Ξέρουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα

Print Friendly, PDF & Email

16 Σεπτέμβριος 2018, 17:00

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΑΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε., ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Η ΕΔΑΑΣ Κύπρου είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων και Σοβαρών Συμβάντων στην Κύπρο

Με τα μανίκια σηκωμένα, σε καθημερινή εγρήγορση αλλά υποστελεχωμένη με ευθύνη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Προεδρικού, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων καλείται να εκπληρώσει ένα ιδιαίτερα υπεύθυνο έργο.

Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, η Επιτροπή αποτελείτο από τρία πρόσωπα, τον ελάχιστο αριθμό που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Η Επιτροπή, όμως, διαλύθηκε και η Κυβέρνηση διόρισε δύο πρόσωπα, υπολειπόμενη τουλάχιστον ένα. Έτσι η Επιτροπή προχώρησε σε δημιουργία εσωτερικού κανονισμού, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με 2 μόνο μέλη.

Η ΕΔΑΑΣ Κύπρου είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων και Σοβαρών Συμβάντων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αποστολή της είναι η διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων που αφορούν πολιτικά αεροσκάφη, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτά και την επεξεργασία της αρχής που θα μπορούσε να προσφέρει διδάγματα ικανά να εμποδίσουν την επανάληψή τους.

Τα δύο μέλη της είναι:

· Πρόεδρος – Αρχιεπιθεωρητής: Κυβερνήτης Ιωάννης Λοΐζου, Πρώην Αρχιχειριστής Κυπριακών Αερογραμμών

· Μέλος – Επιθεωρητής: Ιωάννης Δρουσιώτης (L.A.E.) Αδειούχος Μηχανικός Αεροσκαφών, Πρώην Ανώτερος Μηχανικός Αεροσκαφών Κυπριακών Αερογραμμών

Δύο αναφορές την ημέρα

Το γεγονός ότι η Επιτροπή εκτελεί τις εργασίες της αποτελούμενη από δύο άτομα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού που αναφέρει ότι, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στα 2 μέλη, δεν υπάρχει απόφαση.

Ας δούμε τους αριθμούς:

· 2017: 678 αναφορές περιστατικών. Η Επιτροπή υπέβαλε 13 συστάσεις ασφαλείας για έξι σοβαρά συμβάντα.

· 2016: 720 αναφορές περιστατικών. Η Επιτροπή υπέβαλε 9 συστάσεις ασφαλείας για τρία σοβαρά συμβάντα.

· 2015: 636 αναφορές περιστατικών. Η Επιτροπή υπέβαλε τρεις συστάσεις ασφαλείας για δύο ατυχήματα, εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο.

· 2014: 407 αναφορές περιστατικών. Η Επιτροπή υπέβαλε 13 συστάσεις ασφαλείας για ένα σοβαρό συμβάν.

Αυτά τα περιστατικά χωρίζονται στα απλά και στα σοβαρά. Αναλόγως, αποφασίζεται, αν χρειάζεται διερεύνηση του θέματος.

Μόνο συστάσεις ασφαλείας

Όλες οι συστάσεις ασφαλείας υιοθετούνται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Οι συστάσεις ασφαλείας δεν συνιστούν τεκμήριο υπαιτιότητας ή ευθύνης σε ατύχημα ή σοβαρό συμβάν.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 996/2010, ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για διερευνήσεις ασφάλειας που αφορούν ατυχήματα ή σοβαρά συμβάντα στα οποία εμπλέκεται αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές, τελωνειακές, αστυνομικές ή ανάλογες υπηρεσίες, εκτός αν τούτο καθοριστεί από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.

Ο ρόλος της ΕΔΑΑΣ είναι να διερευνά ατυχήματα, σοβαρά συμβάντα και συμβάντα πολιτικής αεροπορίας, τα οποία λαμβάνουν χώραν εντός της περιοχής πληροφοριών πτήσεων Λευκωσίας (το γνωστό FIR), στα οποία εμπλέκονται αεροσκάφη:

1. Eγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο αεροσκαφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου, ή αεροσκάφη που τελούν υπό την εκμετάλλευση επιχειρήσεως εγκατεστημένης στη Δημοκρατία.

2. Εγγεγραμμένα στο νηολόγιο άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας.

3. Κρατικά αεροσκάφη.

Η ΕΔΑΑΣ συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές στις οποίες ανήκουν τα κρατικά αεροσκάφη για τη διερεύνηση των ατυχημάτων. Παράλληλα, η ΕΔΑΑΣ συνεργάζεται και με την Εθνική Φρουρά σε περίπτωση που η Εθνική Φρουρά ζητά τη συνδρομή της στη διερεύνηση ατυχημάτων που αφορούν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Έρχονται από την Ευρώπη

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη έρχεται στην Κύπρο ομάδα ελέγχου από την Ε.Ε., για να διαπιστώσει αν υπάρχει εξομοίωση της εργασιών της Επιτροπής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ουσιαστικά, θα εξεταστεί αν εφαρμόζεται ο κανονισμός 996 της Ε.Ε.

Το πάρτι με τις παραβιάσεις των Τούρκων

Εν τω μεταξύ, καθημερινό φαινόμενο αποτελεί η παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία έντεχνα παραχώρησε δήθεν ένα μέρος του δικού της FIR στο ψευδοκράτος και παρανόμως και οι Τ/κ πήραν ακόμη ένα μέρος, δημιουργώντας μια ζώνη που προκαλεί καθημερινά επικίνδυνες καταστάσεις, με τους ελεγκτές να κάνουν μεγάλο αγώνα

Η Άγκυρα παρενοχλεί, συστηματικά, πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα οι παραβιάσεις του FIR της Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίζονται αμείωτες.

Η Λευκωσία αντιδρά για τις τουρκικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, με συνεχείς καταγγελίες παντού. Από τον ΟΗΕ, μέχρι τον ICAO. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Καμία αλλαγή. Μάλιστα, κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα την Άγκυρα, όπως π.χ. οι αποφάσεις τριμερούς ή ενεργειακές κινήσεις στην ΑΟΖ, τα τουρκικά αεροσκάφη προσπαθούν να δείχνουν ότι κυριαρχούν σε ισχύ.

Επικίνδυνος είναι και ο ρόλος του «Erchan». Οι παρεμβάσεις του παράνομου αεροδρομίου στην αλλαγή πορείας του αεροσκάφους και στην αλλαγή ύψους του αεροσκάφους προκαλούν κρύο ιδρώτα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, υπάρχει ειδικό σχέδιο που περιλαμβάνει πολύ αυστηρές πρόνοιες, ώστε αναλόγως του περιστατικού να γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις και να ακυρώνεται οποιαδήποτε παράνομη κίνηση τακτικής από τον λεγόμενο Πύργο Ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/529540/kseroun-alla-den-kanoun-tipota