Τι συμφωνήθηκε για τα Οικονομικά της Λύσης (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

της Πέτρας Αργυρού

11 Νοε 2016

Μελανό στίγμα αφήνουν οι εξελίξεις στο Μον Πελεράν και στο κεφάλαιο της οικονομίας, καθώς το εδαφικό θα καθορίσει και τον πυρήνα της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης. 

Παρά το γεγονός ότι το 1/3 των ζητημάτων του κεφαλαίου έχουν ήδη συμφωνηθεί, εντούτοις η στασιμότητα στο ελβετικό θέρετρο, δεν επιτρέπει καθαρές τοποθετήσεις για πρόοδο ούτε και σ’ αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού. 

Το περιουσιακό και οι αποζημιώσεις είναι το στοιχείο, το οποίο θα καθορίσει τον πυρήνα της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η πλευρά μας εκτιμά ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα κινηθεί πάνω ή κάτω, ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί στο εδαφικό, γύρω στα €25 δις. Είναι δε ξεκάθαρο ότι το ποσοστό επιστροφής εδαφών θα καθορίσει το ύψος των αποζημιώσεων. 

Aπό τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, έχει υπάρξει συμφωνία για τα ακόλουθα: 

– Η νομισματική πολιτική και χρηματοπιστωτική εποπτεία θα ασκούνται με βάση οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

– Το ευρώ θα υιοθετηθεί από την πρώτη μέρα της λύσης

– Θα υπάρχουν τρεις προϋπολογισμοί (Ομοσπονδιακός και συνιστωσών πολιτειών)

– Οι άμεσοι φόροι θα αποτελούν έσοδο των συνιστωσών πολιτειών

– Οι έμμεσοι φόροι  θα αποτελούν έσοδο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης

– Οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν δικαίωμα σύναψης διεθνών συμφωνιών στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των επενδύσεων

Η εκτίμηση είναι ότι ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός. Έχει όμως σημασία να δει κανείς ποια θα είναι η κατανομή.

Η κατανομή των εσόδων του Ομόσπονδου Κράτους 

Το ομοσπονδιακό κράτος θα έχει έσοδα κυρίως από τις έμμεσες φορολογίες, δηλαδή από τον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Αφότου καλυφθούν οι λειτουργικές του δαπάνες, τα υπόλοιπα, δηλαδή τα καθαρά έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €4,6 δις, θα κατανέμονται στις συνιστώσες πολιτείες. 

Η κατανομή των εσόδων του Ομοσπονδιακού Κράτους συμφωνήθηκε ως εξής:

– Το 94% των καθαρών εσόδων (€4,4 δις) θα κατανέμεται στις συντιστώσες πολιτείες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

– Από το 6% που απομένει, τα 5/6 (€233 εκ.)  θα δίδονται για μία μεταβατική περίοδο στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία για αναπτυξιακά έργα. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως ότου το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων ανέλθει στο 85% του βιοτικού επιπέδου των Ελληνοκυπρίων.

Μάξιμουμ 3 δις από Δωρητές 

Ο Πρόεδρος στη Διακαναλική ανέφερε ότι έθεσε στον Γ.Γ. των Η.Ε. θέμα δημιουργίας Ταμείου Στήριξης από την πρώτη μέρα της λύσης. Μάλιστα, αυτή είναι μία πτυχή, την οποία είχε αναλάβει προσωπικά ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος διερεύνησε το ενδιαφέρον εν δυνάμει δωρητών. Πάντως, οι εκτιμήσεις της πλευράς μας είναι ότι το ποσό το οποίο υπολογίζεται να συλλεγεί θα κυμαίνεται από €1,5 με €3 δις.

Εγγυητής στα δάνεια το Ομόσπονδο Κράτος 

Εξίσου σημαντική πτυχή αποτελεί το θέμα του χρέους. Σε εκείνο που φαίνεται ότι έχει υπάρξει κατάληξη είναι ότι η κάθε συνιστώσα πολιτεία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της, τα δάνεια της δηλαδή, αλλά εγγυητής αυτών των δανείων θα είναι το Ομοσπονδιακό Κράτος. Οι πληροφορίες λένε ότι η τ/κ πλευρά έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση λύσης το χρέος της θα είναι μηδενικό. Βεβαίως ,εάν το Ομόσπονδο κράτος θα εγγυάται τα χρέη των πολιτειών, τότε κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη Μηχανισμού, ο οποίος θα ελέγχει τις δαπάνες τους. 

Πάντως, είναι πολλά τα ανοικτά ζητήματα και στην Οικονομία αν και οι σημερινές δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού στο πλαίσιο των εγκαινίων τράπεζας στα Κατεχόμενα δεν αφήνουν περιθώρια. Ο Οζκιουργκούν, δήλωσε ότι η τ/κυπριακή πλευρά είναι υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν  πρόκειται να υποταχθεί στους Ε/Κυπρίους. Τόνισε, μάλιστα, με έμφαση ότι οι επενδύσεις αποτελούν σφραγίδα για το ψευδοκράτος και ότι αυτό σημαίνει μονιμότητα και πλούτος γι’ αυτό. Εμπλέκοντας στην ομιλία του και την επέτειο του ψευδοκράτους την Τρίτη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός τόνισε ότι το παράνομο κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τους επενδυτές.

Πηγήt: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/379039/ti-symfonithike-gia-ta-oikonomika-tis-lysis#.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.