O Όζερσαϊ επανέλαβε ότι αν η Ε/κή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και η Τ/κή πλευρά θα ξεκινήσει

Print Friendly, PDF & Email

3/9/2018

Σε δηλώσεις στον παράνομο Μπαϋράκ (03.09.18, http://www.brtk.net/rum-tarafi-kazi-asamasina-gececeksekibris-turk-tarafi-da-gececek/), πριν μεταβεί στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι αν η  Ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξεκινήσει.

Αξιολογώντας το Κυπριακό και τις επαφές που θα έχει στην Άγκυρα, ο Όζερσαϊ τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα προχωρά σε σημαντικό κομβικό σημείο. Αναφέροντας ότι αν η Ε/κη πλευρά περάσει στο στάδιο γεωτρήσεων για ανεύρεση υδρογονανθράκων, τότε και η Τ/κη πλευρά θα περάσει, τόνισε ότι αυτό πρέπει να διευκρινιστεί και να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε: «Θα το ξεκαθαρίσουμε στην Άγκυρα και θα προχωρήσουμε πια με την στρατηγική μας».

Τονίζοντας ότι το Κυπριακό έφθασε σε σημαντικό κομβικό σημείο, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ψάχνει την απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει μετά από αυτό στην Κύπρο και το ότι ψάχνει απάντηση ο Γ.Γ στο ερώτημα αυτό, είναι σημαντικό.

Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι το έγγραφο που ετοιμάσθηκε από την νέα ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα συζητηθεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών και μετά τη συνάντηση που θα έχει ο ΓΓ με τους δύο ηγέτες θα πάρει την τελική επίσημη μορφή του.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Άγκυρα για να έχει επαφές και να συντονιστεί με την Τουρκία, λέγοντας ότι το ένα από τα 4-5 θέματα της ατζέντας είναι το μέλλον του κυπριακού προβλήματος. Ο Όζερσαϊ στη συνέχεια δήλωσε: «Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την τελευταία επίσκεψη  στην Κύπρο έκανε τις αξιολογήσεις του με τον πρόεδρο (Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Τώρα θα τις προωθήσουν. Είναι σημαντικό να συντονιστούμε και να ξεκαθαρίσουμε την κατάστασή μας σε συνεργασία με την Τουρκία».

Τονίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα έμεινε άλυτο, δήλωσε ότι ό,τι και αν γίνει μετά από αυτό δεν θα είναι μόνο με τη θέληση της Ε/κής πλευράς. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στην κύρια προοπτική και ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί τότε η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει.

Ο Όζερσαϊ είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στην Άγκυρα. Επικρίνοντας την Ε/κή πλευρά ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας την βούληση της Τ/κής πλευράς, ο Όζερσαϊ δήλωσε: «Αυτό που λέει η Τ/κή πλευρά με την Τουρκία σήμερα είναι ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα σε αυτές τις πηγές. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή των Τ/κων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων».

Επισημαίνοντας ότι συμβαίνουν μερικές νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Περνούμε σε μια εποχή που η στρατηγική σημασία της Κύπρου αυξάνεται».

Ισχυριζόμενος ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο, εάν όντως οι δύο πλευρές θέλουν ή όχι να δημιουργήσουν ένα ομόσπονδο συνεταιρισμό στην Κύπρο, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη και ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια στο Κυπριακό και στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Αναφέροντας ακόμη ότι η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε έξι μήνες από το 1964 έχει αμφισβητηθεί σήμερα, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι μεταβήκαμε σε μια νέα περίοδο.

Τέλος, δήλωσε ότι εάν ιδρυθεί  ένας συνεταιρισμός στην Κύπρο θα είναι ένας συνεταιρισμός βασισμένος  στο μοίρασμα, με αποτέλεσμα  η κυριαρχία και ο πλούτος να μοιράζονται.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/en/επισκοπηση-τουρκοκυπριακου-και-τουρκικου-τυπου-αρθρο.html?id=157