ΟΗΕ: 9η Αυγούστου, Hμέρα Aυτοχθόνων Πληθυσμών

Print Friendly, PDF & Email

19/8/2018

της Φανούλας Αργυρού*

Η 9η Αυγούστου  είναι η ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν ως την  Hμέρα αυτοχθόνων πληθυσμών  και η οποία υιοθετήθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης  στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Resolution adopted by the General Assembly on 19 December 2016 

http://www.unhcr.org/uk/excom/bgares/58f747617/resolution-adopted-general-assembly-19-december-2016.html

Ειρωνικά,  60 χρόνια ενωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1956 ο τότε υπουργός Αποικιών Λένοξ Μπουτ από το βήμα της βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, είχε ανακοινώσει την υπόσχεση της χώρας του, (όπως είχε προσυμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη τρείς μέρες ενωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργού Α. Μεντερές)  προς την τουρκική μειονότητα του 18% στην αποικία Κύπρο,  ότι η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση δεν θα αποκλείονται σε τελική λύση.

Το ψήφισμα της 19ης Δεκεμβρίου 2016 ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και ενθαρρύνει όλα εκείνα τα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1989 για Αυτόχθονες πληθυσμούς να το πράξουν.

Αξίζει να πούμε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι ούτω καλούμενες εγγυήτριες της δυνάμεις, Ελλάδα Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση αυτή. ΄Όπως να υπενθυμίσουμε ούτε εκείνη για το  Απαρτχάιντ του 1973 των Ηνωμένων Εθνών.

Μήπως γιατί το άρθρο 4.1 της Σύμβασης του 1989 τονίζει ότι « πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα για την διασφάλιση των ανθρώπων, ιδρυμάτων, περιουσιών, κουλτούρας και περιβάλλοντος των πληθυσμών αυτών» και το άρθρο 14.2 προσθέτει πως «Κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική  αναγνώριση της γης που παραδοσιακά κατέχουν οι πληθυσμοί αυτοί, και να εγγυώνται την  αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους και της ιδιοκτησίας τους;

Ο αείμνηστος Ζήνωνας Ρωσσίδης

Εδώ να πούμε ότι ο αείμνηστος πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα ΄Εθνη Ζήνωνας Ρωσσίδης είχε προηγηθεί στις ιστορικές εκθέσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το δράμα των Ελλήνων της Κύπρου.  Π.χ. στην επιστολή του 5 Ιανουαρίου 1977 εβδομάδες πριν τις περιβόητες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές Μακαρίου /Ντενκτάς στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ο Ζήνωνας Ρωσσίδης έγραφε προς τον  Κ. Βάλτχαιμ (ΓΓ του ΟΗΕ)  για τον δια της βίας εκτοπισμό προσώπων  ονομάζοντάς τους αυτόχρονες περιλαμβάνοντας και ένα  μακρύ κατάλογο  με τίτλο « βίαιες διώξεις αυτοχθόνων Ελλήνων Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες» με ημερομηνίες για τους διωγμούς.   Και έλεγε:  «η πλειοψηφία των αυτοχθόνων ανθρώπων από την περιοχή που αποτελεί το 82% έχουν γίνει θύματα συστηματικών διώξεων και τρόμου από τα στρατεύματα κατοχής, καθώς στα αρπαγμένα σπίτια τους και περιουσίες τους έχει μεταφερθεί πληθυσμός από την Ανατολία σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία εποικισμού…».

Οι ιστορικές εκθέσεις του μ. Ζ. Ρωσσίδη, βρίσκονται αναρτημένες  και διαθέσιμες, στο πλούσιο ηλεκτρονικό Αρχείο του ΟΗΕ.

(Ανταπόκριση Φ.Α. στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Πρώτη Εκπομπή με τον Μάριο Πούλλαδο 9.8.2018.)

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/524764/oie-9i-avgoustou-hmera-aytoxthonon-plithysmon