προσπαθεί να το επεκτείνει κιόλας!!! 

«Κανονικό κράτος» 

Κατά τα άλλα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι  η  Κύπρος πρέπει να γίνει ένα «κανονικό κράτος»! Και  αυτό το «κανονικό κράτος», το βλέπει να γίνεται με τρείς αστυνομίες, 8 δικαστές, με πλήρη βέτο των Τουρκοκυπρίων (18%) σε όλα τα σοβαρά θέματα, με δικό τους ομόσπονδο κράτος, δίχως καν να αναφέρεται στην ανάγκη αποχώρησης όλων των εποίκων και τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ούτε μία λέξη για επιστροφή των Ελλήνων προσφύγων που ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ούτε μια λέξη για τη σωρεία παραβιάσεων των διεθνών νόμων και συμβάσεων από την Τουρκία και η απαιτούμενη τιμωρία της από τον διεθνή νόμο για τα εγκλήματά της, βιασμούς, αγνοούμενους, εκτοπισμό, συλήσεις, εποικισμό κ.α.  Ούτε λέξη από τον κ. Κοτζιά για κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη που απαιτεί ο διεθνής νόμος, δηλαδή για ένα σωστό ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ. 

Το γιαλέλι της Συνθήκη Εγγυήσεως

Το να επικαλείται ο κ. Κοτζιάς ότι δεν θέλει η Ελλάδα να μείνει εγγυήτρια δύναμη αφενός και αφετέρου να παραχωρεί  νομιμοποίηση των τετελεσμένων δύο βάρβαρων τουρκικών εισβολών αντί τιμωρίας και καταδίκης του θύτη Τουρκίας είναι εθνικά τραγικό.  Απλά γιατί, για να δεχθεί (αν!!!) η Τουρκία να ακυρωθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως,  θα πρέπει να μας φορέσει ένα νέο-οθωμανικό φέσι. Ένα τέτοιο «κανονικό κράτος» είναι που ευελπιστεί ο κ. Νίκος Κοτζιάς;

Από την άλλη υπάρχει και η 3η «εγγυήτρια» Βρετανία για την οποία η Συνθήκη Εγγυήσεως σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των βρετανικών της βάσεων στο νησί παρά με την ασφάλεια της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας… Γι΄αυτή όμως ο κ. Κοτζιάς ούτε λέξη, όπως ούτε για την Συνθήκη Συμμαχίας…

Αν η Ελλάδα όντως θέλει να αποσύρει την υπογραφή της από την  Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, τότε γιατί δεν το κάνει δημόσια, και δεν εξαγγέλλει με επίσημο διάβημα προς το λαό τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου  και στα διεθνή φόρα, ότι από την τάδε ημερομηνία, απέσυρε την υπογραφή της και δεν αναγνωρίζει την Συνθήκη Εγγυήσεως και καμία υποχρέωση έχει βάση αυτής έναντι κανενός; Εδώ κοτσιάμ Ντόναλτ Τράμπ τα παραίτησε και απέσυρε την Αμερική από μεγάλη διεθνή συμφωνία (του Παρισιού) και δεν μπορεί ο Κοτζιάς να αποσύρει την υπογραφή της Ελλάδας από μια συμφωνία που κανένας δεν τήρησε;

O κ. Κοτζιάς μας ξεκαθάρισε όμως τι διαβουλεύονται εις βάρος του λαού πίσω από κλειστές πόρτες, με τους Τούρκους και τους Βρετανούς και κομπάρσους Γενικούς  Γραμματείς του ΟΗΕ. Μια συνταγή νομιμοποίησης της διαίρεσης, του απαρτχάιντ και εκτέλεση των σχεδίων Νιχάτ Ερίμ και Φόρειν ΄Οφις από το 1956 και εντεύθεν.  Με δύο λόγια μια εθνική καταστροφή, ένα δραματικό αδιέξοδο και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τελικά ελπίζω o κ. Κοτζιάς να μην μείνει στην ιστορία ως ένας δεύτερος Ευάγγελος Αβέρωφ. Τώρα, μάλιστα που μετά τα κατορθώματά του στο θέμα της Μακεδονίας, οραματίζεται να «ξανα – ανοίξει»  και να κλείσει και το Κυπριακό. Τι Μακεδονία τι Κύπρος…

Ευάγγελος Αβέρωφ Ζυρίχη/Λονδίνο 1959/60

Νίκος Κοτζιάς Πρέσπες 2018…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/515875/ti-makedonia-ti-kypros-ti-averof-ti-kotzias