Η Τουρκική βάση και το «κοπάδι» των Γεωτρήσεων

Print Friendly, PDF & Email

16 Σεπτέμβριος 2018, 18:00

Του Νίκου Κατσουρίδη

Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΝΟΜΙΜΟ, ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ, ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΣΤΕΡΕΙ Π.Χ. ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ «ΕΛΕΓΚΤΗ» ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Φρονώ ότι η άποψη πως μια οριστική ρήξη στις σχέσεις και τη συμμαχία Ουάσιγκτον – Άγκυρας οδηγεί σε ορθή λύση του Κυπριακού είναι περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά αναμενόμενη λογική εξέλιξη

Στο τελευταίο μου άρθρο στην εφημερίδα «Σημερινή» έγγραφα: «Ας δούμε, λοιπόν, ή καλύτερα ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το σημείο στροφής στο Κυπριακό αυτήν τη στιγμή. Αυτό σημαίνει να εντοπίσουμε τι θα αναζητήσει η Τουρκία του Ερντογάν να κερδίσει μέσα από ενδεχόμενη πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και μια κατ’ ευχήν συμφωνία για λύση. Φυσικά κάποιος μπορεί να υποδείξει διάφορα στοιχεία καυτού ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Μέσα απ’ όλα, όμως, θα πρέπει να αναδειχθεί το κύριο. Το προεξάρχον. Κατά την γνώμη μου, αυτή είναι η διασφάλιση δικού της μεριδίου στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής μας με επίκεντρο την περιοχή της Κύπρου».

Αυτή η διαπίστωση, κατά τη γνώμη μου, έρχεται να επιβεβαιωθεί από μια είδηση της περασμένης εβδομάδας, η οποία τώρα φαίνεται ότι ήταν βάσιμη. Ότι, δηλαδή, η Τουρκία προγραμματίζει να οικοδομήσει μια ναυτική και μία αεροπορική βάση στην Καρπασία. Πάρα πολύ ενδεικτικός και διδακτικός των προθέσεων της Άγκυρας αυτός ο στόχος της.

1. Κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι η ανέγερση στρατιωτικής βάσης κατά τα πρότυπα των αγγλικών Βάσεων υπήρξε από την αυγή της κυπριακής ανεξαρτησίας στόχος της Τουρκίας. Να θυμίσω ότι κάτι τέτοιο διαλάμβαναν διάφορα αγγλοαμερικανικά σχέδια «λύσης» του Κυπριακού.

2. Η απόκτηση και διατήρηση στρατιωτικής Βάσης και έπειτα από ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό είναι και τώρα στους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Ας μην ξεχνάμε ότι για κάτι τέτοιο είχε βολιδοσκοπηθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον προηγούμενο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

3. Αυτές οι δύο Βάσεις θα της επιτρέπουν να έχει κυρίαρχο ρόλο και λόγο στη μετά λύση εποχή στην Κύπρο.

4. Την ίδια ώρα, θα αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και νοτιότερα, και τον στρατιωτικό βραχίονά της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, τη λεκάνη της ενέργειας.

5. Θα μπορεί να επιτηρεί πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά δύο άσπονδους φίλους της στην περιοχή. Το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του «φιλικού και εχθρικού» ταυτόχρονα Ιράν.

6. Θα δημιουργήσει νέο, νόμιμο και επίσημο μέτωπο για Ελλάδα. Μια Ελλάδα ήδη εκτεθειμένη σε διάφορα μέτωπα, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα στα σύνορά της.

Γεωστρατηγικό πλεονέκτημα

Η απόκτηση και διατήρηση στρατιωτικών Βάσεων στην Κύπρο, κατά τρόπο νόμιμο, επίσημο και μόνιμο καθιστά την Τουρκία τον ισχυρότερο στρατιωτικό παράγοντα στην περιοχή μας, κατά την κρίση μου, και έναν παράγοντα πολύ ευρύτερης εμβέλειας και σημασίας. Στερεί π.χ. τη δυνατότητα ύπαρξης στρατηγικού βάθους για το Ισραήλ. Κυρίως, την καθιστά «ελεγκτή», ας μου επιτραπεί ο όρος, των πηγών ενέργειας της περιοχής μας, αλλά ιδιαίτερα των αγωγών ενέργειας.

Είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου είτε ηλεκτρισμού. Και αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για την Τουρκία. Αυτόν τον στόχο θα επιδιώξει να τον πετύχει είτε de facto είτε μέσω της λύσης του Κυπριακού. Φυσιολογικά, θα προτιμά τη δεύτερη οδό, γιατί είναι νόμιμη και σίγουρη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά επίτευξη διπλού στόχου. Στο εσωτερικό της Κύπρου επικυρίαρχος η Τουρκία και στην περιοχή «γενικός ελεγκτής».

Η προπαγάνδα της υποταγής

Πώς, άραγε, θα επιδιώξει να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο; Μα, όπως πάντα. Δημιουργώντας τετελεσμένα και προετοιμάζοντας έτσι και πρακτικά και ψυχολογικά φίλους και αντιπάλους να το αποδεκτούν. Σ’ αυτήν της την προσπάθεια θα βρει βοηθούς – συμπαραστάτες τους διαχρονικούς της προστάτες στο διεθνές πεδίο, από τη μια. Και θα έχει και τους επίσης γνωστούς διαχρονικούς της συμπαραστάτες στο εσωτερικό, εντός Κύπρου εννοώ. Θα αρχίσει η «ανίκητη» προπαγάνδα της υποταγής να μιλά για τη μικρή σημασία μιας τέτοιας παρουσίας, η οποία παρουσία δεν θα ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες στρατιωτικούς κ.λπ., κ.λπ. Ωσάν και τις μέρες μας το κυρίαρχο είναι οι αριθμοί των στρατιωτικών. Πέραν τούτου, θα αρχίσουν να μας λένε (μάλλον άρχισαν) ότι, όταν θα ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε όλοι σύμμαχοι. Όλοι μέλη της ίδιας φατρίας λύκων, και συνεπώς θα τα βρίσκουμε μεταξύ μας. Στόχος θα είναι τα ξένα αρνιά και όχι τα δικά μας. Τα δικά μας αρνιά (π.χ. Ελλάδα), μόνον ενίοτε γίνονται στόχος, όταν τα ξένα είναι καλά προστατευόμενα.

Αυτά και άλλα θα μας σερβίρουν μέχρι να πείσουν για την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων βάσεων για το καλό της Κύπρου και του λαού της. Όχι για το καλό και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Προς Θεού!! Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, θα είναι καλύτερος «βοσκός του κοπαδιού» των γεωτρήσεων Φυσικού Αερίου και αύριο ίσως πετρελαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το οποίο κοπάδι ανήκει, βέβαια, στους ιδιοκτήτες τού «γεωργοκτηνοτροφικού» διεθνούς οργανισμού ονόματι… ΝΑΤΟ.

Και, βεβαίως, δικαιολογημένα θα διερωτηθεί κάποιος: Και πώς θα υλοποιηθούν τα πιο πάνω, αν επέλθει οριστική ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας; Σε μια τέτοια περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα προλάβουμε ούτε να το σκεφτούμε. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε τσουνάμι εξελίξεων σε όλη την περιοχή, που ο χειρισμός τους δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Γιατί, αυτές οι εξελίξεις, δεν θα είναι απλές και γραμμικές, όπως κάποιοι φαντάζονται και αναμένουν. Φρονώ ότι η άποψη πως μια οριστική ρήξη στις σχέσεις και τη συμμαχία Ουάσιγκτον – Άγκυρας οδηγεί σε ορθή λύση του Κυπριακού είναι περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά αναμενόμενη λογική εξέλιξη.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/529406/i-tourkiki-vasi-kai-to-kopadi-ton-geotriseon