Η Κατάργηση της 181ΜΠΠ

Print Friendly, PDF & Email

30/7/2018

του   Αριστείδη Βικέτου

Η 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ), η οποία συστάθηκε το 1964 και στην τουρκική εισβολή έδωσε στη διάβαση Μπέλλα Πάις -Συγχαρί άνιση μάχη, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα 31 πεσόντες και περίπου 10 αγνοούμενους, από την 1η Αυγούστου καταργείται στο πλαίσιο της λεγόμενης αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς. 

Στο στρατόπεδό της θα εγκατασταθεί η 451 ΜΕΑ της Αεροπορίας. Το μόνο που θα θυμίζει την 481ΜΠΠ θα είναι, «μέχρι νεωτέρας», το όνομα του στρατοπέδου «Στυλιανός Καλμπουρτζής», στη μνήμη του πεσόντoς το 1974 διοικητή της, και η προτομή του που υπάρχει σε αυτό. 

Και όμως, ο τέως υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, είχε διαβεβαιώσει τους πολεμιστές του 1974 ότι η 181ΜΠΠ δεν θα καταργηθεί! Την ίδια διαβεβαίωση επανέλαβε και ο νυν υπουργός Σάββας Αγγελίδης. Ωστόσο, άλλες είναι οι βουλές του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη. Πώς γίνεται άλλα να διαβεβαιώνουν οι δύο υπουργοί και άλλα να γίνονται; Ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είναι πάνω από τους υπουργούς Άμυνας; Αν συμβαίνει αυτό, τότε ο ρόλος των υπουργών είναι διακοσμητικός. 

Θεωρώ ότι ο ΥΠΑΜ, Σάββας Αγγελίδης, είναι έντιμος άνθρωπος. Συνεπώς, θα πρέπει να τηρήσει τον λόγο, που έδωσε την περασμένη βδομάδα στη Μαρία Καλμπουρτζή, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και κόρη του ηρωϊκά πεσόντος το 1974 διοικητή της 181ΜΠΠ, Στυλιανού Καλμπουρτζή.

Η κατάργηση της 181ΜΠΠ είναι νέο έγκλημα -και μάλιστα από το κυπριακό κράτος– κατά των πεσόντων και αγνοουμένων της και ιεροσυλία! Η απόφαση για κατάργησή της πρέπει να ανακληθεί άμεσα! 

Η 181ΜΠΠ θα πρέπει, όπως τόνισε η Μαρία Καλμπουρτζή και ζητούν οι επιζήσαντες άνδρες της και οι οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων, να μείνει ζωντανή και ενεργή! 

Οι κύριοι Αγγελίδης και Λεοντάρης οφείλουν να μιλήσουν δημόσια και να εξηγήσουν τεκμηριωμένα τις αποφάσεις τους.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/561409/i-katargsi-tis-181mpp