Λιμενίσκο στην Κύπρο ζητά το Ισραήλ – Πώς απαντά η κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email

26.6.2018

του   Πέτρου Θεοχαρίδη   

Την κατασκευή λιμενίσκου-αποβάθρας στην Κύπρο με δαπάνες και έλεγχο του Ισραήλ, που θα αποτελέσει μέσο άρσης της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας, συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό αποκάλυψε τη Δευτέρα το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ (στο Channel 2), με βάση πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίπερμαν.

Ο λιμενίσκος θα λειτουργεί κυρίως ως σημείο φόρτωσης, ιατρικής βοήθειας, εμπορευμάτων και γενικά αγαθών με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού απέφυγε να σχολιάσει αλλά δεν διεύψευσε την είδηση.

Η αποκάλυψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κύπρου, έγινε κατά την διάρκεια συζητήσεων για τρόπους άρσης της απομόνωσης των Παλαιστινίων, κάτω και από την διαμεσολάβηση απεσταλμένων των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι στον λιμενίσκο-προβλήτα που θα κατασκευαστεί, θα επιχειρεί ειδική επιχειρησιακή μονάδα ελέγχου του Ισραήλ, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα αποφευχθεί ο εφοδιασμός της Χαμάς με οπλισμό και υλικά που μπορεί να χρησημοποιηθοιύν εναντίον του Ισραήλ.

Ένα άλλο αιτιολογικό για την λύση αυτή που προέβαλε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, είναι το γεγονός ότι στην Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει λιμενική εγκατάσταση που να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, οπότε τα φορτία θα φτάνουν στην Κύπρο και θα μεταφέρονται στην Λωρίδα της Γάζας με μικρότερα πλοιάρια μέσω Κύπρου. 

Το πλαίσιο συμφωνίας καθορίστηκε κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο το Σάββατο μετά από συζητήσεις με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη. Εντός ημερών θα ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός υλοποίησης με χρονοδιάγραμμα η τελική συμφωνία να υπογραφεί εντός τριμήνου.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έχει ήδη απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Παλαιστίνης, υποδεικνύοντας ότι θα αποδεχθεί την άρση της απομόνωσης μέσω Κύπρου, μόνο αν η Χαμάς απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά ως ομήρους.

Κυβέρνηση: Εξετάζεται αίτημα για δημιουργία λιμενίσκου για Λωρίδα της Γάζας

Δεν υπάρχει συμφωνία για κατασκευή στην Κύπρο λιμενίσκου, υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, για την αποστολή εμπορευμάτων και αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας, λέει η Κυβέρνηση, αλλά αίτημα το οποίο εξετάζεται.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, κλήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στη βάση πληροφοριών από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι «συμφωνία δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε όμως ότι «υπάρχει ένα σχετικό αίτημα το οποίο εξετάζεται».

Κληθείσα να σχολιάσει άλλο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», σχετικά με χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρέσβειρά των ΗΠΑ με αντικείμενο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Βασιλείου δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Φωτό αρχείου

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/545782/limenisko-stin-kypro-zita-to-israil-pos-apanta-i-kybernisi