Προς Αποπροσανατολίζοντας

Print Friendly, PDF & Email

8/9/2018

του   Γ. Σέρτης  

ΟΤΑΝ βλέπαμε τίτλους τύπου:

«Καυτός ο Σεπτέμβρης…»

ή:

«Σημαντικές εξελίξεις τον Σεπτέμβρη…» και άλλα παρόμοια, η σκέψη μας έτρεχε στην –επί θύραις– Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την καθιερωμένη προσφώνηση, που –έμπρακτα– παραμερίζει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας να την καταστήσει… Εκλιπούσα!

Πάντως, όταν βλέπαμε ή λέγαμε «καυτός Σεπτέμβρης», δεν αναμέναμε ότι ο μήνας θα έμπαινε με απανωτά σαραντάρια!

Και, βεβαίως δεν αναμέναμε «καυτή» έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς διάψευση της πεποίθησης, όπως εκφράστηκε –δις– από τον χαζο-δάσκαλο:

«Ακόμα και στο… κλίμα των ημερών, δικαιωματικά καθώς τη μισή του ζωή την πέρασε στη δασκαλική έδρα, ο χρονογράφος θα μπορούσε να απευθύνει δύο λόγια στους δασκάλους που –εξάπαντος– θα βρεθούν στις θέσεις τους από Δευτέρας –κανένας χαζοδάσκαλος και χαζογονιός δεν μπορεί να αντισταθεί στην προσμονή που ζωγραφίζεται στα μάτια από τα πρωταιούδκια– με το ανάλογο πατερναλιστικό ύφος, καθώς: Ειδικά για την Εκπαίδευση επιμένουν ”να έχουν άποψη” σχετικοί τε και άσχετοι».

Και:

Ένα είναι –ασφαλώς– το «καυτό» και πυρίκαυστο: Με τούτα και μ’ εκείνα, κυριάρχησε εύκολα ο αποπροσανατολισμός. Έτσι που το –πραγματικό– ερώτημα δεν έτρεξε στις ραδιοτηλεοπτικές λούρες:

— Ποιοι (αν)αρμόδιοι μοίρασαν τα ιμάτια του… αφανισθέντος Συνεργατισμού;

Να το ξαναπούμε:

Διακρινόμαστε στη μεγέθυνση και προβολή των μικρών και ασήμαντων, και στον παραμερισμό των σημαντικών.

Καθώς:

Τα πρώτα συντηρούν τις συκοφαντικές και άλλες μικρότητες του κομματικού λαϊκισμού, ενώ τα δεύτερα απαιτούν προβληματισμό και περίσκεψη. Ακόμη, τα πρώτα συντηρούνται με την αναπαραγωγή, ενώ τα δεύτερα απαιτούν κρίση με προϋπόθεση τη γνώση.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/578087/pros-apoprosanatolizontas