Τουρκία: Έτοιμος για «κατακτήσεις» ο «Πορθητής»

Print Friendly, PDF & Email

5/7/2018

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) ετοιμάζεται να πλεύσει εκτός του λιμανιού της Αττάλειας για να κατακτήσει τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο «Πορθητής» είναι έτοιμος να κατακτήσει τη Μεσόγειο, αφού αυτές τις μέρες γίνεται η εγκατάσταση και του τελευταίου τεχνικού εξοπλισμού, ούτως ώστε το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο να είναι έτοιμο για τη γεώτρηση που αναμένεται να γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο μετρά ακριβώς έναν μήνα που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας Βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου το τεχνικό προσωπικό του εργάζεται πυρετωδώς, ούτως ώστε να είναι έτοιμο όταν δοθεί η έγκριση από την κυβέρνηση Ερντογάν να βγει στη Μεσόγειο.

Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου τελέστηκαν πριν από έναν μήνα από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τον χώρο που θα επιλεγεί τελικά για να γίνει η γεώτρηση. Πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπουν πως ο στόχος θα είναι είτε στα δυτικά της Κύπρου, τουτέστιν ανοιχτά του Ακάμα, ή Βορειοανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. Και αυτό διότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός σπατάλησε αρκετό χρόνο για σεισμικές έρευνες σε αυτές τις δύο περιοχές.

Η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να έχει και πολιτική διάσταση και τελικά να επιλεγεί η περιοχή ανοιχτά του Ακάμα, πράγμα που στην ουσία θα αμφισβητεί πλέον και έμπρακτα τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδάς αλλά και τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των τριών χωρών.

Υπενθυμίζεται πως αποτελεί πάγια τουρκική θέση πως οι ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εφάπτεται σε κανένα σημείο με την ελληνική, θέση που με βάση το δίκαιο της θάλασσας είναι εσφαλμένη, αφού η ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται νοτιανατολικότερα από ό,τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι λόγω του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνεχίζει τις έρευνές του σε διεθνή χωρικά ύδατα Βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, περιοχή στην οποία βρίσκεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες όπου σύμφωνα με τη σχετική ναυτική οδηγία, που δόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, εκτελεί έργα για πόντιση καλωδίων στα πλαίσια σεισμολογικών ερευνών.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/549955/toyrkia-etoimos-ga-kataktiseis-o-porthitis