Γαλλικό κλειδί στα χέρια του Προεδρικού

Print Friendly, PDF & Email

24 Ιούνιος 2018, 18:00 

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΜΕ ΤΗ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» ΤΗΣ TOTAL ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ «ΟΙΚΟΠΕΔΟ 3» ΤΟ 2019

Η TOTAL ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ. ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ, ΕΝΩ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Η EXXON

Ο γαλλικός κολοσσός σχεδόν μετ’ επιτάσεως ζητά παραχώρηση και του οικοπέδου 7, στο οποίο φαίνεται να εκτείνεται το κοίτασμα Καλυψώ του τεμαχίου 6

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει το ενεργειακό παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη βεντάλια και πλέον παίζει «πόκερ» προχωρημένων συζητήσεων με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και που έχουν ήδη στην κατοχή τους «οικόπεδα» μετά από τους τρεις γύρους αδειοδότησης που έχουν γίνει ώς σήμερα. Η Total, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, διαπραγματεύεται με την ΕΝΙ και, όπως αποκάλυψε το «Σίγμα» μέσα στη βδομάδα, έχει ήδη παρουσιάσει πρόταση-πακέτο στην Κυβέρνηση:

1. Να έχει κεντρικό ρόλο στο τεμάχιο 3, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΝΙ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία. Το «3» το «διεκδικεί» η Άγκυρα. Η Λευκωσία είναι αισιόδοξη ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες και η γεώτρηση που ακυρώθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας να πραγματοποιηθεί το 2019.

2. Να αποκτήσει το 50% του Οικοπέδου 8 από την ΕΝΙ και όπως είναι γνωστό έχει ήδη υποβάλει αίτηση. Το «8» το «διεκδικεί» η Άγκυρα. Έχουν ήδη εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για ερευνητική γεώτρηση, στον στόχο «Ερατοσθένης». Το θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στη συμβουλευτική επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Έχει σταλεί, η επιτροπή ζητά κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από την εταιρεία και ακολούθως το θέμα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση.

3. H Total ζητεί σχεδόν μετ’ επιτάσεως παραχώρηση και του οικοπέδου 7, στο οποίο φαίνεται να εκτείνεται το κοίτασμα Καλυψώ του τεμαχίου 6. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει τη συζήτηση για 4ο γύρο αδειοδότησης, με την Κυβέρνηση ωστόσο να κρατά κλειστά τα χαρτιά της και απλώς να τονίζει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Παράλληλα αναζητούνται νομικές οδοί για να μπορέσει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Total. Ωστόσο στο παιχνίδι είναι και η Exxon, που και αυτή ρίχνει ματιές στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

4. Επέκταση της συνεργασίας με την ΕΝΙ και στα τεμάχια 2, 3 και 9, τα δικαιώματα των οποίων σήμερα ανήκουν στην ιταλική εταιρεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι γίνονται όλα όσα είναι δυνατόν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα, το Προεδρικό υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και τα ιδιαίτερα συμφέροντα που έχουν οι εταιρείες, τα οποία δεν είναι άλλα από εκείνα που συμπίπτουν με τα δικά μας. Δηλαδή αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πηγών που πιθανόν να αποδώσουν ενέργεια. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι παρουσία σχεδόν στο σύνολο των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων στην Κυπριακή ΑΟΖ, πλην του οικοπέδου 10 της Exxon Mobil, προωθεί η γαλλική Total.

Περιμένοντας να μιλήσει το «6»

Η συνεργασία TOTAL και ΕΝΙ εξελίσσεται και στα τεμάχια 6 και 11, με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, ενώ στον ίδιο στόχο αναμένεται να προγραμματιστεί και επιβεβαιωτική γεώτρηση. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο της TOTAL Στεφάν Μισέλ συζητήθηκε η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, για τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθός της και προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες θα γίνουν γεωλογικά εργαστήρια με τους συμβούλους και γεωλόγους της Δημοκρατίας, αλλά και τους γεωλόγους της εταιρείας.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της τελικής εκτιμώμενης ποσότητας του «Καλυψώ» έγκειται στη διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις των γεωλόγων της TOTAL και των Γάλλων εξωτερικών συμβούλων του Υπουργείου Ενέργειας. Εμπόδιο που αναμένεται να ξεπεραστεί το αμέσως επόμενο διάστημα διά των καθημερινών πλέον τεχνοκρατικών συναντήσεων.

Πονοκέφαλος οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας

Η δράση της TOTAL μέχρι σήμερα αλλά κυρίως η πρόταση-πακέτο για να έχει ολοκληρωτική παρουσία στην ΑΟΖ ικανοποιεί απόλυτα την Κυβέρνηση. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στη «Σημερινή» ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη. Από τη μια τέταρτος γύρος αδειοδότησης στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει στις προθέσεις του Προεδρικού. Την ίδια ώρα δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση για το Οικόπεδο 7. Από την άλλη, η Λευκωσία θέλει να κάνει «αστακό» την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να μπορεί ανενόχλητη η χώρα να συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Πάντως, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, η εξωτερική πολιτική κινείται σε τρία επίπεδα, το πρώτο είναι τα γειτονικά κράτη, το δεύτερο είναι η ενεργός συμμετοχή στην Ε.Ε. και το τρίτο αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/515945/galliko-kleidi-sta-xeria-tou-proedrikou