Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης από Ισραήλ στο Κάιρο: Στρατηγικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email

Τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ. Νετανιάχου, Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

14/9/2018

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις που παραπέμπουν στην ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν Αθήνα και Λευκωσία, που μελετημένα και με συστηματικό τρόπο προβαίνουν σε ανοίγματα στρατηγικού χαρακτήρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβησαν χθες στο Ισραήλ και σήμερα αιφνιδιαστικά ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδεύσουν στο Κάιρο.

Η επίσκεψη στο Ισραήλ και οι συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, έστειλαν σαφώς μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά και σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς  στον Ερντογάν πως «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Είναι προφανές πως οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν κυρίως τα ενεργειακά αλλά και ζητήματα ασφάλειας, που ούτως ή άλλως είναι αλληλένδετα. Σημειώνεται συναφώς πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, που κατέχει και το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων επανέλαβε αυτό που διατύπωσε στις αρχές Μαΐου στην τριμερής σύνοδος κορυφής που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία:

  • Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ήταν και είναι έντονος και επίμονος για την επιλογή του αγωγού μεταφοράς αερίου EastMed.

Αυτή η επιλογή, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, πιο ακριβή, είναι στο τραπέζι και σε αυτή τη φάση φαντάζει να είναι ψηλά στις συζητήσεις. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος επικεντρώνονται τώρα στην ενέργεια, στο να αναπτύξουν τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου προσθέτοντας πως «είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό».

  • Ο Νίκος Κοτζιάς διαμήνυσε πως «είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις…».
  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής». ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η απόφαση για πραγματοποίηση επίσκεψης στο Κάιρο λήφθηκε από κοινού από Κοτζιά και Χριστοδουλίδη. Η μετάβαση τους, αμέσως μετά το Ισραήλ, δείχνει ότι Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να είναι παίκτες στην περιοχή και πως μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο και να συνεργαστούν με όλες τις χώρες.

  • Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης μεταβαίνουν σήμερα στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry. Αρμοδίως αναφέρεται πως οι διαβουλεύσεις των Υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε θα υπάρξει και συνέχεια με τις τριμερείς συνεργασίες που θα διευρύνονται και ενισχύονται.

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/kotzias-ke-christodoulidis-apo-israil-sto-kairo-stratigika-pechnidia-stin-anatoliki-mesogio/