Κυπριακό: Προϋποθέσεις Αιφνιδιασμού στο θέμα των Εγγυήσεων

Print Friendly, PDF & Email

Κυπριακό: Προϋποθέσεις Αιφνιδιασμού στο θέμα των Εγγυήσεων

 

του Φοίβου Κλόκκαρη*

31/8/16

Με αφορμή τη συζήτηση του κεφαλαίου των εγγυήσεων στις διακοινοτικές συνομιλίες, επανέρχομαι στην επισήμανση του κινδύνου να υποστούμε αιφνιδιασμό από την Τουρκία, όπως ανέλυσα και σε άρθρο μου στη εφημερίδα «Σημερινή» την 6 Οκτωβρίου 2015 με τίτλο «Τουρκική κυριαρχία σε όλη την Κύπρο χωρίς στρατιωτική δράση» 

Η Τουρκία λόγω της λανθασμένης στρατηγικής μας (διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) – λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) τύπου σχεδίου Ανάν) της αδράνειας και υποχωρητικότητας μας, πέτυχε στο Κυπριακό δύο επιμέρους στόχους, που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της στοχοθεσίας της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου μέσω της λύσης που συζητείται, και συγκεκριμένα:

  • Να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε επαρχία της με τον συστηματικό εποικισμό, την ισλαμοποίηση των κατεχομένων και την πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε στο νησί, μέσω ενεργειών προσάρτησης και διμερών συμφωνιών σε όλους τους τομείς (οικονομία, ασφάλεια, κρατική λειτουργία, ενέργεια, επικοινωνίες κ.ά.)
  • Να τεθούν οι βάσεις λύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό. Το πέτυχε με το κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014, που ουσιαστικά προβλέπει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και αντικατάσταση της από συνεταιρισμό δύο «Constituent States», που θα έχουν πολιτική ισότητα, όπως προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν

Ήδη στις συνομιλίες συμφωνήθηκε συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα θέματα εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό σημαίνει κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, αδιέξοδα (ΒΕΤΟ) στη λειτουργία του κράτους και κατάρρευση του ή προσαρμογή των Ελλήνων της Κύπρου στις Τουρκικές θέσεις για να μην καταρρεύσει

Η Τουρκία στο δικέφαλο κράτος που οικοδομείται, θα επιβάλλει τις θέσεις της, μέσω του Τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Αυτό θα είναι πλήρως εξαρτημένο από αυτήν μέσω της πλειοψηφίας των εποίκων και των διμερών συμφωνιών (είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Ανάν) και θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων του Κυπριακού κράτους.

Η διασφάλιση από την Τουρκία των δύο πιο πάνω στόχων, της παρέχει την δυνατότητα να αποδεχθεί ακόμα και κατάργηση ή τροποποίηση των εγγυήσεων, αφού με τη λύση θα είναι παρούσα στη Κύπρο και θα ασκεί κυριαρχία σε όλο το νησί. Στη περίπτωση αυτή θα κερδίσει και τις εντυπώσεις διεθνώς, ως το μέρος που επιδεικνύει καλή θέληση για τη λύση και θα μας αιφνιδιάσει.

Τα στρατηγικά λάθη της ΚΔ, να ακολουθεί επί 40 χρόνια αναποτελεσματική πολιτική στο Κυπριακό (ΔΣ-ΔΔΟ), να παραμένει αδρανής στις συστηματικές ενέργειες της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων (η μη αντίδραση κράτους στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων του από άλλο κράτος, όπως η μεταφορά νερού με αγωγό από Τουρκία, συνιστά διαδικασία διαμόρφωσης διεθνούς εθίμου σε βάρος του) και να αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014, έτυχαν εκμετάλλευσης από την Τουρκία, η οποία πέτυχε νέες επιβαρύνσεις για τον Ελληνισμό της Κύπρου και διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να μετατρέψει το νησί μας σε προέκταση της, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έστω και την ύστατη θα πρέπει να αντιδράσουμε με αναθεώρηση της στρατηγικής μας στο Κυπριακό.

Επειδή εισηγήσεις για αναθεώρηση έγιναν από άτομα, κινήσεις και κόμματα, αλλά επί ματαίω, μόνη μας καταφυγή είναι ο λαός. Να γίνει επείγουσα δραστήρια και ορθή ενημέρωση του λαού, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν, προκειμένου ο λαός με την ψήφο του σε ένα δημοψήφισμα, να ανακόψει τη λύση που οικοδομείται και οδηγεί σε κράτος παράλυσης και τον Ελληνισμό της Κύπρου σε Τουρκική υποτέλεια.

 

 *αντιστράτηγος ε.α.  

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com.cy/2016/08/blog-post_341.html

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.