Τι εννοούν όταν μας καλούν να αλλάξουμε νοοτροπία, Τούρκοι και δικοί;

Print Friendly, PDF & Email

22/7/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Την ώρα που γιόρταζε μαζί με τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού την επέτειο της σφαγής των Ελληνοκυπρίων, ο αδελφός μας Μουσταφά Ακιντζί, μας έλεγε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα στήριζε την ειρήνη, την επίλυση του Κυπριακού και τη συνεργασία, και ότι για να την πετύχουμε χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και την ίδια ώρα, την ώρα της τραγωδίας μας επαναλαμβάνω, τον συμπλήρωνε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα: Ότι «δυστυχώς εξαιτίας της στάσης της ε/κ πλευράς η οποία με επιμονή δεν προσεγγίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/κ δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σε καμιά διαδικασία διαπραγματεύσεων.» Την ίδια ώρα, που δεχόμαστε αυτή την προκλητική και προσβλητική υποτίμηση της νοημοσύνης μας, έχουμε κι ένα συνονθύλευμα «δικών μας» να τους ενισχύουν. Ότι είναι πράγματι οι Ελληνοκύπριοι που εμποδίζουν τη λύση κι ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις. Έμεινε μόνο να μας καλέσουν κι αυτοί να αλλάξουμε νοοτροπία, όπως μας καλεί ο Ακιντζί. Παρόλο, που το κάνουν χρησιμοποιώντας άλλες εκφράσεις.

Τι εννοούν, όμως; Ποια νοοτροπία να αλλάξουμε; Διότι, μπροστά μας υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Κατά τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας δεκαετίας η ελληνοκυπριακή πλευρά διά του Προέδρου και των δύο μεγάλων κομμάτων, έχει αποδεχθεί, και μάλιστα ενώπιον του Αντώνιο Γκουτέρες, που τα περιέλαβε στην έκθεσή του και τα κλείδωσε, τα εξής: 

Την εκ περιτροπής προεδρία, την «αποτελεσματική συμμετοχή» (δηλαδή, τα βέτο), τις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων σε ποσόστωση, που θα είναι «ακριβοδίκαια σε σχέση με τους Έλληνες υπηκόους», παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο… «Μέχρι το τέλος της Διάσκεψης, οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή», έλεγε ο Γκουτέρες στη έκθεσή του για το Κραν Μοντάνα. «Επίσης, προέκυψε αρχική συμφωνία για την εδαφική προσαρμογή. Όσον αφορά στο περιουσιακό, οι πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε δύο ξεχωριστά καθεστώτα ιδιοκτησίας, ενώ ξανά κάποιες λεπτομέρειες παρέμειναν».

Επομένως, όταν μας καλούν να αλλάξουμε νοοτροπία κάτι άλλο εννοούν, προφανώς. Αφού έχουμε αποδεχτεί και την πολιτική ισότητα με την «αποτελεσματική συμμετοχή» και όλα όσα αφορούν στην ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία κι έμειναν «κάποιες λεπτομέρειες»! Τι είναι αυτό; Μα, να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο στη νέα ανεξάρτητη ομοσπονδιακή (δήθεν) Κύπρο. Η παραμονή κατοχικού στρατού, χωρίς να έχει σημασία ο αριθμός, είναι ο συμβολισμός και η διεθνής κατοχύρωση αυτού του ρόλου. Όπως και οι εγγυήσεις με άλλη μορφή, φτάνει να υπάρχει συμμετοχή της Τουρκίας.

Γι’ αυτό, εξάλλου, και η νέα τουρκική αξίωση που προτάσσει ο Ακιντζί, είναι όλα αυτά να υπογραφτούν ως ενδιάμεση συμφωνία, ως ενδιάμεση λύση, δηλαδή, για να τα έχει αυτά ως κεκτημένα και δεσμευτικά. Ώστε, στην περίπτωση που δεν θα αποδεχθούμε να νομιμοποιήσουμε ρόλο στην Άγκυρα για να υπάρξει τελική ολοκληρωμένη συμφωνία να του μείνουν αυτά ως κεκτημένα και να μπορεί να τα χρησιμοποιεί στα διεθνή βήματα για να προβάλλει την αποδοχή και την αναγνώριση, όπως θα την έχουν αποδεχθεί πρώτοι οι Ελληνοκύπριοι ενώπιον του Γενικού Γραμματέα.

Αυτά είναι τα δεδομένα μας, περιμένοντας τις επαφές της Αμερικανίδας απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ. Με λίγα λόγια, από τη μια, έχουμε συμφωνήσει σε πρόνοιες που δημιουργούν ένα κράτος το οποίο θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα της γέννησής του, και από την άλλη, αποδεχόμαστε διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια να διαπραγματευτούμε ποιο θα είναι το σχήμα που θα συμφωνηθεί για να έχει ρόλο η Τουρκία στην πατρίδα μας εσαεί. Αν αυτά τα θεωρούμε λογικά, ας συνεχίσουμε. Εμείς τα θεωρούμε τόσο παράλογα, που θα έπρεπε να καταγγείλουμε όλη τη διαδικασία και να αναζητήσουμε άλλο δρόμο, μέσω των φίλων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμμάχων του φυσικού αερίου και, φυσικά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, πράγματι φταίει η νοοτροπία μας και στο τέλος θα την πάθουμε μια και καλή.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/557866/ti-ennooyn-otan-mas-kaloyn-na-allaxoyme-nootropia-toyrkoi-kai-dikoi