Οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί και ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email

05 Αύγουστος 2018, 18:03

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΜΕ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

* Μάχη Total & Exxon για το ποια εταιρεία θα είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι και σε επιδιαιτησία με τη Noble είναι έτοιμη να φτάσει η Κυβέρνηση για το ζήτημα των κερδών από την πώληση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη»

* Ο τουρκικός αμανές στα ενεργειακά όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά εντείνεται, με τον Ερντογάν να προαναγγέλλει ότι θα στείλει στα νερά της Μεσογείου και δεύτερο πλοίο με γεωτρύπανο

Θερμό φθινόπωρο περιμένει τη Λευκωσία στα ενεργειακά, καθώς αφενός η Κυβέρνηση καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις και, αφετέρου, η Άγκυρα τραβάει ακόμη περισσότερο το σχοινί εντείνοντας τις προκλήσεις. Από τα τέλη Αυγούστου εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.

Τα στελέχη της ΤΟΤΑΛ σχεδιάζουν να έρθουν και πάλι στην Κύπρο, την ώρα που το Προεδρικό ετοιμάζει τα επόμενα βήματα αναδιαμόρφωσης της σκακιέρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, κρίσιμη θεωρείται και η υπόθεση της διαβούλευσης με τις Noble & Shell για τα κέρδη από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12.

Την ίδια ώρα, άλλο Κυπριακό, και άλλο ενεργειακό πρόγραμμα, εξακολουθεί να διαμηνύει η Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα σενάρια που έχουν δημιουργηθεί με φόντο την έκθεση που ετοιμάζει η «σκληρή» Τζέιν Χολ Λουτ.

Ευχάριστος πονοκέφαλος, αλλά…

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες για ανακατανομή των τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά τεμάχια θα παραχωρηθούν στην Τotal, όμως, για τα πρόσθετα τεμάχια, ανάμεσα στα οποία και το υπόλοιπο του οικοπέδου 12, εξέφρασε έντονα ενδιαφέρον και η αμερικανική ExxonMobil.

Είναι προφανές πως, τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil, όσο και η γαλλική ΤΟΤΑΛ, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι σαφές πως δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία.

Οι διαβουλεύσεις με τον γαλλικό κολοσσό βρίσκονται σε θετικές ράγες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, καθώς και η εργασία που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί. Στο συγκεκριμένο Οικόπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της Rystad Energy, υπάρχει το κορυφαίο κοίτασμα του κόσμου για το 2018.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν, το νέο πεδίο ενδιαφέροντος της Total εντοπίζεται στο τεμάχιο 3, ενώ εκκρεμεί και η επικύρωση της αίτησης της γαλλικής εταιρείας για συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ στο τεμάχιο 8.

Οι γεωτρήσεις της EXXON

Χωρίς καμία καθυστέρηση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις δύο γεωτρήσεις που έχει αποφασίσει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί διακριτικών πτήσεων από αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο, δεδομένου ότι η Exxonmobil είναι αμερικανικός κολοσσός, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η Κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο τεμάχιο 10.

Η διαδικασία αδειοδότησης είναι στην τελική ευθεία και, βάσει του προγραμματισμού, η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη, θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση σε διαφορετικό στόχο. Όσο πλησιάζει ο καιρός των συγκεκριμένων γεωτρήσεων, τόσο περισσότερο κινείται η Λευκωσία και σε διπλωματικό επίπεδο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δύο γεωτρήσεις χωρίς οποιαδήποτε απρόοπτα.

Να μη δημιουργηθεί «προηγούμενο»

Εξάλλου, μέχρι και σε επιδιαιτησία είναι αποφασισμένη να φτάσει η Κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας με τη Noble για το κοίτασμα Αφροδίτη, σε περίπτωση που δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των κερδών. Η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να «κόψει τον βήχα» της Noble, που κατέθεσε πρόταση η οποία έχει τη μορφή «take it or leave it», σύμφωνα με την οποία η Δημοκρατία θα χάνει ετησίως περί τα 2,5 δις ευρώ με μέτρο τις τιμές πετρελαίου περί τα 60 δολάρια το βαρέλι. Η Noble και οι συνεργάτες της ζητούν όπως η Δημοκρατία υπογράψει εγγυημένη τιμή πώλησης, ακόμη και αν αυτή μειωθεί στις διεθνείς αγορές.

Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ως κορυφαίο από το Προεδρικό, καθώς το κυπριακό αέριο μέσω Αιγύπτου θα κατευθυνθεί στην Ευρώπη. Η Λευκωσία είναι έτοιμη να μειώσει τα κέρδη της έως και 1,5 δις ευρώ τον χρόνο, την ώρα που με την υπογραφή συμφωνίας το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για έναρξη πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2020.

Θέμα υπάρχει και με τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Shell, που είναι συνεργάτις με τη Noble, θέλει να μεταφέρει το φυσικό αέριο στο Τερματικό «Ιτ Κου» που της ανήκει και όχι στο έτερο τερματικό στην «Ταμιέτα», που ανήκει στην ΕΝΙ. Ωστόσο, το κόστος του αγωγού σε μια τέτοια εξέλιξη είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 δις ευρώ και η κοινοπραξία τού «12» ζητεί όπως αυτό καλυφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος της Λευκωσίας είναι να κλείσει η συμφωνία με τη Noble μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον χαβά της η Άγκυρα

Είναι ξεκάθαρο ότι το τελευταίο διάστημα τα νερά της Μεσογείου έχουν «ζεσταθεί» από τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι δίδουν μεγάλη σημασία στις δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή.

Η πρόθεση Ερντογάν, με βάση έγγραφο για τις κινήσεις της κυβέρνησής του τις πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία, να στείλει, εκτός του «Πορθητή», και δεύτερο πλοίο με γεωτρύπανο για έρευνα και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, δείχνει ότι η Άγκυρα έχει πλέον αποφασίσει να ανοίξει την ενεργειακή τράπουλα, από τη μια, και, από την άλλη, να εμφανιστεί ως «παίκτης» στη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα της χώρας στη Μεσόγειο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγείρει νέες διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και όχι μόνο. Τα δύο ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο θα διεξάγουν γεωτρήσεις σε μικρά και μεγάλα βάθη.

Άλλωστε, την τελευταία εβδομάδα οι δηλώσεις από τα επίσημα χείλη αξιωματούχων της Άγκυρας αποδεικνύουν ότι η Τουρκία με τις επενδύσεις στην ενέργεια φιλοδοξεί να γίνει μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Το στρατηγικό πλάνο του Ερντογάν για την περίοδο 2019-2023 ρίχνει το «βάρος» στην ενέργεια.

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό προετοιμάζεται η Άγκυρα για την πρώτη γεώτρηση με τον «Πορθητή». Μια γεώτρηση-τεστ, όπως έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές, που θα πραγματοποιηθεί ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, με φόντο τη γεώτρηση-πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ, με βάση τις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν, που αναμένεται τέλος του 2018. Το «Μπαρμπαρός», άλλωστε, πρόσφατα έκανε παράνομες έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου και πολύ κοντά στο οικόπεδο 3.

Η τουρκική πλευρά στο ζήτημα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της στοχεύει σε κοινή, συνεταιρική διαχείριση και εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Διαφορετικά, ο κ. Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ερευνών από την Τουρκία στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές κινήσεις του «Πορθητή», η Λευκωσία παρακολουθεί τις δραστηριότητες των εταιρειών που έχουν συμβληθεί με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα προβούμε στις ανάλογες κινήσεις, εάν χρειαστεί», διαμηνύει.

Στην πολιτική σκακιέρα, τώρα, στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση Συνόδου με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με φόντο τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, συντηρούν το σκηνικό έντασης τόσο με το Κάιρο, όσο και με το Τελ Αβίβ, μέσω ύποπτων ρεπορτάζ, όπως το τελευταίο του NTV, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κάνει λόγο για στρατιωτική απειλή Αιγύπτου-Ισραήλ στην Κυπριακή ΑΟΖ, με βάση τα όσα θεωρούν ότι δήλωσαν οι πρέσβεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Κύπρο, στο πλαίσιο του συνεδρίου των αποδήμων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/522880/oi-galloi-oi-amerikanoi-kai-o-erntogan