Ένα μεγάλο χαλί για να κρυφτούν τα απαράδεκτα το πλαίσιο Γκουτέρες

Print Friendly, PDF & Email

Η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ είχε την περασμένη Δευτέρα επαφές στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΕ

26/7/2018

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Το πλαίσιο Γκουτέρες τελικά είναι ένα μεγάλο χαλί, κάτω από οποίο μπορεί η πλευρά μας να κρύβει όσα δεν θέλει να φανερώσει, ό,τι έχει αποδεχθεί. Οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν, γιατί δεν έκαμαν καμιά υποχώρηση.

Οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αποδεχόμενοι το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά διαφωνούν για το «πλαίσιο». Ο καθένας επικαλείται και κάποιο μη έγγραφο, που θεωρεί ότι είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Και παίρνει από αυτό αλά καρτ, ό,τι τον συμφέρει. Εκείνα που είναι εναντίον της πλευράς του, τα χώνει κάτω από το χαλί του πλαισίου Γκουτέρες.

Το ακατανόητο είναι άλλο. Γιατί δεν βγαίνει ένας εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες και να δηλώσει ποιο είναι το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες και να το δώσει γραπτώς στη δημοσιότητα; Φαίνεται ότι και ο κ. Γκουτέρες είναι καλός μαθητής του λόρδου Χάνεϊ. Ποντάρει στην εποικοδομητική ασάφεια. Ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία και όλοι είναι νικητές.

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι ενθουσιασμένες με το πλαίσιο Γκουτέρες. Θέλουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Γκραν Μοντάνα. Δηλαδή από το αδιέξοδο. Ο ΠτΔ «κάμνει κούτζια».

Ένα όμως είναι βέβαιο. Και ο ΠτΔ και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι είναι έτοιμες να αποδεχτούν μιαν ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Θα φτάσουν έτσι σε σημείο χωρίς επιστροφή. Θα καταργήσουν την Κ.Δ. και θα δημιουργήσουν ένα νέο «κανονικό κράτος». Θα επανενώσουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου και θα νομιμοποιήσουν έτσι τη διχοτόμηση, που λένε ότι δεν μπορούν να συμβιβαστούν μαζί της. Θα αποδεχτούν την εκ περιτροπής προεδρία, θα αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία περιουσιών στους σφετεριστές, θα δώσουν δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη σε Τούρκους υπηκόους και θα αποδεχτούν τη μία ψήφο, που θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις. Θα τερματίσουν, λένε, την κατοχή. Απλώς την τουρκική κατοχή θα την μετατρέψουν σε νόμιμη τουρκική επικυριαρχία στη νέα Κύπρο.

Με τη στρατηγική συμφωνία επιδιώκουν να παρακάμψουν το δημοψήφισμα, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία. Όμως κι αν φτάσουμε σε δημοψήφισμα για τη λύση, θα νεκραναστηθούν οι εποικοδομητικές ασάφειες του λόρδου Χάνεϊ. Το ελληνικό κείμενο της συμφωνίας θα παρουσιάζει τις θετικές για τους Έλληνες πρόνοιες της συμφωνίας. Το τουρκικό κείμενο θα παρουσιάζει τα κέρδη της τουρκικής κοινότητας. Θα ξεγελάσουν τον λαό για να δώσει τη συγκατάθεσή του στη λύση. Και όταν εγκριθεί θα παρουσιάσουν το αυθεντικό αγγλικό κείμενο. Θα αντιληφθούμε τότε ότι χάσαμε την Κ.Δ., αφού θα γίνει ελληνική συνιστώσα πολιτεία. Θα αντιληφθούμε τότε ότι η Κύπρος θα διχοτομηθεί νόμιμα. Ούτε κοινό τηλεφωνικό κώδικα δεν θα έχουμε. Θα ζούμε στη νότια Κύπρο, αλλά τις αποφάσεις θα τις καθορίζει η Τουρκία, μέσω της μιας ψήφου των Τουρκοκυπρίων.

Γιατί ο ΠτΔ δεν καλεί τον ΟΗΕ να δώσει στη δημοσιότητα το επίσημο κείμενο του πλαισίου Γκουτέρες; Αν δεν έχει τίποτε να κρύψει, θα δείξει στον λαό ότι αυτό το σχέδιο είναι η βάση για διαπραγματεύσεις για τερματισμό της κατοχής, για απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους με αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Έτσι θα εκθέσει και την Τουρκία και τον Ακιντζί.

Μήπως όμως ένα επίσημο κείμενο του πλαισίου Γκουτέρες θα αποκαλύψει ότι κάτω από το χαλί βρίσκεται η εκ περιτροπής προεδρία, η αναγνώριση της ιδιοκτησίας στους σφετεριστές, τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων ως Ευρωπαίων πολιτών και το δικαίωμα βέτο στους Τουρκοκυπρίους; Όσο για εδαφικές παραχωρήσεις, ξεχάστε τις.

Μήπως το πλαίσιο Γκουτέρες, με τη σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας που επιδιώκει, καταργεί την Κ.Δ. και την αντικαθιστά με το νέο κράτος;

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/ena-megalo-chali-gia-na-kryftoun-ta-aparadekta-to-plesio-gkouteres/